Wormencompost maken voor de moestuin

Wormencompost maken voor de moestuin
©Zummolo – Wormencompost

Zelf wormencompost maken voor de moestuin is leuk én effectief om te doen. Wormencompost is namelijk een ideale grondverbeteraar boordevol voedingsstoffen voor jouw planten. Compost maken van wormenmest is ook een goed alternatief voor een composthoop. Bijvoorbeeld als je de beschikking hebt over een beperkte ruimte.

Wormencompost maken doe je bij voorkeur in een wormenbak, welke niet veel plaats in beslag neemt. Maar hoe maak je eigenlijk zelf wormencompost voor in de moestuin? Waar moet een goede wormenbak aan voldoen, hoe ga je te werk en welke wormen kun je daarvoor het beste gebruiken? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het zelf maken van wormencompost als dé ultieme bodemverbeteraar.

Wat is wormencompost?

Voordat je begint met het maken van wormencompost, is het goed om wat meer te weten over deze vorm van composteren. Wormencompost bestaat uit wormenmest. Deze mest is afkomstig van speciale compostwormen welke je toevoegt aan een bak met organisch keukenafval. Deze compostwormen worden ook wel Eisenia foetida of tijgerwormen genoemd.

Ze zijn rood van kleur en hebben het vermogen om zich razendsnel voort te kunnen planten. Daarnaast verteren ze dagelijks net zoveel afval als hun eigen lichaamsgewicht. Met wormencompost word zowel de vaste mest (vermicompost) van de wormen gebruikt, als de vloeibare mest. Dit wordt ook wel percolaat genoemd en geeft de planten in de moestuin een enorme boost.

Een wormenbak kopen om zelf wormencompost te maken

Als je wilt beginnen met het zelf maken van wormencompost voor de moestuin, dan begin je met de aanschaf van een wormenbak. Deze kun je online kopen, maar ook bij diverse tuincentra. In de meeste gevallen bestaat een wormenbak uit meerdere etages.

De onderste bak vangt het vocht op dat vrijkomt tijdens het composteren. Deze kun je aftappen met een kraantje welke zich ook aan de onderzijde van de wormenbak bevindt. De bovenste bak is voorzien van een bodem met gaatjes zodat het percolaat naar de onderste bak kan doorvloeien.

Zelf aan de slag met een wormenbak?
Je kunt veel tijd besparen met de aanschaf van een wormenbak. Deze bevatten de juiste indelingen en volumes zodat je snel aan de slag kunt!

Ja, bekijk aanbod

Sommige wormenbakken hebben twee compartimenten in de bovenste bak. Zo kun je het wormencompost met de wormen scheiden van het verse afval dat je wilt composteren. Zodra de wormen één bak hebben verteerd, kruipen ze vanzelf over naar de andere bak met vers keukenafval. Zelf wormencompost maken is een prima oplossing als je wilt composteren op het balkon of binnen een kleine tuin.

De compost stinkt niet en de wormenbakken zijn lekker compact. Nadat je jouw wormenbak hebt geïnstalleerd, is het tijd om over te gaan tot het aankopen van compostwormen. Je kunt de wormen online bestellen, maar je kunt ook wormen vragen aan een bevriende tuinder die al in het bezit is van een wormenbak.

Stappenplan om zelf wormencompost te maken

Als je zelf wormencompost wilt maken voor de moestuin, dan wil je natuurlijk wel zeker zijn van goede compost. Aan de hand van het onderstaande stappenplan kun je op de juiste manier composteren met een wormenbak en compostwormen.

  1. Zet de wormenbak op een beschutte en vorstvrije plaats uit de volle zon. Composteren gaat het beste als de temperatuur in de bak rond de 20 graden schommelt. Voorzie de bodem van de bovenste bak van een laagje keukenpapier. Zo voorkom je dat de gaatjes verstopt raken.
  2. Leg vervolgens een laagje stro en wat semi verteerde compost op de bodem van de wormenbak. Voeg hierna de compostwormen toe aan hun verblijf. Als je niet de beschikking hebt over stro, kun je eventueel ook krantenknipsels gebruiken.
  3. Geef de compostwormen ongeveer 3 weken de tijd om het rantsoen te kunnen verteren. Na deze periode kun je de bak wekelijks aanvullen met kleine hoeveelheden verse compost en keukenafval. Controleer ook regelmatig of de bodem nog wel vochtig genoeg is.

Welk afval is geschikt om zelf wormencompost te maken?

Wormencompost maken met behulp van een wormenbak doe je met keukenafval. Toch kun je sommige soorten biologisch afval beter vermijden als je zeker wilt zijn van een goede compostering:

  • Wel geschikt voor wormencompost: groente en fruit afval, eierschalen, koffiedik en theezakjes (afbreekbaar) en stalmest.
  • Niet geschikt voor wormencompost: vlees, zuivel, citrusvruchten, bewerkt en gekruid afval, uien en knoflook.

Wormencompost gebruiken in de tuin

Zodra de compostwormen hun werk hebben gedaan, kun je de compost gebruiken in de tuin of moestuin. Je kunt ervoor kiezen om de compost door de bodem heen te werken. De bodem krijgt daarmee een flinke hoeveelheid van belangrijke voedingsstoffen toegediend. Wormencompost bevat namelijk behoorlijke hoeveelheden kalium, calcium, stikstof en fosfor.

Deze stoffen zijn direct opneembaar door de planten in jouw moestuin. Ook het mestvocht kun je gebruiken om jouw planten van goede voedingsstoffen te kunnen voorzien. Dit vocht is super geconcentreerd. Het is dus aan te raden om de percolaat goed te verdunnen voordat je het bij jouw planten giet. Een verhouding van 1 deel mestvocht op 20 delen water is daarbij ideaal.

Vorige
Hop – Humulus lupulus

Hop – Humulus lupulus

Volgende
Moestuin aanleggen in 5 simpele stappen

Moestuin aanleggen in 5 simpele stappen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.