Zoete aardappel kweken: van planten tot oogsten

Zoete aardappel kweken in de moestuin
©Tevarak – Zoete aardappel

Van origine is zoete aardappel een subtropisch gewas. Hoewel je anders zou vermoeden, is het geen familie van de gewone aardappel of pieper. Oorspronkelijk komt het gewas uit Zuid-Amerika en landen zoals Polynesië en Nieuw-Guinea. Daar wordt de plant ook wel kumara en bataat genoemd. Zoete aardappel wordt veel gebruikt in Surinaamse gerechten.

Deze aardappel is gezond en bevat veel inuline en flavonoïden. Bataat kun je veelzijdig gebruiken in de keuken. Je kunt ze koken, maar ook bakken als smakelijke frietjes. Zelf zoete aardappel kweken is leuk om te doen en niet moeilijk. Je kunt dit zowel in de volle grond, onder glas als in een koude kas doen.

Zoete aardappel kweken

Zoete aardappel is een echt wortelgewas. De plant is een warmte aanbidder en komt dan ook het beste tot groei en bloei op een zonnige plaats. Zoete aardappel kweken doe je in mei als je de plant direct in de volle grond wilt zetten. Onder glas of een verwarmde kas is ook mogelijk. Geschikte maanden zijn dan maart en april. Zoete aardappel kweken kan ook in een afgedekte bak. Dan plant je de zoete aardappel het beste van maart tot en met mei.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Wortelgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 40×40 cm
Pootdiepte: 8-10 cm
Planthoogte: 40-80 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Ipomoea batatas

Bloemkleur:
Wit, Paars

Zoete aardappel planten

Als je zelf zoete aardappel wilt planten in de moestuin, dan moet je er rekening mee houden dat de planten een hoogte kunnen bereiken van 40 tot 80 cm. Daarbij heeft de zoete aardappel een plantafstand nodig van 40×40 cm. Zoete aardappel planten doe je op een diepte van 8-10 cm. Van juli tot en met augustus komen de planten tot bloei. Je ziet dan witte en paarse bloemen verschijnen.

MrtAprMei
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Stappenplan zelf zoete aardappel kweken

Als je de beschikking hebt over een kas of een moestuin, dan is het zelf kweken van zoete aardappel erg leuk om te doen. Als je van planten tot aan de oogst niet voor verrassingen wilt komen te staan, dan is het goed om je aan het onderstaande stappenplan te houden voor het zelf kweken van zoete aardappel:

 1. Zorg ervoor dat je een zonnige en warme plaats uitkiest in de moestuin of de kas. Zoete aardappel is een echte zonaanbidder. Maak de bodem goed los en voorkom daarbij dat je gaat planten in een bodem die rijk aan klei is. Dit belemmert de groei van de zoete aardappel.
 2. Voorzie de bodem waarin je de zoete aardappel wilt gaan planten van voldoende humus en voeding. Ook is het verstandig om wat compost door de aarde te mengen. Zo blijft de structuur lekker los en luchtig.
 3. Maak gaten van ongeveer 10 cm diep en plaats de aardappels in het gat. Maak de gaten daarna weer losjes dicht met aarde. Voorzie de zoete aardappel planten van voldoende water.
 4. Na ongeveer 10 dagen komen de eerste scheuten van de zoete aardappel op. Juist nu is het belangrijk om de bodem vrij van onkruid te houden en regelmatig te controleren op de aanwezigheid van slakken. Deze zijn namelijk dol op de jonge sappige bladeren.

De zoete aardappelplant verzorgen

Een goede verzorging is belangrijk als je straks wilt genieten van een goede zoete aardappel oogst. Hierbij kun je denken het bewateren, bemesten en controleren van de zoete aardappel plant.

 • Houd de bodem waarin de zoete aardappel plant staat lekker los van structuur. Regelmatige even loswoelen is dus noodzakelijk. Dit bevorderd de groei van de aardappels.
 • Zorg ervoor dat de bodem niet te nat wordt. Zorgen voor een correct werkende drainage is dus belangrijk als je de zoete aardappel gezond wilt houden.
 • Voorzie de bodem van de zoete aardappel een aantal weken na het planten van wat extra voedingsstoffen. Fosfor, stikstof en kali zijn daarbij belangrijke bestanddelen.
 • Controleer de zoete aardappel planten vooral in het begin van de rooi dagelijks op de aanwezigheid van ongedierte. Vooral slakken komen op de jonge bladeren van de plant af.

Zoete aardappel oogsten en bewaren

Zoete aardappel heeft best wat tijd nodig voordat je kunt gaan oogsten. Vaak wordt het hele seizoen in beslag genomen. Oogst de zoete aardappel voordat de kou zijn intrede doet. Dat betekent dat je zoete aardappel niet later dan oktober uit de grond moet halen. Je rooit de planten op dezelfde manier als de gewone aardappelplant. Je trekt de aardappels dus met plant en al uit de grond.

Zoete aardappel kun je goed bewaren. Na de oogst laat je de aardappels op een droge en donkere plaats drogen. Controleer de aardappels op de aanwezigheid van schimmels. Zoete aardappel kun je gebruiken nadat ze gedroogd zijn. Invriezen kan ook, alleen kun je ze dan niet meer gebruiken om te bakken of frituren. Ingevroren zoete aardappel is wel geschikt voor het maken van puree en soep.

Populaire zoete aardappelrassen

Als je zelf zoete aardappel wilt gaan kweken in de moestuin, dan heb je behoorlijk wat keuze uit verschillende rassen en soorten. We hebben de meest populaire voor je geselecteerd. Zo weet je zeker dat je straks kunt genieten van een goed gelukte en smakelijke oogst.

 • Molokai improved: dit zoete aardappel ras is prachtig om te zien door zijn donker paarse vruchtvlees. Deze soort laat zich makkelijk kweken en planten. Per plant kun je in sommige gevallen op een oogst rekenen tot wel 1,5-2 kilo.
 • Beauregard improved: deze zoete aardappel is heel populair in Amerika en wordt daar verwerkt in diverse gerechten. De oogst is altijd ruim voldoende. De aardappels hebben een mooie oranje binnenzijde.
 • Witte van de Ecohoeve: deze zoete aardappel heeft in tegenstelling tot andere soorten een witte buitenzijde. De aardappels zelf hebben een mooie formaat en groeien makkelijk in de moestuin.
 • Tainung 65: dit zoete aardappel ras is misschien wel het meest populair. Het is zeer geschikt voor ons klimaat en geeft wit vruchtvlees. De buitenzijde is paars. Hoewel de oogst qua aantal aardappels per plant klein is, zijn de zoete aardappels van dit ras vaak wel behoorlijk groot qua omvang.

Ziekten en plagen bij zoete aardappel

Van nature kent de zoete aardappel weinig vijanden. Het heeft dan ook niet overdreven veel last van ziekten en plagen. Natuurlijk is het wel goed om de oogst goed in de gaten te houden en regelmatig te controleren op bijzonderheden.

 • Slakken zijn vrijwel de grootste zorg als het gaat om ziekten en plagen bij de zoete aardappel. Dit ongedierte is gek op de sappige bladeren van de plant en kan de oogst dan ook behoorlijk verpesten. Een regelmatige controle is dus noodzakelijk.
 • Ook muizen doen zich graag tegoed aan de jonge aardappels. Controleer daarom elke week op de aanwezigheid van gangen om de muizen en ratten in een vroegtijdig stadium te kunnen ontdekken en voorkomen.
 • Rottingsverschijnselen en schimmels worden vaak veroorzaakt door een overdaad aan water of een te natte bodem die niet goed of niet voldoende gedraineerd is. De zoete aardappel plant zelf is namelijk redelijk resistent tegen ziekten en plagen. Vaak worden deze ziektes veroorzaakt vanuit de bodem of door andere invloeden van buitenaf.

Zoete aardappel en gezondheid

Zoete aardappel is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens gezond. Het bevat veel vitaminen en mineralen. Daarbij kun je denken aan kalium en vitamine A, maar natuurlijk ook aan vezels. Ook choline komt veel voor in zoete aardappel. Het houdt ons zenuwstelsel gezond en levert een belangrijke bijdrage aan onze cellen.

Omdat de glycemische index van gekookte zoete aardappel laag is, heeft het ook nog eens een positief effect op de bloedsuikerspiegel in ons lichaam. Zoete aardappel bevat tevens veel antioxidanten. Deze stoffen zorgen ervoor dat de schadelijke stoffen in ons lichaam verwijderd kunnen worden.

Zoete aardappel in de keuken

Zoete aardappel is heel veelzijdig te gebruiken in de keuken. Je kunt deze groente koken, stomen, bakken én frituren als frietjes. Ook kun je er een heerlijke puree mee maken die het vooral goed doet bij winterse gerechten. Ook geroosterd is zoete aardappel een verantwoorde snack en een echte lekkernij. Het smaakt prima in een maaltijdsoep, een ovenschotel met gehakt of als chips uit de frituur of oven. Zoete aardappel kun je tevens poffen en opvullen met vrijwel elk ingrediënt naar keuze.

Vorige
Uien zaaien en planten in de moestuin

Uien kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Tuin en zaaikalender voor juni met overzicht voor zaaien planten en oogsten

Tuinkalender juni: de feestmaand voor alle tuinders

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.