Valse meeldauw bestrijden en voorkomen

Valse meeldauw bestrijden bij planten
©Lex20 – Valse meeldauw

Valse meeldauw wil je natuurlijk het liefst bestrijden en voorkomen. Zeker als het om de planten in de moestuin of border gaat. Om dat op de juiste manier te kunnen doen, is enig inzicht in de levensloop van valse meeldauw noodzakelijk. Natuurlijk moet je ook weten hoe je valse meeldauw kunt herkennen. Het is belangrijk dat je daarin onderscheid weet te maken tussen valse en echte meeldauw.

Met deze kennis weet je zeker dat je jouw gewas kunt beschermen tegen deze plantenziekte. In dit artikel vertellen we je daarom alles over het bestrijden en voorkomen van valse meeldauw met natuurlijke middelen. Ook laten we je de verschillen zien tussen de twee varianten. Zo leer je valse meeldauw of bladvlekkenziekte ook herkennen.

Als je valse meeldauw wilt voorkomen in de moestuin of border. Dan is het in eerste instantie handig om te weten op welke plantensoorten ze het meest voorkomen. De bladvlekkenziekte, zoals valse meeldauw ook wel wordt genoemd, komt veelvuldig voor bij: koolsoorten, erwten, spinazie, sla, druiven en rozen.

Je kunt valse meeldauw bestrijden en voorkomen door ervoor te zorgen dat de bodem niet langdurig nat blijft. Deze schimmel ontkiemt namelijk bij vochtige leefomstandigheden. Ook is het van belangrijk om de planten vrij van onkruid te houden. Snoeien en wieden doe je bij voorkeur als het gewas droog is. Voorkom bij het water geven dat je de bladeren van de planten raakt. Bewater dus altijd direct op de wortel.

Daarbij is het ook belangrijk dat je de planten in de ochtend water geeft. Zo hebben ze nog tijd genoeg om op te kunnen drogen gedurende de dag. Zijn je planten toch aangetast door valse meeldauw? Dan is het belangrijk dat je de aangetaste delen, of de hele plant, zo snel mogelijk verwijderd. Planten die geïnfecteerd zijn door valse meeldauw of bladvlekkenziekte, mogen niet op de composthoop. Je kunt ze het beste afvoeren in een gesloten zak.

Valse meeldauw herkennen

Valse meeldauw is prima te onderscheiden van echte meeldauw. Valse meeldauw tast namelijk de onderkant van het blad aan, terwijl echte meeldauw dat juist bovenop het blad doet. Als een plant is aangetast door valse meeldauw, dan is de onderzijde van het blad bedekt met een dikke laag grijze pluizige schimmel. De bovenkant van de bladeren vertonen gelige vlekken. In een later stadium kunnen deze gele vlekken bruin worden. Als je deze vlekken niet van het blad af kunt vegen, dan heb je te maken met valse meeldauw. In deze fase is het weefsel van de plant al aangetast.

Levensloop van valse meeldauw

Valse meeldauw wordt ook wel eens nat weer schimmel genoemd. Mede omdat de ziekte heel goed ontkiemt onder vochtige omstandigheden. De schimmel infecteert de plant via de huidmondjes die zich in het blad bevinden. De schimmels dringen het weefsel van de plant binnen om daar verder te kunnen groeien. De sporendragers, waarop de sporen van valse meeldauw zich bevinden, bevinden zich dan nog buiten de huidmondjes van het blad.

Elke keer als er een beweging plaatsvindt, laten de sporen los om zo wederom voor nieuwe infecties te kunnen zorgen. Weefsel dat is aangetast met valse meeldauw, vormt een prima broeinest voor de schimmel. Deze vormt zogenaamde rustsporen in het weefsel, waardoor het ook tijdens de winter in de bodem kan overleven. Als het weefsel van de plant vergaat, begint de cyclus van de sporen en de valse meeldauw weer opnieuw.

Valse meeldauw bestrijden met natuurlijke middelen

Valse meeldauw kun je dus voorkomen, maar ook bestrijden met natuurlijke middelen. Zo weet je zeker dat je de planten in de moestuin, tuin of border niet aantast. Valse meeldauw kun je bestrijden met natuurlijke producten die niet schadelijk zijn voor het milieu. Dit kan met een mengsel van magere melk en zout. Hiermee besproei je het van valse meeldauw verdacht blad.

Gebruik 6 delen water tegenover 4 delen melk. Voeg als laatste wat zout toe. Zo bestrijd je tevens de slakken in je moestuin. Ook met knoflook kun je deze schimmel bestrijden. Dat doe je door een aftreksel te maken van 6 fijngehakte teentjes knoflook met 1 liter water. Het is goed om het mengsel een dag te laten trekken. Vervolgens voeg je nog 2 liter water toe voordat je de planten ermee besproeit.

Vorige
Compost maken voor de moestuin

Compost maken voor de moestuin

Volgende
Hop – Humulus lupulus

Hop – Humulus lupulus

TuinTuin
Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.