Goed idee: zaaien in eierdozen

Zaailingen ontkiemen in eierdoos
©Petra Schüller – Zaaien in eierdozen

Vroeg in het seizoen kan het nog best fris zijn. Zaaien in eierdozen is dan een prima alternatief. Je kunt de eierdoosjes eenvoudig in de vensterbank zetten. Handig als je zelf geen tuinkas tot je beschikking hebt. Eierdozen worden gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Je draagt dus direct een steentje bij aan onze natuur.

Zaaien in eierdozen is ook handig als je kruiden of groenten in een pot wilt kweken. Zo kun je de gezaaide plantjes later makkelijk verpotten. Daarnaast is het een leuke besparing, want je hoeft op deze manier geen dure potjes aan te schaffen. Maar hoe gaat zaaien in eierdozen eigenlijk in zijn werk? Waar moet je op letten en welke groenten kun je voorzaaien in eierdoosjes? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Waar moet je op letten als je gaat zaaien in eierdozen?

Natuurlijk zorg je ervoor dat je voldoende eierdozen beschikbaar hebt voor de groenten die je wilt gaan zaaien. De doosjes variëren van 4, 6 tot wel 12 aparte vakjes. Uiteraard kun je ook gebruik maken van trays. Het enige nadeel daarvan is dat ze moeilijker in de volle grond te plaatsen zijn als de plantjes groot en sterk genoeg zijn. Als je gaat zaaien in eierdozen, dan hoef je de plantjes namelijk niet te verspenen. Ze kunnen met karton en al de grond in. De kwetsbare wortels raken zo niet onnodig beschadigd.

Je kunt ervoor kiezen om de eierdozen heel te laten, of allemaal in aparte bakjes te knippen. Afhankelijk van hoe je ze straks wilt positioneren in de moestuin natuurlijk. Schone eierdozen gebruiken is natuurlijk van belang. Verwijder plastic of stickers zoveel mogelijk. Knip ook de deksel van de doos af, want deze heb je niet nodig. Daarna vul je elk compartiment met een beetje potgrond.

Leg alvast een onderlegger klaar, want eierdozen zijn niet waterdicht. Zo voorkom je vlekken en overtollige waterplasjes in de vensterbank. Zodra je de eierdozen gevuld hebt met potgrond kun je gaan zaaien. Maak kleine gaatjes in de potgrond en dek deze af nadat je ze hebt voorzien van zaden. Geef regelmatig water maar overdrijf het niet. Zo voorkom je dat het natte papier van de eierdozen gaat schimmelen.

Welke groenten kun je voorzaaien in eierdozen?

Alle groenten die nog niet direct de volle grond in kunnen, kun je voorzaaien in een eierdoos. Dat geldt uiteraard ook voor kruiden. Voorbeelden van groenten en kruiden die je prima kunt voorzaaien in eierdozen zijn: komkommer, paprika, andijvie, prei, kervel, peterselie en aubergine.

Tomaten zaaien in eierdoos
©iStock – Tomaten zaaien in een eierdoos

Feitelijk gezien kun je alle groenten die nog niet direct naar buiten kunnen zaaien in eierdozen. Zodra de buitentemperatuur (en de grond) warm genoeg zijn, kun je ze met omhulsel en al in de grond plaatsen. Het materiaal verteerd na verloop van tijd vanzelf. Tenminste, als je te maken hebt met doosjes van karton of papier. Er bestaan ook eierdozen met een plastic fineer laag. Deze zijn als vanzelfsprekend niet geschikt om in te graven.

Eierdoosjes als kleine kweekbakjes gebruiken

Het zaaien van groenten in eierdozen is niet alleen handig voor ervaren kwekers, maar natuurlijk ook bijzonder leuk voor kinderen. Zo hebben ze hun eigen kweekkas binnenshuis. Op deze manier leren ze spelenderwijs hoe leuk het zelf kweken van groenten en kruiden is. Daarnaast staat het natuurlijk ook gewoon heel gezellig in de vensterbank.

Vorige
Pissebedden op hout

Pissebedden bestrijden en voorkomen

Volgende
Zaaien in stektray en kiemblaadjes

10 makkelijke groenten zaaien in april

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.