Zelf gemakkelijk een kruidentuin aanleggen

Zelf gemakkelijk kruidentuin aanleggen

Als je niet het type persoon bent dat veel tijd wil besteden aan het onderhouden van een groente- of moestuin, is een kruidentuin aanleggen een prima optie. Zelf een kruidentuin aanleggen vergt niet veel inspanning en onderhoud. Daarnaast kun je wél genieten van een constante beschikbaarheid van verse kruiden waarmee je jouw gerechten perfect op smaak kunt brengen en verfijnen.

Als je voldoening haalt uit het gebruik van kruiden of tuinieren, is het een prima beslissing om zelf een kruidentuin te gaan aanleggen. Een optimale bodem en de drainage daarvan kan in eerste instantie een beetje werk met zich meebrengen. Daarna is het vooral een kwestie van oogsten, drogen en verwerken van de kruiden in je gerechten.

Door je eigen verzameling kruiden te kweken kun je geld besparen en heb je tegelijkertijd altijd de beschikking over écht verse kruiden. Je kunt ermee koken, maar ook om hun heerlijke geur en decoratieve doeleinden zijn kruiden geliefd. Ook thee is een aanrader om te maken van verse kruiden. Daarnaast hebben vers geteelde kruiden natuurlijk veel meer smaak dan de gedroogde varianten die je in de winkel koopt, én zijn ze ook nog eens een stuk goedkoper.

De keuze van je kruiden

In de eerste plaats is het belangrijk om de juiste kruiden te kiezen voor je kruidentuin. Als je zelf een kruidentuin wilt aanleggen, zul je merken dat er een enorme hoeveelheid aan kruiden bestaan. Hierdoor kan het lastig zijn om een keuze te maken met welke kruiden je wilt beginnen. Toch is hier een makkelijk trucje voor.

Kijk bijvoorbeeld eens welke kruiden je regelmatig gebruikt. Bekijk eens welke kruiden je op dit moment in je keukenkastje hebt staan. Grote kans dat je deze vaak gebruikt in gerechten en zullen dan ook zeker een aanwinst zijn voor je kruidentuin. Enkele populaire keuzes voor je eigen kruidentuin zijn:

  • Een van de meest voorkomende kruiden in de kruidentuin is ongetwijfeld basilicum. Rode basilicum zoals magic blue en de traditionele groene basilicum zijn perfect om zelf te kweken. Magic blue wordt vaak gebruikt als decoratie. Dit kruid heeft mooie lichtroze bloemen en donkerrode bladeren. Maar, basilicum wordt natuurlijk niet alleen gebruikt voor zijn mooie uiterlijk. Ook om extra smaak toe te voegen aan bijvoorbeeld tomatensap of pasta is basilicum onmisbaar.
  • Bieslook ziet er heel fragiel uit en lijkt een beetje op een grassprietje. Ze zijn echter veel sterker dan ze eruit zien. Ook in droge omstandigheden groeit dit kruid prima. Door hun stevigheid is bieslook een perfect kruid om te kweken als je zelf een kruidentuin wilt aanleggen. Ze vergen daarnaast weinig onderhoud en verzorging. Bieslook kun je prima verwerken in salades, eiergerechten en diverse sauzen en marinades.
  • Pepermunt is ook heel eenvoudig te kweken en is goed te gebruiken in muntgelei, limonade en natuurlijk muntthee. Het kruid verspreid een heerlijke munt-achtige geur en is daarmee echt een verrijking in de kruidentuin. Hou hierbij wel rekening dat munt erg snel woekert in de tuin.
  • Lavendel is waarschijnlijk het meest geurende kruid in de kruidentuin. Dit kruid wordt vaak verwerk in geurkaarsen, parfum en als verfrisser tussen het linnen. De lichtpaarse bloemen geven een rustgevende geur af. Bij het selecteren van zaden of planten in het tuincentrum, let er dan wel op dat dit de eetbare variant is en niet de sierplant.
  • Nog twee kruiden die veel voorkomen in de kruidentuin zijn tijm en salie. Ze worden gebruikt voor het op smaak brengen van soepen, kip en kalkoen gerechten, varkensvlees en worstjes. Salie wordt ook wel gekweekt vanwege zijn prachtige blauwe puntige bloemen.

De juiste locatie voor je kruidentuin

Bij het bepalen van de juiste locatie voor je kruidentuin, moet je met een aantal zaken rekening houden. In de eerste plaats moet de grond waarin je jouw kruiden gaat verbouwen schoon, droog en vrij van vuil zijn. Voordat je begint, voeg een laagje moestuingrond toe aan de bestaande grond. Dit bevorderd de groei en de gezondheid van je kruiden.

Veel kruiden houden van warmte, maar andere kunnen prima groeien in een half zonnige plek. Bekijk hiervoor de eigenschappen van de plant in de plantengids of wanneer je een kruidenplant hebt gekocht staat dit aangegeven op de pot. Kruiden hebben doorgaans weinig ruimte nodig. Je kunt ze kweken in de volle grond en op het balkon. Maar ook de vensterbank of je eigen kruiden kweken in de keuken in een goede optie.

Zaaien en planten in de kruidentuin

Als je klaar bent om de door jou uitgekozen kruiden te gaan zaaien of planten, kom je misschien in de verleiding om zaad uit de winkel te kopen. Dit is verstandig wanneer je nog maar net begint met tuinieren, maar wanneer je al enige ervaring hebt is het veel makkelijker om ze uit het zaad van andere planten te laten kiemen. Zo bespaar je ook nog eens behoorlijk wat geld.

Wanneer je er voor kiest om opgekweekte kruidenplanten uit het tuincentrum te gebruiken bespaar je veel tijd. Haal de plant voorzichtig uit het potje. Let hierbij op dat je de wortels niet beschadigd. Graaf een kuil die ongeveer even diep is als de pot, maak de grond vochtig en zet de kruidenplant in de grond. Vervolgens dek je grond netjes af.

Sommige kruiden groeien in een razendsnel tempo. Munt kan zelfs al binnen een paar dagen je complete kruidentuin overnemen. Het is daarom goed om snel groeiende kruiden in potten te planten onder de grond. Zorg er wel voor dat de bodem voorzien is van gaten zodat overtollig vocht afgevoerd kan worden.

Oogsten uit je eigen kruidentuin

Een kruidentuin aanleggen is leuk, maar oogsten geeft natuurlijk nog veel meer plezier. Als het tijd is om de kruiden te gaan oogsten, doe dat dan met mate. Het kan fataal zijn voor je plant om te veel in één keer te oogsten. Als je plantje nog niet optimaal ontwikkeld is of als deze nog maar kort in de grond staat, is het niet aan te raden om te oogsten.

Zelfs niet als het kruid er volgroeid uitziet. Wacht daarom enkele maanden met oogsten. Deze wachttijd lijkt misschien lang, maar is absoluut de moeite waard. Je planten zullen daardoor jarenlang lekkere verse kruiden blijven produceren.

Verse kruiden bewaren

Na het oogsten volgt het droogproces. Dit kun je eenvoudigweg doen door de kruiden op een bakplaat te leggen en ze op 170 graden gedurende 2 tot 4 uur in de oven te drogen. Nadat ze voldoende zijn gedroogd kun je ze bewaren in luchtdichte plastic of glazen potten. Papier of karton is niet aan te raden omdat het de smaak van de kruiden absorbeert.

Bewaar kruiden altijd op een donkere, koele plek. Tijdens de eerste dagen van de opslag moet je de potten met kruiden regelmatig controleren op vocht. Als dat zo is bevatten de kruiden nog te veel vocht en zal je het droogproces moeten herhalen. Doe je dit niet, dan heb je kans dat jouw gedroogde kruiden gaan schimmelen.

Vorige
Spitskool plant in de moestuin

Spitskool kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Kurkuma – Curcuma longa ‘Geelwortel’

Kurkuma – Curcuma longa ‘Geelwortel’

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.