Zinnia zaaien en verzorgen

Zinnia zaaien en verzorgen in de tuin
©Vichuda – Zinnia

De zinnia zaaien en verzorgen is een dankbare taak. Je wordt namelijk beloont met uitbundige, bloeiende en kleurrijke bloemen. De zinnia komt namelijk voor in rood en geel, maar ook in de kleur oranje en roze. Je kunt deze vrolijke bloemen makkelijk online bestellen waarna je ze vervolgens kunt zaaien in de border, maar zinnia zaaien in een bloembak of pot kan ook prima. Bijvoorbeeld op het terras of het balkon.

Om na het zaaien van een mooie bloei te kunnen genieten, is goed verzorgen belangrijk. In dit artikel vertellen we je dan ook alles wat je moet weten over het zaaien en verzorgen van zinnia’s. Hierbij kun je denken aan de zaaidiepte, maar natuurlijk ook aan de ideale standplaats, water geven en bemesting.

Zinnia zaaien: wanneer en in welke bodem doe je dat?

Zinnia zaaien doe je van eind april tot en met begin juni. Je kunt dit ook eerder doen als je de beschikking hebt over een tuinkas of afgeschermde bak. Je zaait zinnia vrij laat omdat de plant niet winterhard is. Eerder voorzaaien in de kas of op de vensterbank kan natuurlijk wel.

Zorg ervoor dat je zinnia zaait in een voedselrijke bodem met een luchtige structuur. Deze moet tevens goed gedraineerd zijn want deze eenjarige plant houdt niet van natte voeten. Voor een gezonde bodem kun je je tuin voorzien van koemestkorrels en compost. De meest ideale standplaats voor een zinnia is een beschut plekje in de zon.

Diversen kleuren zinnia's in de tuin
©Hans Braxmeier – Diversen kleuren zinnia’s

De zinnia bloeit van de maand juli tot en met oktober. Je kunt dus ook in het najaar nog genieten van een kleurige border of terras. Als je de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderd, blijft ze je voorzien van nieuwe exemplaren. Zinnia zaaien hoef je overigens maar één keer te doen. Deze mooie plant zaait zichzelf namelijk heel eenvoudig uit.

De zinnia verzorgen op de juiste manier

Nadat je zinnia hebt gezaaid in de tuin is een goede verzorging van belang. Je dient deze bloeiers van de juiste hoeveelheid water te voorzien en ook het controleren op ziekten en plagen is belangrijk. Zinnia verzorgen doe je met behulp van dit stappenplan:

  • Zorg ervoor dat de bodem na het zaaien niet te droog wordt. In droge perioden mag je direct na het zaaien gerust elke dag kleine hoeveelheden water geven. Zo zullen de zaden sneller ontkiemen.
  • Houd de bodem waarin de zinnia staat lekker los van structuur. Daardoor kan het water goed weglopen want deze planten houden niet van een te natte bodem.
  • Verwijder onkruid regelmatig. Zo voorkom je dat er onnodig veel voedingsstoffen uit de bodem worden getrokken. Door het wieden van onkruid verklein je tevens de kans op ziekten en plagen zoals slakken.
  • Als de zinnia eenmaal in bloei staat, is het belangrijk om uitgebloeide bloemen zo snel mogelijk weg te halen. De zinnia kan haar energie dan gebruiken voor het aanmaken van nieuwe knoppen. Zo kun je nog langer genieten van deze mooie plant.
  • Een zinnia kun je na het zaaien niet stekken. Wel vermeerderen ze zich eenvoudig. Daar hoef je zelf niets aan te doen. Je kunt dus volgend jaar weer genieten van deze kleurenpracht.
Vorige
hoe en wanneer druiven snoeien in de tuin of moestuin

Druiven snoeien: hoe en wanneer doe je dat?

Volgende
De Tradescantia of Vaderplant verzorgen als kamerplant

De Tradescantia of Vaderplant verzorgen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.