Witte vlieg bestrijden en voorkomen

Witte vlieg bestrijden bij planten
©Ajcespedes – Witte vlieg

Witte vlieg in je moestuin wil je natuurlijk het allerliefst bestrijden of beter nog, voorkomen. In dit artikel vertellen we je precies hoe je witte vlieg in de moestuin kunt voorkomen, en op welke manier ze je het beste kunt bestrijden zonder dat jouw planten worden aangetast.

Een ander woord voor witte vlieg is motluis. Deze naam dankt het diertje aan zijn uiterlijk. Hij lijkt dan ook meer op een mot dan op een vlieg. Je hebt verschillende soorten witte vlieg zoals kaswittevlieg, tabakswittevlieg en koolwittevlieg. Witte vlieg is klein van soort, hoewel zijn vleugels vrij groot zijn.

Het lijf van een volwassen exemplaar is niet groter dan 3 millimeter. Witte vliegen leggen hun eieren op de onderkant van het blad. Zelf doen ze zich tegoed aan de sappen van de plant. Het speeksel en de uitwerpselen van de witte vlieg zijn licht toxisch. Dat betekent dat ze de planten in jouw moestuin behoorlijke schade kunnen toebrengen. Witte vlieg bestrijden én voorkomen is dan ook een belangrijke taak.

Witte vlieg herkennen

Ondanks dat de witte vlieg niet erg groot is, zijn ze eenvoudig te herkennen. Ze hebben een spierwitte kleur. Dat geldt zowel voor de vleugels als voor het lijf. De witte vlieg is met 1-3 mm klein van stuk. Het lijf is hoekig en lijkt op dat van een luis.

Dat is precies waarom witte vliegen ook wel motluis wordt genoemd. Witte vliegen bevinden zich aan de onderzijde van jonge bladeren. In tegenstelling tot veel andere insecten, zijn ze vooral overdag actief. Omdat ze zo klein zijn, zijn ze niet altijd even goed te zien met het blote oog. Vaak valt een plaag pas op wanneer er al schade is aangericht aan jouw planten, dan zul je vele witte ‘vlekken’ aantreffen onderaan de bladeren. Probeer dit dan ook voor te zijn.

Levensloop van de witte vlieg

Witte vliegen zijn niet gebonden aan een seizoen. Dat betekent dat de levensloop van de witte vlieg zich het gehele jaar door blijft herhalen. Het volwassen vrouwtje legt haar eieren onder de bladeren van jouw tuinplanten. Als de eieren van de witte vlieg net zijn gelegd, zijn ze wit van kleur. Na enkele dagen veranderen ze van kleur. De eitjes zijn dan veelal zwart en komen na 7 dagen uit.

De jonge larven van de witte vlieg doen zich direct tegoed aan de eiwitrijke sappen van de plant en scheiden het teveel aan suiker uit. Dat veroorzaakt de plakkerige toxische substantie op de bladeren. De oudere maden en de poppen van de witte vlieg houden zich vooral schuil op de oudere bladeren. Zij zijn klaar om te veranderen in witte vliegen waardoor de levensloop weer opnieuw kan beginnen.

Natuurlijke vijanden van de witte vlieg

Sluipwespen zijn de natuurlijke vijanden van de witte vlieg. Je kunt deze dieren dan ook prima inzetten om witte vlieg op een natuurlijke manier te bestrijden in de moestuin. Sluipwespen hebben het vooral voorzien op de larven van de witte vliegen. De vrouwelijke sluipwespen leggen hun eieren namelijk in de larven van de witte vlieg waarna deze sterft. De larve dient dus als nest voor een nieuwe aanvoer van sluipwespen.

De levensverwachting van een sluipwesp is ongeveer 3-4 weken. In dit tijdsbestek kunnen de wespen tot wel 300 larven doden. Zo houd je jouw moestuin op een milieuvriendelijk en biologische manier vrij van witte vliegen en hoef je geen gebruik te maken van pesticiden. Veel soorten van de witte vlieg hebben hier overigens een resistentie voor ontwikkeld. Naast sluipwespen zijn ook lieveheersbeestjes en libellen natuurlijke vijanden van de witte vlieg.

Witte vlieg bestrijden met natuurlijke middelen

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kun je overwegen om sluipwespen in te zetten als je de witte vlieg wilt bestrijden met natuurlijke middelen. Er zijn diverse biologische middelen te koop waarmee je witte vliegen uit de moestuin kunt houden.

Ook kun je zelf een mengsel maken van knoflook. Voeg enkele teentjes knoflook toe aan een pan met kokend water. Laat deze afkoelen en voeg een biologisch afbreekbaar afwasmiddel toe. Dit mengel stop je in een plantenspuit. Besproei vervolgens goed de onderkant van de aangetaste bladeren. Herhaal dit zo vaak als mogelijk.

De bestrijding kun je ook aangaan door het uitzetten van lieveheersbeestjes. Deze dieren zijn dol op de kleine larven van de witte vlieg. Dat geldt ook voor libellen en spinnen. Gezamenlijk kunnen ze je helpen in de bestrijding van witte vliegen met natuurlijke middelen.

Vorige
Tomaten dieven: hoe en wanneer doe je dat?

Tomaten dieven: hoe en wanneer doe je dat?

Volgende
Prei kweken in de moestuin

Prei kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.