Veldzuring – Rumex acetosa

Veldzuring – Rumex acetosa

Van origine is veldzuring afkomstig uit Egypte maar al jaren ingeburgerd in Nederland. Het plantje groeit zelfs in het wild. Veldzuring geeft smaak aan vrijwel elk gerecht. Het smaakt goed in sauzen, met ei of door de soep.

Je kunt de bladeren ook rauw eten in een groene salade. Veldzuring heeft ook medicinale eigenschappen. Zo heeft het een vet oplossende werking en bevat het veel vitamine C. Dit houdt het immuunsysteem gezond.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bladgewas
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 30×30 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 30-100 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Rumex acetosa

Bloemkleur:
Groen

Veldzuring zaaien en planten

Veldzuring is een bijzonder makkelijk bladgewas om te zaaien of planten in de moestuin. Als je veldzuring wilt oogsten in de zomer, dan zaai je veldzuring in april of mei in de volle grond. In een koude kas doe je dat van maart tot en met mei. Ook in de herfst kun je genieten van veldzuring uit de moestuin. Je zaait dan in de volle grond tussen juni en augustus. Dat geldt ook voor het zaaien van veldzuring in een afgedekte bak.

ZomerMrtAprMei
Volle grond
Onder glas
HerfstJunJulAug
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

Veldzuring kun je zaaien en planten in de moestuin, maar groeit ook in het wild. De bladeren kunnen meerdere malen geoogst worden en zijn een prima smaakmaker. Bijvoorbeeld in combinatie met vis of vlees, maar ook in salades of een omelet. Veldzuring bevat net zoals spinazie veel ijzer. Het draagt dus bij aan de algehele gezondheid van jouw lichaam.

Onderhoud

Zuring heeft niet veel onderhoud nodig als je dit zelf wilt zaaien en planten in de moestuin. Het groeit in vrijwel elke bodemstructuur en heeft weinig voedingsstoffen nodig. Regelmatig water geven is wel aan te raden. Veldzuring houdt van een vochtige bodem. Controleer wel regelmatig op de aanwezigheid van slakken en andere ongedierte. Die zijn dol op de jonge blaadjes van de veldzuring.

Vorige
Radijsjes in de moestuin

Radijs kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Antroewa plant in de moestuin

Antroewa kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.