Veldsalie – Salvia pratensis

Veldsalie – Salvia pratensis

Veldsalie is een keukenkruid dat gerechten een uitgesproken smaak meegeeft. Dit plantje groeit in het wild maar heeft wel een beschermde status. Plukken is dus verboden. Reden te meer dus om zelf veldsalie te gaan zaaien en planten in de moestuin. De bladeren zijn eetbaar en tevens te drogen om er thee van te kunnen zetten. Vroeger werd veldsalie vooral gebruikt als magisch kruid. Er werden zelfs betoveringen mee opgeheven. Nu wordt veldsalie in de keuken gebruikt als smaakmaker, maar geeft het ook verlichting bij menstruatiepijn, leverontstekingen en diarree.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon
Plantafstand: 40×40 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 30-90 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Salvia pratensis

Bloemkleur:
Blauw, Rood

Veldsalie zaaien en planten

Zelf veldsalie zaaien en planten in de moestuin is niet moeilijk om te doen. Dit doe je in de volle koude grond het beste in de maanden mei tot en met juli. Je kunt veldsalie ook heel goed binnenshuis of in een verwarmde bak zaaien en planten. Dat kun je doen in de maanden april en mei. In een koude kas zaai je veldsalie bij voorkeur van april tot en met juli.

AprMeiJunJul
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

Veldsalie geeft opvallende paarse bloemen. De bladeren kun je zowel vers als gedroogd gebruiken in diverse gerechten en bij gegrild vlees. Het geeft een uitgesproken en warme smaak. In gedroogde vorm kun je er ook thee van zetten. Veldsalie krijgt dan een medicinale werking en is goed te gebruiken bij maagklachten, diarree en leverontstekingen. Veldsalie trekt tevens vlinders en bijen aan in de moestuin.

Onderhoud

Veldsalie doet het heel goed in een kalkrijke bodem die los van structuur is. Veldsalie houdt van een bodem die niet te nat is. Zorg dus altijd voor een goede drainage. Regelmatig controleren op onkruid en ongedierte is noodzakelijk als je zelf veldsalie wilt zaaien of planten in de moestuin.

Vorige

Stalkaars – Verbascum densiflorum

Volgende
Echte salie – Salvia officinalis

Echte salie – Salvia officinalis

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.