Stinkende hond wassen in bad

Wat te doen als je hond stinkt?

Stinkt jouw hond? Dit kan een aantal oorzaken hebben. De geur die jouw viervoeter afscheidt, mag je overigens niet verwarren met de typische hondengeur. Dit is normaal en wordt veroorzaakt door natuurlijke schimmels. Deze bevinden zich in de vacht van de hond. De geurtjes komen vooral vrij als jouw hond nat is geworden door de regen.

Sommige rassen, zoals bijvoorbeeld Golden Retrievers en Labradors, hebben hier meer last van. De talgproductie ligt bij deze honden hoger. Mede om de huid te beschermen tegen het water. Maar, jouw hond kan ook stinken om andere redenen. Bijvoorbeeld door een ontsteking, verkeerde voeding of omdat de anaalklieren verstopt zijn geraakt. Verspreidt jouw viervoeter een onaangename geur? We hebben een aantal mogelijke oorzaken voor je op een rij gezet.

Mijn hond stinkt uit zijn bek. Hoe komt dat?

Honden die stinken uit hun bek hebben in veel gevallen gebitsproblemen. Dit kan een ontstoken kies zijn, maar ook overmatig tandsteen komt veel voor bij honden. Misschien heb je al gemerkt dat je hond wat slechter of langzamer eet? Dan is een bezoekje aan de dierenarts aan te raden.

Hardnekkig tandsteen bevat veel bacteriën. Daardoor kunnen ook het tandvlees en zelfs de wortels van de kiezen aangetast worden. Als vanzelfsprekend veroorzaakt dit naast een vieze mondgeur ook ontstekingen en pijn. Het tandsteen wordt onder verdoving weggehaald. Na een behandeling verbetert de mondgeur en kan jouw hond weer optimaal kauwen. Tanden blijven daardoor ook langer schoon én fris.

Hond stinkt bij zijn staart en schuift met zijn achterste over de grond

Zodra je deze symptomen ziet, dan is het vrijwel zeker dat jouw hond ontstoken anaalklieren heeft. Anaalklieren bevinden zich rondom de anus in de kringspier van de hond. Als ze verstopt raken, dan worden ze niet meer automatisch geleegd. Normaal gesproken gebeurd dit zodra de hond zijn behoefte doet.

Als jouw hond last heeft van ontstoken anaalklieren dan kan dit een penetrante lucht veroorzaken. Naast “sleetje rijden” zal jouw hond ook vaker onder zijn staart likken. Geen paniek, want dit probleem kun je makkelijk oplossen door een bezoek te brengen aan de dierenarts. De anaalklieren worden uitgedrukt en gereinigd.

Stinkende hotspots, huid- en lipplooien bij honden

Heeft jouw hond veel huidplooien? Dan is het zaak om deze goed schoon te houden om te voorkomen dat jouw hond gaat stinken. Rassen zoals mopshonden en Cocker Spaniëls hebben hier meer last van dan bijvoorbeeld windhonden. Deze dieren hebben een gladde vacht zonder huidplooien.

Honden kunnen enorm gaan stinken als de huidplooien vies of zelfs ontstoken zijn. De huid tussen de plooien ziet er niet alleen rood uit, maar is vaak ook wat nattig. Een perfect leefklimaat voor bacteriën dus. Houd de huidplooien van de hond goed schoon en droog. Eventueel kun je in overleg met jouw dierenarts gebruik maken van speciale reiniging en desinfectie doekjes met chloorhexidine.

Een hotspot kan ook een oorzaak zijn waarom jouw hond stinkt. Dit zijn hele pijnlijke rode plekken op de huid. In veel gevallen bijt de hond deze zelf stuk. Dat gebeurd nadat jouw hond gebeten is door bijvoorbeeld een vlo. De reactie kan zo heftig zijn dat de huid volledig kaal wordt geplukt en kapot wordt gebeten.

Dit is niet alleen vervelend voor het dier zelf, maar veroorzaakt ook een onaangename geur. Houd de wond goed schoon en gedesinfecteerd. Als de hotspots veroorzaakt worden door vlooien, is het natuurlijk ook belangrijk om de hond te behandelen tegen vlooien.

Niet vaker dan één keer per maand wassen voorkomt een stinkende hond

Natuurlijk heb je de neiging om jouw hond direct een bad te geven zodra hij begint te stinken. Toch is dit niet verstandig. De natuurlijke balans van de huid raakt daardoor verstoord waardoor de productie van talg overuren maakt.

Resultaat? Een hond die nog sneller en erger gaat stinken. Was je hond daarom niet vaker dan 1x per maand. Mits hij in iets vies heeft liggen rollen natuurlijk. Gebruik ook altijd een goede hondenshampoo zonder parabenen. Deze tast de natuurlijke beschermlaag van de huid niet aan.

Ook maagproblemen door een aandoening of verkeerde voeding kunnen een reden zijn waarom jouw hond niet zo fris ruikt. Overleg met de dierenarts welke voeding het beste past bij jouw hond. Hoewel sommige rassen meer ruiken dan andere, heeft een overmatig ruikende hond altijd een oorzaak. Hetzij tandproblemen, ontstoken anaalklieren, vieze huidplooien of zelfs oorontstekingen.