Wortelen kweken: van zaaien tot oogsten

Wortelen kweken: van zaaien tot oogsten

Zelf wortel kweken is niet moeilijk om te doen. Sterker nog, deze heerlijke oranje groente is misschien wel één van de makkelijkste gewassen in je moestuin. Wortels zijn natuurlijk heel gezond, maar bovenal ook lekker. In deze gids lees je alles over hoe je wortel het beste kunt zaaien, oogsten en verzorgen.

Wortel vindt zijn oorsprong in Iran en werden in de 17e eeuw door de Verenigde Oost-Indische Compagnie naar Europa verscheept. Zelf wortel kweken is natuurlijk veel leuker om te doen dan dat je ze koopt in de winkel. Daarnaast smaken ze gewoon beter. Deze tweejarige groente groeit snel en je kunt ze bijna het gehele jaar door kweken.

Wortelen kweken

Als je zelf wortels wilt kweken moet je rekening houden met een plaatsje in de zon. Daar is deze oranje wortelgroente dol op. Tijdens het zaaien hou je het beste een diepte aan van 0.5 cm. De afstand tussen de planten is optimaal als deze tussen de 4-20 cm ligt. De wortel wordt inclusief zijn loof ongeveer 30-40 cm hoog. Ze bloeien tussen juni en september.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Wortelgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 4×20 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 30-40 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Daucus carota subsp. sativus

Bloemkleur:
Wit

Wortelen zaaien en planten

Wortel zaaien en planten kun je zowel in de koude kas als in de volle grond doen. Als je vroege wortels in je moestuin wilt, kun je ze het beste van januari tot aan maart onder het glas zaaien en planten. Of in de volle grond van februari tot eind maart. Als je zomerwortels wilt, kun je ze zaaien van april tot en met juni onder het glas of in de volle grond. Wortels die je later in het seizoen wilt kunnen oogsten zaai je onder glas van mei tot en met juli. In de volle grond doe je dat van juni tot en met juni.

VroegJanFebMrt
Volle grond
Onder glas
ZomerAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
HerfstMeiJunJul
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Stappenplan zelf wortelen kweken

Wortelen zijn niet alleen prachtig van kleur, maar ook heel lekker en veelzijdig. Er is vrijwel niet één gerecht waarbij wortelen niet smaken. Zelf wortels kweken is niet moeilijk. Zeker niet als je het onderstaande stappenplan als leidraad gebruikt. Je bent dan altijd zeker van een gezonde en volle oogst. Er is immers niets zo lekker als zelfgekweekte wortelen. 

 • Zaai de wortelen op een zonnige plaats in de moestuin. Dat kun je vroeg in het jaar doen in februari, maar ook van mei tot en met juli voor een latere oogst. Wortelen kun je ook in de kas kweken. Je kunt dan in januari al beginnen met zaaien. 
 • Wortelen hebben een bodem nodig die rijk is aan kalium. Bewerk de bodem minstens 2 weken voordat je gaat zaaien. Houd de bodem los van structuur. 
 • Zaai de wortelen op een diepte van ongeveer 0,5 cm. Bedek de zaden met wat aarde, zo voorkom je dat vogels de zaden oppikken. De plantafstand tussen de wortelen is ideaal als deze rond de 4 x 20 cm ligt. Later kun je jonge plantjes uitdunnen als dat nodig is. Dat komt de oogst uiteindelijk ten goede. 
 • Geef wortels regelmatig water, maar laat de bodem niet te nat worden. Ook onkruid verwijderen en controleren op ziekten en plagen is belangrijk. Wortels zijn gevoelig voor de wortelvlieg.  

Wortelen verzorgen

De wortel is niet veeleisend als het aankomt op verzorging. Toch zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden als je wilt genieten van een optimale oogst. Hierbij kun je denken aan voeding, het geven van water of bemesten. We hebben enkele belangrijke verzorgingstips voor wortels op een rij gezet:

 • Hoewel wortels weinig voeding nodig hebben, is het goed om de grond wat te voorzien van een meststof met wat extra kalium. Je doet dit het beste 14 dagen voordat je de wortels gaat zaaien.
 • Geef de wortels niet te veel water. Aan regenwater hebben ze vaak voldoende. Geef ze af en toe wat water als de toplaag te droog wordt.
 • Zorg dat de grond waarin de wortels staan lekker luchtig blijft. Dit bevorderd de groei. Je kunt de grond rondom voorzichtig luchtig maken met je handen of een schepje.
 • Dun de wortels uit als ze te dicht op elkaar staan. Dit kun je doen zodra de eerste blaadjes verschijnen.
 • Controleer de jonge wortels regelmatig op wortelvliegen. Als je deze signaleert, zou je een mengsel van uitgeperste knoflook en water kunnen maken waarmee je de wortels besprenkeld.

Wortelen oogsten en bewaren

Vroege, zomer en late wortels die je onder glas of in de kas hebt gezaaid, kun je van maart tot en met juli oogsten. De zomerwortels uit de volle grond oogst je van juli tot en met oktober. Wortels die je in het najaar in de volle grond hebt gezaaid oogst je het beste van oktober tot aan december.

Populaire wortelrassen

Er zijn behoorlijk veel wortelrassen die je zelf kunt kweken. Ze hebben allemaal hun eigen karakteristieke smaak en vorm. We hebben de meest populaire wortelrassen voor je op een rij gezet.

 • Nantes 2: een zoete wortel met een stevige en rechte wortelvorm. Deze wortel is een echte zomerwortel en zeer geschikt voor zelfkweek.
 • Harlekin: een echte F1 hybride wortelsoort en is verkrijgbaar in veel kleuren zoals geel, violet, oranje en wit. Ze zijn zeer smaakvol en groeien doorgaans uit tot een lengte van ongeveer 21 cm.
 • Amsterdamse bak: deze wortel is dun van structuur en heeft een heerlijke uitgesproken smaak. Deze bospeen kun je al vroeg in het voorjaar zaaien en voelt zich het best in een bodem die lekker luchtig is.
 • Snow Man: een witte slanke wortel met een lekkere zoete smaak. Ze worden tot wel 25 cm lang en zijn daarnaast lang houdbaar. De Snow Man is perfect geschikt voor in salades en rauwkost.
 • Purple Elite: deze wortel heeft een prachtig gekleurde paarse buitenzijde en een oranje hart. De smaak is rijk en vol. De wortel wordt tot wel 18 cm lang en kan goed bewaard worden. Ze staan tevens bekend om hun preventieve werking tegen hart en vaatziekten.

Je eigen wortelen zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Ziekten en plagen bij wortelen

Ook wortels kennen een aantal ziekten en plagen waar je rekening mee moet houden.

 • De meeste bekende plaag is toch wel de wortelvlieg. Vooral na het uitdunnen van de wortel kun je hier mee te maken krijgen. De vliegjes komen af op de geur die vrijkomt na het uitdunnen.
 • Ook de rattenkeutelziekte is een bekend fenomeen onder de wortelteelt. De wortels zijn dan bedekt met een dikke laag schimmel met zwarte punten. Dit is het begin van het rottingsproces.
 • Ook muizevraat komt veel voor bij de teelt van wortels. De wortels zijn dan voorzien van kleine bruine gaatjes.

Wortelen en gezondheid

Wortel is super gezond. Ze bevatten veel betacaroteen, vitaminen en mineralen. Daarnaast bevatten wortels ook veel vezels wat zorgt voor een optimale spijsvertering. Enkele belangrijke mineralen in wortels zijn kalium, fosfor en calcium. Ook vitamine B en E is rijkelijk aanwezig in wortels. Betacaroteen zorgt voor een gezonde huid en helpt de groei bevorderen. Daarnaast houdt het je immuunsysteem in balans.

Wortelen in de keuken

Wortel is een heel veelzijdige groente. Je kunt ze zowel rauw, gestoomd, gebakken of gekookt eten. Ze geven wat extra smaak aan al je roerbakgerechten, frisse salades of zelfs pasta. Daarnaast kun je met wortels natuurlijk ook zelf een heerlijke carrot cake maken.

Vorige
Echte waterkers – Nasturtium officinale

Echte waterkers – Nasturtium officinale

Volgende
Courgette plant met bloem en vrucht in de moestuin

Courgette kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.