Witte kool kweken: van zaaien tot oogsten

Witte kool in de moestuin
©Betexion – Witte kool

Witte kool komt oorspronkelijk uit Europa. In Mediterraans gebied groeit deze oude koolsoort zelfs in het wild voor. Deze knapperige kool is een echte herfstgroente. Ingelegd in azijn en kruidnagelen is witte kool ook wel bekend als zuurkool. Witte kool kan veelzijdig worden gebruikt in de keuken en zit daarnaast ook nog eens bomvol met vitaminen.

Zelf witte kool kweken en zaaien in de moestuin is leuk om te doen en niet moeilijk. Aan de hand van deze gids weet je precies in welke maanden je witte kool moet zaaien, wanneer je kunt oogsten en waar je rekening mee moet houden tijdens de verzorging. Zo laat je niets aan het toeval over als je zelf witte kool wilt kweken, zaaien én oogsten.

Witte kool kweken

Witte kool kweken en zaaien kun je op verschillende manieren doen. Het tijdstip dat je kiest is afhankelijk van het feit of je in de winter of herfst wilt oogsten. Je kunt witte kool in een verwarmde kas kweken of binnenshuis voorzaaien, maar je kunt deze koolsoort ook kweken in een koude bak als de temperatuur dat toelaat. Uiteraard is zelf witte kool kweken in de volle grond ook een mogelijkheid.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Koolgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 60×60 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 40-60 cm
Bloeiperiode: Mei t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Brassica oleracea var. capitata

Bloemkleur:
Geel

Witte kool zaaien en planten

Witte kool heeft een zonnige plaats nodig in de moestuin. Deze koolsoort doet het goed als de temperaturen wat hoger zijn. De plantafstand die je daarbij aanhoudt is ongeveer 60×60 cm. De zaden stop je vervolgens 1 cm diep in de grond. Witte kool kan tussen de 40 en 60 cm hoog worden. Dit koolgewas bloeit in de maanden mei tot en met september.

HerfstFebMrtAprMei
Volle grond
Onder glas
WinterMrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Stappenplan zelf witte kool kweken

Zelf witte kool kweken is makkelijk en leuk om te doen. Aan de hand van dit stappenplan sla je geen enkele belangrijke handeling over. Zo weet je zeker dat jouw koolplanten goed groeien en dat je straks kunt rekenen op een goede witte kool oogst uit eigen moestuin.

 1. Kies een zonnige plaats uit in de moestuin. Let erop dat deze plaats per dag van een aantal zonuren wordt voorzien. Maak de bodem lekker los. Witte kool groeit goed op kleigrond maar een bodem die voldoende voedingsrijk is volstaat ook.
 2. Maak gaten van 1 cm diep en houdt daarbij een afstand van 60 cm aan. Zo hebben de kolen straks voldoende ruimte om te kunnen groeien. Stop eventueel wat compost in de gaten als je denkt dat de bodem arm aan voedingsstoffen is.
 3. Leg de zaden voorzichtig in de gaten die je gemaakt hebt. Dek ze daarna af met wat zand en druk dit voorzichtig aan. Zo voorkom je dat deze zaden van de witte kool wegspoelen door een regenbui, of worden opgepikt door de vogels.
 4. Geef de jonge koolplanten regelmatig water en zorg ervoor dat de bodem niet extreem droog wordt. Eventueel kun je de jonge planten beschermen met wat gaas om insecten en ander ongedierte zoveel mogelijk te weren.

Je eigen witte kool zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

De witte koolplant verzorgen

Witte kool heeft een normale verzorging nodig. Wel is het goed om de ruimte rondom de plant vrij van onkruid te houden en ze regelmatig te controleren op de aanwezigheid van ongedierte en insecten. Met de onderstaande tips kun je witte kool op de juiste manier verzorgen:

 • Controleer de bodem en de ruimte tussen de planten regelmatig op onkruid en haal dit zo snel mogelijk weg. Zo voorkom je dat het onkruid alle voedingsstoffen uit de bodem trekt.
 • Geef de planten regelmatig water. Als het droog of extra warm is, dan mag je dit vaker doen. Voorkom dat de bodem te droog wordt want dit heeft een nadelig effect op de oogst.
 • Dek de jonge witte kool planten indien nodig af met insectengaas of ander fijnmazig gaas. Zo voorkom je dat ongedierte of insecten jouw witte kool planten aan kunnen tasten.
 • Voeg halverwege de groei van de witte kool planten in je moestuin wat extra voedingsstoffen toe aan de bodem. Dit kun je doen met tuinaarde, maar ook met goede bemesting zoals compost.

Witte kool oogsten en bewaren

Witte kool oogsten doe je altijd voordat de kou intreed. Je moet er dus voor zorgen dat je de kolen van het land afhaalt voordat het gaat vriezen. De kolen snij je aan de onderzijde makkelijk los van de stronk met een scherp mesje.

Witte kool kun je heel lang bewaren. In sommige gevallen tot wel 4 maanden na de oogst. Je bewaart de kolen op een plaats die donker, koel en vorstvrij is. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zelf zuurkool te gaan maken van de witte kool die je geoogst hebt.

Populaire witte kool rassen

Als je zelf witte kool wilt gaan kweken en zaaien in de moestuin, dan wil je natuurlijk wel kunnen rekenen op een mooie en smakelijke oogst. Daarom hebben we de meest populaire witte kool rassen voor je op een rij gezet. Zo weet je altijd zeker dat je de juiste keuze maakt als je zelf witte kool wilt gaan kweken.

 • Langedijker: de Langedijker is een populaire witte koolsoort die je eenvoudig zelf kunt kweken in de moestuin. Deze kool kun je ook nog eens heel lang bewaren en is zelfs geschikt om in te vriezen.
 • Roem van Enkhuizen: deze witte kool groeit redelijk snel en is heel geschikt als je zelf zuurkool wilt gaan maken van de witte kool uit jouw moestuin.
 • Kilaton: deze witte kool blijft wat kleiner van stuk en behoudt daardoor nog meer smaak. Deze kool is dus zeer geschikt voor de onbewerkte consumptie. Dit ras is resistent tegen de ziekte knolvoet die veel voorkomt bij witte kool.
 • Krautkaiser: als je een liefhebber bent van grote witte kolen, dan moet je zeker voor Krautkaiser kiezen. Deze witte kool wordt behoorlijk groot en is geschikt om te verwerken in allerlei gerechten. Dit ras heeft een milde maar uitgesproken kool smaak.

Ziekten en plagen bij witte kool

Witte kool kan best wat last hebben van ziekten en plagen. Het is dus verstandig om de kolen goed in de gaten te houden. Zo kun je op het juiste moment ingrijpen zonder dat de oogst daarbij verloren gaat. De meest voorkomende ziekten en plagen bij witte kool zijn:

 • Het grote koolwitje legt haar eieren op de bladeren van de witte kool. De rupsen zijn geel van kleur met een zwarte kop. Het zijn echte veelvraten en tasten het blad van de witte kool behoorlijk aan. Ook het kleine koolwitje en de kooluil kunnen hun rupsen op de bladeren van de kool leggen.
 • De witte koolvlieg is een echte plaag voor de witte kool. Je merkt zijn aanwezigheid op doordat de onderkant van het blad vol zit met witte vliegjes.
 • Konijnen en muizen zijn dol op koolblad. Als je konijnen in je moestuin hebt, dan is het blad aanvreten of zelfs helemaal verdwenen. Je voorkomt dit door de witte kool planten af te schermen met gaas.
 • De bladeren van de witte kool zijn tevens gevoelig voor echte meeldauw. Deze schimmelziekte veroorzaakt witte vlekken op de stam, de stelen en de bladeren van de witte kool.

Witte kool en gezondheid

Witte kool is heel gezond. Ze bevatten een behoorlijk aantal vitaminen en mineralen. Voorbeelden daarvan zijn vitamine C, mangaan, calcium en fosfor. Witte kool is ook rijk aan ijzer. Daarnaast heeft deze groente een ontstekingsremmende werking en draagt het tevens bij aan het afvoeren van schadelijke chemicaliën in het lichaam.

De aanwezigheid van antioxidanten in witte kool beschermen je immuunsysteem en dragen bij aan een goed functioneren van het lichaam. Witte kool behoudt zijn vitaminen en mineralen het beste als je de kool rauw of kort gebakken of gekookt gebruikt.

Witte kool in de keuken

Witte kool is een veelzijdige groente. Je kunt dit koolgewas op veel manieren eten. Hierbij kun je denken aan het wokken van de koolbladeren, maar witte kool smaakt ook gekookt, gebakken en rauw heerlijk.

Bijvoorbeeld als je witte kool verwerkt in een knapperige groene salade. Natuurlijk kun je ook zuurkool maken van witte kool. Je legt de gesneden kool dan in met kruidnagels, laurier, peperkorrels en azijn. Ook een wrap met bladeren van witte kool is een heerlijk én gezond recept.

Vorige
Spinazie in de moestuin of border

Spinazie kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Amsoi of bladmosterd in de moestuin

Amsoi kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.