Zwaardlelie planten en verzorgen

Zwaardlelie planten en verzorgen
©Manka – Zwaardlelie

Als je zwaardlelie gaat planten, dan wil je deze bollen natuurlijk ook goed kunnen verzorgen. Gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk als je misschien dacht. Deze familie van de gladiool voelt zich namelijk prima thuis in jouw tuin of border. Maar, zwaardlelies kun je ook in bloembakken en potten planten. Gezellig voor op het balkon of het terras.

De botanische naam van zwaardlelie is Gladiolus callianthus. Ze staat symbool voor kracht, vertrouwen en overwinning. Dat is de perfecte reden om zelf zwaardlelie te willen planten in je tuin. Van origine is de zwaardlelie of gladiool afkomstig uit Azië en Zuid-Afrika. Er zijn wel 300 verschillende soorten bekend. We vertellen je graag hoe je ze plant én verzorgt.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bollen en Knollen
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 10×15 cm
Plantdiepte: 10-15 cm
Planthoogte: 15-100 cm
Bloeiperiode: Aug t/m Sept
Wintergroen: Nee

Wetenschappelijke naam:
Gladiolus callianthus

Bloemkleur:
Wit, Geel, Rood, Roze, Paars

Zwaardlelie planten

De zwaardlelie of gladiool planten doe je in het voorjaar. De maand april is daarvoor de meest geschikte maand, maar in mei kun je zwaardlelies eventueel ook nog planten. Houd in ieder geval de weersvoorspelling in de gaten. Je plant zwaardlelies het beste als er geen kou of vorst op komst is, op een zonnige of half zonnige plaats uit de wind.

De gladiool of zwaardlelie heeft een plantdiepte van 10 tot 15 cm nodig. De afstand tussen de bollen is ideaal als deze circa 10×15 cm is. Zwaardlelies kunnen tot wel 100 cm hoog worden, dus een beetje afstand is gewenst. Deze bollen doen het goed in een voedselrijke bodem die voldoende vocht doorlaat en kalkhoudend is.

Zwaardlelies houden niet van een te natte grond. Echter is het wel verstandig om de bodem voldoende vochtig te houden tijdens warme en droge perioden. De bodem kun je tijdens de bloei van de zwaardlelie bemesten, of voordat je de gladiolen gaat planten. Als je zwaardlelies wilt planten in een pot, hebben ze voldoende aan kwalitatieve potgrond.

Zwaardlelie verzorgen

Zwaardlelies verzorgen is niet moeilijk. Als je ze plant in de tuin of border, dan kun je de bodem het beste bemesten voordat je de bollen in de grond stopt. Houd de bodem lekker luchtig en voeg waar nodig wat extra kalk toe. Tijdens de bloei haal je de uitgebloeide lelies weg. Dit bevorderd de aanmaak van nieuwe bloemen zodat de border nog langer mooi blijft.

Zwaardlelies hebben in de pot niet zoveel verzorging nodig. Ze doen het prima op goede tuinaarde of potgrond. Deze voorziet de gladiolen voor een periode van 3-6 maanden van voldoende voedingsstoffen. Ondersteunen kan wel nodig zijn. Zeker omdat zwaardlelies een behoorlijke hoogte kunnen bereiken. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de soort.

Gladiolen of zwaardlelies hebben een middelmatige behoefte aan water. Zorg er in ieder geval voor dat de bodem niet te nat blijft, ook niet na het water geven. De kans op wortelrot neemt daardoor aanzienlijk toe. Houd de bovenste laag van de zwaardlelies wel licht vochtig. Zeker als ze in de volle zon staan of als de buitentemperatuur hoog is.

Zwaardlelies bemesten doe je tijdens de bloeiperiode. Meestal is dat in de maanden augustus en september. Werk de mest goed door de luchtige bodem. Als je zwaardlelies hebt geplant in een pot, kun je eventueel wat vloeibare meststoffen toevoegen. Ook voordat je deze bollen gaat planten in de border of tuin kun je bemesten. Eventueel met kalk.

Zwaardlelie vermeerderen

Zwaardlelies kun je prima vermeerderen. Bijvoorbeeld omdat je ze niet alleen in de tuin en border wilt planten, maar ook in bakken op het balkon of het terras. De gladiool of zwaardlelie vermeerderen doe je bij voorkeur als de planten zijn uitgebloeid. Dat is dus in ieder geval na de maand september. Zwaardlelies vermeerderen kan op 2 manieren.

Je kunt ze stekken door de kleine knollen die aan de moederbol groeien van elkaar te halen. Deze kleine knollen kun je vervolgens in het voorjaar planten. Ze zullen dan snel uitgroeien tot knollen waaruit de mooiste zwaardlelies groeien. Een zwaardlelie stekken kan ook door gebruik te maken van de bloemzaden. Deze vermeng je met vochtig zand en humus van blad. Zodra de zaadjes kiemen plant je ze met blad en al in een bak op een warme plaats.

Zwaardlelies of gladiolen zijn niet winterhard. Na de bloei kun je de knollen het beste nog even in de grond laten zitten. Ook als je de stengels al hebt gesnoeid. De knollen nemen dan nog extra voedingsstoffen op. Graaf de knollen op voordat de vorst invalt. Verwijder overtollige aarde en leg ze te drogen op een warme vorstvrije plaats.

Vorige
Oude wijfjes planten en verzorgen

Oude wijfjes planten en verzorgen

Volgende
Keizerskroon planten en verzorgen

Keizerskroon planten en verzorgen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.