Uien kweken: van zaaien tot oogsten

Uien zaaien en planten in de moestuin
©Guido Könsgen – Uien

Uien zijn een echt wortelgewas en niet meer weg te denken uit de keuken. Deze smaakmaker is te verwerken in allerlei soorten gerechten. Oorspronkelijk komen uien uit het Midden-Oosten. Ze zijn een waardevolle aanvulling in je moestuin, en zijn bovendien ook nog eens heel makkelijk zelf te kweken.

Dat kun je van maart tot en met april in de volle grond doen, maar ook uien kweken in een verwarmde kas is een mogelijkheid. De maanden juli en augustus zijn bij uitstek geschikt voor het oogsten van je eigen gekweekte uien. In deze gids lees je alles wat je moet weten als je zelf uien wilt kweken en zaaien. Natuurlijk geven we je ook een aantal tips over de verzorging én het bewaren van dit heerlijke gewas.

Uien kweken

Zelf uien kweken in je moestuin is niet moeilijk. Dit kun je op een aantal verschillende manieren doen. Je kunt ervoor kiezen om plantuien direct in de volle grond te planten, maar je kunt ook zelf uien zaaien in een afgedekte bak of koude kas. Het vroege voorjaar is daarvoor het meest geschikt.

Zo kun je in de zomer genieten van een heerlijke oogst uit eigen moestuin. Kies je voor eigen kweek in de volle grond, dan doe je dat het beste in maart of april. Als je de beschikking hebt over een afgedekte bak, dan kun je al in februari beginnen met het kweken van uien.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Wortelgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 30×10 cm
Zaaidiepte: 1-1,5 cm
Planthoogte: 20-30 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Angelica archangelica

Bloemkleur:
Wit, Paars

Uien zaaien en planten

Zelf uien zaaien en planten in de moestuin doe je bij voorkeur op een zonnige plaats in de moestuin. Uien hebben behoorlijk wat zonuren nodig om tot een goede groei te kunnen komen. De plantafstand is ideaal als deze 30×10 cm is. De uien stop je vervolgens 1,5 cm diep in de grond. Een ui plant wordt tussen de 20 en 30 cm hoog. In de maanden juli en augustus staan ze in bloei waarbij ze ook direct geoogst kunnen worden.

ZaaienFebMrtApr
Volle grond
Onder glas
PlantenFebMrtApr
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen uien zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf uien kweken

Als je zelf uien wilt kweken in de moestuin, dan is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Zo ben je straks zeker van een goed gelukte en royale oogst. Met het onderstaande stappenplan in je achterhoofd, laat je niets aan het toeval over en sla je geen belangrijke stap in het kweekproces over.

 1. Zoek in de moestuin naar een mooie zonnige plaats. De betreffende plek moet dagelijks voldoende uren zon krijgen. De bodem moet van voldoende meststoffen zijn voorzien en lekker los van structuur zijn.
 2. Maak gaatjes van 1 tot 1,5 cm diep. Dit is voldoende voor het zaaien van uienzaad of het plaatsen van uienplantjes. De afstand die je aanhoudt tussen de uien planten ligt op ongeveer 30×10 cm.
 3. Plaats de zaden of de jonge uien voorzichtig in de gaten. Een klein laagje grond is voldoende om de zaden te beschermen tegen wegspoelen of om de jonge planten stevigheid te kunnen geven.
 4. Voorzie de uien regelmatig van water. Zeker tijdens warme en droge dagen is dit belangrijk. Natuurlijk controleer je de uien een aantal keren op de aanwezigheid van onkruid of ongedierte.

De uienplant verzorgen

Als je uien wilt kweken in eigen moestuin, dan ontkom je niet aan een goede verzorging. Zo weet je namelijk zeker dat je straks kunt genieten van een gezonde en mooie opbrengst.

 • Zorg ervoor dat de bodem waarin de uien staan voldoende los en luchtig van structuur blijft. Zeker als het een aantal dagen heeft geregend, kan de bodem wat hard worden. Je maakt de bodem dan voorzichtig los met een hark of een schoffel.
 • Voorzie de uien regelmatig van water. Zeker als de bodem uitgedroogd dreigt te raken of als er een aantal dagen geen regen is gevallen.
 • Controleer de jonge uien planten elke week op de aanwezigheid van onkruid. Dit kan onnodig veel voeding uit de bodem trekken waardoor de uien planten niet goed tot bloei en groei kunnen komen. Als je het onkruid hebt weggehaald, is het ook belangrijk om de planten na te kijken op de aanwezigheid van ongedierte.
 • Als je zelf uien wilt kweken in je moestuin, dan moet je de planten ongeveer 1 keer per maand van wat extra voedingsstoffen voorzien. Dit kan gedroogde stalmest zijn of wat extra compost van je eigen composthoop.

Uien oogsten en bewaren

De maanden juli en augustus zijn bij uitstek geschikt voor het oogsten van de uien uit je eigen moestuin. De uien kunnen geoogst worden als de stelen, wat ook wel het loof wordt genoemd, omvallen of slap gaan hangen. Je trekt de uienplant dan in zijn uit de grond. Laat ze vervolgens een op de grond liggen om goed te kunnen drogen.

De uienplant is na ongeveer 2 tot 3 weken volledig afgestorven en klaar om opgeslagen te worden. Uien kun je heel lang bewaren. Als je het loof hebt verwijderd kun je ze het beste in een open kist bewaren. Dit doe je bij voorkeur op een koele, donkere en vorstvrije plaats. De uien kun je dan tot wel een jaar goed houden.

Populaire uienrassen

Als je zelf uien wilt gaan kweken en zaaien in de moestuin, dan heb je de keuze uit heel veel verschillende rassen. We hebben de meest populaire uien rassen voor je op een rij gezet. Ze zijn geselecteerd op smaak en de opbrengst per plant. Zo weet je zeker dat je altijd een goede keuze maakt als je zelf uien wilt gaan kweken, en ben je zeker van een goed gelukte oogst.

 • Rijnsburger: dit ras geeft mooie middelgrote uien die vol van smaak zijn. Deze soort zorgt voor een oogst die je heel lang kunt bewaren. Zo kun je het hele jaar door genieten van je eigen gekweekte uien.
 • Ailsa Craig: deze ui wordt ook wel eens de reuze-ui genoemd. De smaak is mild maar wel uitgesproken. Dit ras is eenvoudig zelf te kweken in de moestuin en geeft mooie grote uien.
 • Hyskin F1: dit ras geeft uien die minder gevoelig zijn voor ziekten en plagen. Ze zijn makkelijk te kweken en hebben geen veelomvattende verzorging nodig. De Hyskin F1 geeft middelgrote uien die zich prima laten verwerken in diverse gerechten.
 • Radar: als je graag een winterharde ui wilt kweken in je moestuin, dan kun je het beste voor dit ras kiezen. Radar geeft mooie geel-kleurige uien met een verfijnde smaak en een grote oogst.

Ziekten en plagen bij uien

Ook uien hebben een goede verzorging nodig als je niet wilt dat jouw oogst wordt vernietigd door ziekten en plagen. We hebben de meest voorkomende ziekten bij uien voor je op een rij gezet. Zo kun je altijd vroegtijdig ingrijpen als dat nodig is.

 • Uien kunnen aangetast worden door botrytis. Dit wordt ook wel de bladvlekkenziekte genoemd. Deze schimmel kan de uienplant ziek maken waardoor zelfs de gehele oogst verloren kan gaan.
 • Koprot komt veel voor bij uien. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel en zorgt ervoor dat de uien zelf gaan rotten.
 • De uienmineervlieg is ook een bedreiging als je zelf uien wilt kweken in de moestuin. Deze vliegen prikken de bladeren van het loof kapot om daarin hun eieren te kunnen leggen. De larven doen zich vervolgens tegoed aan het loof.

Uien en gezondheid

Uien zijn niet alleen heel erg lekker, ze zijn ook nog eens behoorlijk gezond. Van nature bevat de ui namelijk een behoorlijk hoge dosis aan polyfenol. Deze stof gebruikt het lichaam om schadelijke chemicaliën in ons lichaam op de juiste manier af te kunnen voeren. Ook mineralen zijn volop aanwezig in uien.

Voorbeelden daarvan zijn calcium, fosfor en kalium. Uien dragen tevens bij aan een sterke skeletbouw omdat ze veel vitamine B en C bevatten. Daarnaast hebben ze een verlichtende werking bij verkoudheden en verminderen ze het risico op hart- en vaatziekten.

Uien in de keuken

Uien zijn niet meer weg te denken uit de keuken. Je kunt uien rauw verwerken in allerlei sauzen en dressings. Ook in de salade zorgen ze voor wat extra smaak. Uien kunnen tevens prima gebakken en gewokt worden. De smaak wordt dan iets milder en zoeter. De smaak van uien is prima te combineren met vlees, vis en gevogelte. Dit wortelgewas heeft dan ook een prominente plaats ingenomen in onze keuken én op het menu.

Vorige
Maiskolf aan de plant in de moestuin

Maïs kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Zoete aardappel kweken in de moestuin

Zoete aardappel kweken: van planten tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.