Landschildpadden eten salade in de woonkamer

Wanneer en wat eten schildpadden het liefst?

Wat eten schildpadden eigenlijk? Dat is afhankelijk van de soort. Een landschildpad houdt namelijk van een heel andere menukaart dan een waterschildpad. Waar je de één blij maakt met waterplanten, eet de ander liever gevogelte, groenten en fruit. Heb je zelf schildpadden of wil jij je iets meer verdiepen in hun eetgewoonten? In dit artikel lees je er alles over.

Het verschil in eten voor een waterschildpad en een landschildpad

Een schildpad kan een herbivoor, omnivoor of carnivoor zijn. Om het dier gezond te kunnen houden, is het belangrijk om het natuurlijke eetgedrag zoveel mogelijk na te bootsen. Pas echter op met het geven van geweekte kattenbrokken. Dit voer bevat veel zout en kan nierschade toebrengen. Kattenvoer mag alleen op advies van de dierenarts worden verstrekt. Bijvoorbeeld als jouw schildpad na een ziekte moet aansterken.

Wat eet een landschildpad?

Een landschildpad eet het liefst gevarieerd en geeft daarbij de voorkeur aan groenten, fruit en plantaardige eiwitten. Ook paardenbloemen en hibiscus staan op het menu van de landschildpad. Een landschildpad eet bijvoorbeeld ook:

  • Groenten: koolsoorten, selderij, komkommer, andijvie, boerenkool
  • Fruit: appel (zonder pit), watermeloen, frambozen, tomaten
  • Plantaardige eiwitten: peulvruchten zoals sperziebonen, sojabonen en linzen

Wat eet een waterschildpad?

Een waterschildpad is een echte alleseter. Naast plantaardige voeding zijn deze dieren ook echte carnivoren. Je kunt dus eenvoudig een gevarieerd eetpatroon toepassen. Zo weet je zeker dat de schildpad voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en gezond blijft. Een waterschildpad voer je altijd in het water. Waterschildpadden eten onder andere:

Schildpadden, en dan met name waterschildpadden, hebben ook sepia nodig om te kunnen voorzien in hun kalkbehoefte. Dat is voornamelijk belangrijk voor de ontwikkeling van het schild. De behoefte is groter bij jonge schildpadden. Je kunt de schildpad van calcium voorzien door het voeren van inktvisjes, maar je kunt ook kiezen voor een calciumpreparaat.

Hoe vaak moet ik een schildpad voeren?

Een schildpad is een echte veelvraat en kan de hele dag door eten. Om overgewicht en andere aandoeningen te kunnen voorkomen, is dat echter niet verstandig. Jonge schildpadden tot en met een leeftijd van 6 maanden kun je gerust dagelijks voeren. Je doet dit bij voorkeur in de ochtend.

Roodwangschildpad eten geven in terrarium
©Hafiz Jumali – Roodwangschildpad eten geven

De schildpad heeft op deze manier de hele dag de tijd om het voedsel te kunnen verteren. Schildpadden vanaf 6 maanden tot en met 2 jaar voer je bij voorkeur 3-4 keer per week. Vanaf deze leeftijd is het voldoende om de schildpad 2 keer per week te voeren.

Schildpadden hebben in de winterperiode minder eten nodig. Gewoonweg omdat ze dan minder actief zijn en niet zoveel energie verbruiken. Een schildpad eten geven doe je natuurlijk ook met je ogen. Als je ziet dat het dier te dik wordt, kun je de hoeveelheid voer halveren of een voerbeurt overslaan.