Tulpen verzorgen: zo blijven ze wél mooi in een vaas

Tulpen verzorgen in een vaas
©Azgek – Tulpen verzorgen in een vaas

Tulpen zijn in misschien wel het meest bekende exportproduct van Nederland. Niet zo verwonderlijk, want ze zijn stijlvol, speels en kleurrijk tegelijk. Maar hoe kun je eigenlijk het beste tulpen verzorgen zodat ze wél mooi blijven in de vaas?

Door gebruik te maken van de onderstaande tips beleef je nog langer plezier van deze mooie bloemen. Zo voorkom je dat jouw bos met tulpen al na een paar dagen slap gaat hangen of haar blaadjes laat vallen.

Met deze verzorgingstips blijven jouw tulpen lekker lang mooi

Of je nu kiest voor een vaas vol met enkele, dubbele, of lelie tulpen. De verzorging van deze bloemen blijkt soms best nog een uitdaging te zijn. Tulpen groeien namelijk snel waardoor ze ombuigen en hun kleurrijke blaadjes zonder pardon op de tafel laten vallen. Toch kun je dit proces met de juiste tips en weetjes behoorlijk lang uitstellen. Natuurlijk moet je de tulpen dan wél op de juiste manier verzorgen. Hoe je dat doet? Met deze 5 verzorgingstips voor mooie tulpen op de vaas!

1. Let op de kwaliteit bij de aankoop

Je kunt jouw bos van een fantastische verzorging voorzien, maar als je al begint met uitgebloeide exemplaren heeft dat weinig zin. Let dus altijd op de kwaliteit en de versheid van de tulpen als je ze koopt. De knoppen moeten het liefst nog dichtzitten. Ook moeten de stelen stevig en mooi heldergroen van kleur zijn. Je koopt verse tulpen natuurlijk bij voorkeur bij de bloemist of de bloemenstal op de markt.

2. Begin met een schone vaas gevuld met water op kamertemperatuur

Tulpen op de juiste manier verzorgen begint met een schone vaas. Zo voorkom je dat het water direct wordt vervuild door bacteriën. Vul de vaas met kraanwater en laat dit enkele uren op kamertemperatuur komen. De vaas vullen voordat je de bos gaat kopen is dus een aanrader. Haal ze nog niet direct uit het papier maar plaats ze met verpakking en al in de vaas. Zo kunnen ze voldoende vocht tot zich nemen waardoor de stengels steviger worden.

3. Schuin afsnijden is het toverwoord

Je weet het misschien wel, maar voor tulpen is een schuin afgesneden steel extra belangrijk. De wond wordt op deze manier groter waardoor de bloemen nog meer water tot zich kunnen nemen. Tulpen schuin afsnijden doe je natuurlijk met een schoon mesje dat vooral scherp genoeg is. Breng het waterniveau in de vaas terug tot ongeveer 2-3 centimeter. Daardoor blijven de tulpen in de vaas veel langer mooi én gezond.

4. Voorkom slappe stelen en laat ze niet doorgroeien

Tulpen die na enkele dagen slap over de rand van de vaas hangen geven een trieste aanblik. Dat komt omdat de tulp doorgroeit nadat je deze op water hebt gezet. Toch kun je dit op een eenvoudige manier voorkomen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een schone naald. Je doorboort de steel van de tulp nét onder de bloemknop. Zo blijven jouw tulpen mooi compact en heb je er langer plezier van.

5. De perfecte standplaats voor tulpen op de vaas

Tulpen zijn kieskeurig als het aankomt op de standplaats. Kies altijd een koel plekje maar voorkom tochtige plaatsen. Zet de vaas dus niet dichtbij een deur of raam dat vaak open en dicht gaat. Ook direct zonlicht kun je beter voorkomen als je lang wilt genieten van tulpen op de vaas. Natuurlijk houd je deze vrolijke bloeiers ook uit de buurt van de fruitschaal. Het fruit produceert namelijk een specifiek gas waar tulpen niet zo goed tegen kunnen.

Vorige
5 langbloeiende struiken voor in de tuin

5 langbloeiende struiken voor in de tuin

Volgende
Aalbessen kweken planten en oogsten in de moestuin

Aalbessen kweken: van planten tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.