Zuurzak kweken: van zaaien tot oogsten

Zuurzak vrucht aan boom
©Karammiri – Zuurzakboom

Zuurzak is een tropische boom welke peervormige sappige vruchten geeft. Het vruchtvlees is wit, vezelig en licht zuur van smaak. De bloemen van de vrucht groeien direct uit de takken van de boom. De zuurzak zelf kan wel tot 30 cm lang worden. Hoewel deze bijzondere vrucht echt tropisch is, kun je zuurzak ook zelf kweken.

In deze gids lees je alles over het zaaien en oogsten van deze tropische verrassing. Daarnaast leer je hoe je zuurzak het best kunt bewaren, en met welke ziekten en plagen je rekening dient te houden. Zuurzak draagt daarnaast ook bij aan een goede gezondheid én is te verwerken in allerlei heerlijke drankjes. Reden te meer dus om zelf zuurzak te gaan kweken, zaaien én oogsten.

Zuurzak kweken

Zuurzak zaaien in Europa is een geweldige uitdaging voor iedereen. Voor in de tuinkas maar misschien nog leuker als huiskamerplant. Als je deze vruchtboom zelf wilt kweken dien je rekening te houden met een redelijk lange kiemtijd. Dit kan wel 1 tot 5 maanden in beslag nemen. Maar, deze tijdinvestering is dan ook meer dan de moeite waard. Zuurzak kweken doe je natuurlijk het beste in de volle zon. De zaaiafstand die je daarbij moet hanteren is 150 cm. Bij voorkeur zaai je in aparte potjes. De zaaidiepte van de zuurzak is ideaal als deze 1,5 cm is. Zuurzak, of ook wel guanabana en guyabano genoemd, krijgt wit-gele bloemen. De vruchtboom zelf kan tot wel 8 meter hoog worden.

Boom eigenschappen:

Plantgroep: Verzamelvrucht
Standplaats: Zon
Plantafstand: 150 cm
Zaaidiepte: 1.5 cm
Boomhoogte: 8 m
Bloeiperiode: Jun t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Annona muricata

Bloemkleur:
Wit, Geel

Zuurzak zaaien en planten

Zuurzak zaaien kan het hele jaar door. Echter moet je er wel op letten dat de temperatuur rond de 25-30 graden ligt. Ideaal is het om zelf zuurzak te zaaien in de kas, maar in de huiskamer is ook een prima optie. Voordat je gaat zaaien dien je de zaden een etmaal voor te weken in schoon water. Daarna zaai je ze het beste in een bodem die een mix bevat van kokosgrond en 25% zand. Het zand voorkomt schimmelvorming terwijl de kokosgrond extra vocht vasthoudt. De ideale bodem dus als je zelf zuurzak wilt zaaien. Let erop dat je de zaden “losjes” bedekt met de grond.

Stappenplan zelf zuurzak kweken

Met dit stappenplan is het zelf zaaien en oogsten van zuurzak niet moeilijk. Door de onderstaande punten precies op te volgen, weet je zeker dat je straks kunt genieten van een heerlijke oost uit je eigen tuin.

 1. Maak de bodem klaar voor het zaaien van zuurzak. Dit doe je nadat je de zaden tussen de 1-5 maanden hebt voor gekweekt. Een bodemmix met kokos en zand is ideaal. Zorg altijd voor een plaatsje in de zon. Zuurzak is een echte tropische zon liefhebber.
 2. Maak gaatjes van 1.5 centimeter diep. Dit doe je het beste met je wijsvinger of duim. De plantafstand die je aan moet houden tussen de zuurzak ligt op 150 centimeter.
 3. Plaats de zaadjes voorzichtig in de gaatjes. Dek ze daarna losjes af met wat aarde. Zo voorkom je dat de zaadjes bij een regenbui wegspoelen.
 4. Geef de zuurzak regelmatig water maar pas op met schimmelvorming. Controleer de plant en grond daarom regelmatig.

De zuurzakboom verzorgen

De zuurzak plant verzorgen is een leuke klus. Je krijgt er immers straks ook een bijzondere vrucht voor terug. De onderstaande tips helpen je om jouw zuurzakboom van de beste verzorging te kunnen voorzien.

 • De temperatuur is essentieel voor groei. Zorg ervoor dat de temperatuur rondom de zuurzakboom tussen de 25-30 graden ligt. Een kas of de huiskamer is hiervoor perfect.
 • Voeg tijdig voeding toe. De bemesting van de de zuurzakboom doe je het beste tussen mei en augustus.
 • Oogst de vrucht als deze een lengte heeft bereikt van tussen de 25-30 cm. De vruchten moeten groen-geel van kleur zijn.
 • Wanneer je van meer van zoete vruchten houd is narijpen aan te raden. Laat de vruchten ongeveer 5-6 dagen na de oogst narijpen voordat je ze consumeert.
 • Controleer de zuurzak plant regelmatig op stengelrot of wolluis. Rottingsverschijnselen en schimmels treden eenvoudig op in het natte en warme klimaat waarin de zuurzak groeit.

Zuurzak oogsten en bewaren

Zelf zuurzak oogsten en bewaren is écht een leuke uitdaging. Hoewel de vruchtboom in Europa waarschijnlijk niet de vruchten geeft zoals dat in een tropisch klimaat het geval is. Is het zelf kweken van zuurzak toch meer dan de moeite waard. De bladeren van de zuurzak zijn namelijk ook prima te gebruiken en komen qua smaak overeen met de vrucht. Perfect voor een heerlijke kop thee dus. De zuurzak vruchten oogsten doe je als deze groen-geel van kleur is met een lengte van c.a 25-30 cm. Na laten rijpen is bij zuurzak ook erg belangrijk.

Ongeveer 6 dagen na de oogst zijn ze perfect rijp en heerlijk van smaak. De bladeren van de zuurzak kunnen tevens geoogst worden. De bladeren kun je ieder moment oogsten, maar oogst niet teveel ineens. Zuurzak bladeren oogsten is zowel in de tropen als in Europa prima haalbaar. Je kunt ze gebruiken voor een verfrissende limonade of thee. Zuurzak vruchten eet je het beste vers. Ze zijn na het oogsten en de rijptijd van ongeveer 5-6 dagen niet zo lang te bewaren. Daarnaast wordt het vruchtvlees bruin als deze na het schillen wordt blootgesteld aan lucht.

Ziekten en plagen bij de zuurzakboom

Ziekten en plagen bestrijden als je zelf zuurzak wilt oogsten doe je door schoon te werken. Haal aangetaste delen van de boom tijdig weg, en zet eventueel roofinsecten uit om wolluis te kunnen bestrijden.

 • De zuurzak zelf is redelijk bestand tegen ziekten en plagen. De boom daarentegen kan wel hinder ondervinden van bijvoorbeeld schimmels en wolluis.
 • Bruine stengelrot is een veelvoorkomende ziekte bij de vruchtboom. De takken gaan rotten waardoor de boom in het ergste geval sterft.
 • Ook anthracnose kan optreden door een warm en vochtige klimaat. De vruchten en bloemen vertonen rottingsverschijnselen en verschrompelen.

Zuurzak en gezondheid

Zuurzak is een echte powervrucht. Ook de bladeren van de zuurzak hebben een krachtige medicinale werking en dragen bij aan een goede gezondheid. Ze kunnen in de vorm van thee effectief ingezet worden tegen urineweginfecties én beschermen de lever. De zuurzak zelf bevat veel vitamine B12 en wordt gebruikt om aderverkalking, diabetes, nervositeit en depressies tegen te gaan. Daarmee wordt zuurzak ook regelmatig bestempeld als plantaardige medicatie tegen kanker. Al zijn de wetenschappelijke onderzoeken tot nu toe positief gebleken op dieren en niet op mensen.

Zuurzak in de keuken

We wisten natuurlijk al dat we zuurzak in de keuken konden gebruiken voor een krachtige kop thee of een verfrissend drankje. Maar, deze tropische vrucht uit Zuid-Amerika laat zich ook prima lenen voor een heerlijke smoothie of milkshake. In combinatie met een beetje Prosecco en een paar takjes munt, maak je zelfs dé perfecte cocktail met zuurzak.

Vorige
Mulchen: hou je grond gezond en vruchtbaar

Mulchen: hou je grond gezond en vruchtbaar

Volgende
Luchtige pannenkoeken zonder melk en ei

Luchtige pannenkoeken zonder melk en ei

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.