Hond bijt naar vlooien

Vlooien bij honden herkennen en bestrijden

Vlooien zijn een veel voorkomend probleem bij honden. Deze vervelende beestjes zorgen niet alleen voor jeuk, maar kunnen zelfs een allergische reactie of heftige huidirritaties veroorzaken. Vlooien kunnen tevens parasieten zoals lintwormen overdragen op jouw geliefde viervoeter. Reden te meer dus om vlooien bij honden te herkennen én bestrijden.

Hoe kun je vlooien herkennen bij honden?

Als jouw hond last heeft van vlooien, dan merk je dat in eerste instantie aan overmatig krabben of bijten in de vacht. Een hond doet dit door zijn voortanden heel snel op en neer te bewegen. Als je het dier ziet krabben, dan heeft de vlo waarschijnlijk al gebeten. Vlooien zijn klein, maar je kunt ze prima met het blote oog zien. Ze zijn donkerbruin tot zwart van kleur en bewegen vliegensvlug door de vacht van de hond.

Vlooien bij honden kun je net als bij katten herkennen aan de hoeveelheid vlooienpoep in de vacht. Deze zwarte korreltjes zitten niet alleen in de haren van de hond, maar vaak ook op zijn kleed of in zijn mand. Vlooien houden zich graag op rondom de hals en nek, maar ook op de rug net boven de staartaanzet. Ook in de plooien van de achterpoten en bij de liezen kun je vlooien en hun uitwerpselen ontdekken.

Help, mijn hond heeft vlooien! Wat moet ik nu doen?

Als je hebt ontdekt dat jouw hond vlooien heeft, dan is het raadzaam om rigoureus en daadkrachtig te werk te gaan in de bestrijding daarvan. Alleen de hond behandelen met een bestrijdingsmiddel voor vlooien heeft niet zoveel zin. Je moet ook de omgeving, zijn mand en eventuele andere huisdieren onder handen nemen. We voorzien je graag van een overzichtelijk stappenplan waarmee je vlooien bij honden effectief kunt bestrijden:

Stap 1: maak jouw hond vlo-vrij

Zorg er eerst voor dat de vacht van de hond volledig vrij van vlooien en uitwerpselen is. Dat kun je doen met een vlooienkam of een vlooienshampoo, maar er bestaan ook vlooienbestrijdingsmiddelen die de aanwezige vlooien binnen 5-6 seconden doodt. Uiteraard zijn deze middelen veilig te gebruiken voor het dier, maar lees altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Behandel ook andere huisdieren met het vlooienbestrijdingsmiddel.

Stap 2: behandel de omgeving

Pak nu de omgeving waarin de hond zich bevindt (en daarbuiten) grondig aan. Beperk je daarbij niet alleen tot zijn mand, maar neem ook de huiskamer en de gang mee. Er zijn speciale vlooien sprays verkrijgbaar die zowel de vlooien als de larven doden.

Ga zorgvuldig rond met de stofzuiger voordat je de spray gebruikt. Doe de stofzuigerzak in een afgesloten plastic zak en gooi deze direct weg. Zo voorkom je een nieuwe uitbarsting. Herhaal dit ritueel elke 8-9 weken. Zo blijft jouw hond én je huis vrij van vlooien!

Vlooien bestrijden met een natuurlijk middel

Natuurlijke middelen tegen vlooien zijn heel goed preventief in te zetten maar bieden vaak niet voldoende resultaat als je last hebt van een forse vlooienplaag. Wil toch liever gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen om jouw hond én huis te beschermen tegen vlooien? Dan kun je ook gebruik maken van etherische oliën.

Voorbeelden daarvan zijn eucalyptus, pepermunt en lavendel. Je kunt de vacht van jouw hond hiermee insmeren, zodat deze minder aantrekkelijk wordt voor vlooien. Houd er wel rekening mee dat sommige dieren heftig kunnen reageren op de geur van deze oliën. Het reukvermogen van de hond is nou eenmaal veel beter ontwikkelt dan die van ons. Experimenteer hiermee, maar houdt het altijd veilig en aangenaam voor het dier.