Zomerbloeiende bollen planten en bewaren

Zomerbloeiende bollen planten in april en mei
©sanddebeautheil – Bloembollen planten

Zeker in het zomerseizoen wil je kunnen genieten van een kleurrijke border of terras. Het planten van zomerbloeiende bollen is dan een goed idee. De van oorsprong subtropische bloembollen voelen zich prima thuis in ons klimaat.

Je kunt zomerbollen planten in een pot, maar ook in de tuin. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het planten van zomerbloeiende bollen. Bijvoorbeeld het planten van allium bollen of narcissen bollen in een bloembak.

Wanneer kun je zomerbloeiende bollen het beste planten?

Bollen van zomerbloeiers planten doe je bij voorkeur als de grond al goed is opgewarmd. Plant je te vroeg, dan kan dit nadelige effecten hebben voor de bol. Plant daarom wanneer de kans op nachtvorst is verdwenen.

Narcis of dahlia bollen kun je bijvoorbeeld het beste planten als de bodem een temperatuur heeft van circa 12-13 graden. De maanden april en mei zijn het meest geschikt om zomerbloeiende bollen te planten.

Plant beslist geen bloembollen als de grond nog te koud is. De groei van de bol komt daardoor stil te liggen waardoor deze kunnen gaan rotten. Je plant deze zomerbollen het liefst op een zonnige plaats waar de aarde goed op kan warmen.

Hoe kun je zomerse bloembollen bewaren?

Als je al in het bezit bent van mooie bollen, dan kun je ze het beste op een droge, vorstvrije maar niet al te warme plaats bewaren. Daarmee voorkom je dat de zomerbloeiers uitlopen of ze schade oplopen door vorst. Wil je bijvoorbeeld dahlia bollen kopen maar zijn ze al uitgelopen in het zakje?

Op zich is dat niet zo’n probleem. Het betekent namelijk dat je in het bezit bent van een sterke zomerbloeiende bol die graag wil gaan groeien. Als je nog niet direct wilt gaan planten, dan moet je de bol wel uit de zak halen en koel opslaan. De bollen direct planten is natuurlijk een nog een betere optie.

Je eigen bloembollen planten?
Wij hebben de mooiste soorten voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo heb jij ook een bijzonder kleurrijke tuin!

Ja, bekijk bloembollen

De mooiste zomerbloeiende bollen voor in de tuin of op het terras

Er zijn heel veel verschillende soorten bollen die in de zomer tierig bloeien. Ze hebben de meest uiteenlopende kleuren en geuren. De meest bekende zomerse bolgewassen zijn onder andere dahlia, narcis en allium bollen.

Deze laatste staat ook wel bekend als sierui en geeft prachtige paarse bollen. Een aanwinst voor jouw zomerse balkon of border. Natuurlijk kun je ook kiezen voor zomerbloeiende bollen zoals oxalis, eucomis of begonia.

Bloembollen in de tuin of in een pot water geven

Over het algemeen hebben bloembollen weinig water nodig als ze eenmaal bloeien. Het is wel belangrijk om de bollen van vocht te voorzien als je ze net geplant hebt. Dat is beter voor de ontwikkeling van de wortels.

Ga je een droge periode tegemoet? Voorzie de zomerbloeiende bollen dan van wat extra water. Bloembollen in een pot kun je eventueel voorzien van een schaaltje zodat ze extra vocht tot hun beschikking hebben. Het is daarbij wel van belang dat de onderkant van de bloempot van gaatjes is voorzien.

Vorige
Tuinaarde of potgrond kiezen

Bemeste tuinaarde of potgrond: wat is het verschil?

Volgende
Gazon bemensten met korrels

Gazon bemesten: hoe en wanneer doe je dat?

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.