Welke geur vinden honden vies?

Goed om te weten: welke geur vinden honden vies?

Onze trouwe viervoeters hebben een sterk ontwikkelt reukorgaan. Maar welke geur vinden honden vies? Als je dat weet kun je deze geuren vermijden, of juist gebruiken. Bijvoorbeeld om jouw hond weg te houden bij gevaarlijke plekken in de tuin of in de woonkamer.

Misschien omdat je net een nieuwe kast hebt waar je liever geen bijtsporen in aantreft. Geuren die honden vies vinden kun je natuurlijk ook vermijden. Omdat jouw trouwe viervoeter hier allergisch op reageert of omdat de geur zich verspreid tot aan zijn mand. Wanneer dit het geval is, gebruik dan altijd een mild schoonmaakmiddel zonder intense geuren zoals citroen of lavendel.

Geuren die honden liever vermijden

Er zijn bepaalde geuren die honden vies vinden en liever vermijden. Niet alleen omdat deze geurtjes onaangenaam zijn voor de scherpe hondenneus, maar ook omdat jouw huisdier hier ziek van kan worden. Van een vieze geur kan een hond zelfs een neus infectie oplopen. Waar welke geuren zijn dit eigenlijk? We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Ammoniak: zelf zijn we ook niet dol op de geur van ammoniak, maar honden al helemaal niet. De vieze geur wordt veroorzaakt door de chemische stoffen in ammoniak. De sterke geur dringt diep door in de neus van de hond en veroorzaakt irritatie.
  • Chilipepers: hoewel het niet giftig is voor je hond, wordt de geur van rode pepers door jouw hond als zeer vies ervaren. Pepers kunnen de luchtwegen van de hond wel irriteren. Zorg er dus voor dat jij je handen na het koken goed wast, voordat je de hond een aai over zijn bol geeft.
  • Citroen en limoen: ook deze geuren vinden honden heel vies. Zeker omdat hun reukorgaan tot wel 40x sterker is dan die van ons. Je doet jouw hond dan ook geen plezier met de geur van citroen of limoen. En net zoals dat bij pepers het geval is, kan ook citroen luchtweg schade bij honden veroorzaken.
  • Azijn: azijn is een redelijk vriendelijk product, maar heeft wel een geur die honden heel vies vinden. Maak je regelmatig schoon met azijn? Zorg er dan voor dat je bij de hondenmand of de bench uit de buurt blijft.

Ongewenst gedrag bij honden afleren met vieze geurtjes

Vertoont jouw hond ongewenst gedrag? Dan kun je dat prima afleren door gebruik te maken van geuren die jouw hond vies vindt. Let er wel op dat je producten gebruikt die niet schadelijk zijn voor de luchtwegen van jouw hond. Het gebruik van ammoniak wordt dan ook afgeraden. Dit product bevat namelijk schadelijke chemicaliën.

Hond plast in huis afleren met geur
©Cunaplus – Puppy geplast in huis

Een geur die een hond vies vindt kun je gebruiken in het afleren van ongewenst gedrag. Bijvoorbeeld als jouw hond het voorzien heeft op de hoek van jouw kast of telkens in dezelfde hoek plast. Je kunt dan gebruik maken van een plasmat, maar je kunt ook de kast insmeren met wat citroenschil of hang pepers op in de hoek waar jouw hond zijn behoefte doet.

Dat geldt natuurlijk ook voor plekjes in de tuin. Daar zou je eventueel ook een ultrasone honden verjager kunnen gebruiken. Deze is onschadelijk voor de luchtwegen van jouw hond maar houdt hem wel op afstand. Dit kan zeer nuttig zijn, er bestaan namelijk ook giftige planten voor honden waar we onze trouwe viervoeter liever uit de buurt houden.