Snel en grondig tuintegels schoonmaken

Tuintegels afspuiten met water
©Mats Silvan – Tuintegels afspuiten met water

Tuintegels schoonmaken is belangrijk als je jouw terras schoon en fris wilt houden. Maar hoe worden ze weer als nieuw? Niets is zo ontsierend dan groene aanslag, mos of andere vuiligheid op de tuintegels. Vooral als je je tuintegels al een tijdje niet hebt gereinigd kan dit een behoorlijke uitdaging zijn.

Gelukkig kun je jouw natuursteen of betonnen tuintegels op een eenvoudige manier schoonmaken zonder dat je het milieu hiermee belast. Met de onderstaande 5 tips reinig je jouw tuintegels op een eenvoudige manier én zien ze er weer als nieuw uit. Laat die lange zomeravond maar komen dus!

1. Gebruik biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen

Een eerste, maar belangrijke tip voor het schoonmaken van tuin of terrastegels. Kies altijd voor natuurlijke schoonmaakmiddelen of biologisch afbreekbare producten die jouw tuin niet aantasten. Doe je dat niet, dan loop je het risico op flink aangetaste of soms zelfs dode planten en begroeiing. Het gebruik van groene zeep, kokend water of schoonmaakazijn volstaat om de tegels in jouw tuin te kunnen schoonmaken.

2. Tuintegels schoonmaken met azijn tegen algen

De tegels op jouw terras kun je prima reinigen met azijn. Dit middel is niet alleen effectief te gebruiken tegen de vorming van algen, maar draagt ook nog eens bij aan onkruidbestrijding.

Overdrijf het echter niet. Een klein scheutje schoonmaakazijn én warm water is voldoende om jouw tuintegels er weer als nieuw uit te kunnen laten zien.

3. Tuintegels schoonmaken met groene zeep en warm water

Tuintegels zijn gevoelig voor groene aanslag. Deze algen wil je natuurlijk liever niet op het terras. Het ziet er niet alleen onfris uit, maar de tegels kunnen door de groene aanslag ook nog eens behoorlijk glad worden. Wat kan resulteren in vervelende ongelukken. Pas hier dus goed voor op!

Maak simpelweg een sopje met groene zeep en heet water. Giet wat van het mengsel over de tegels en schrob deze vervolgens met een bezem. Na ongeveer 30 minuten kun je de tuintegels op het terras schoonspoelen met een aantal emmers water of tuinslang. Ze zien er weer als nieuw uit!

4. Korstmossen en kalkvlekken verwijderen met een stoomreiniger

Een stoomreiniger is een perfect hulpmiddel als jouw tuintegels zijn voorzien van mossen, algen of kalkvlekken. Met een stoomreiniger kun je deze vlekken makkelijk te lijf gaan. De stoom uit het apparaat heeft een temperatuur van circa 70 graden. Daarmee kun je alg, mos en kalkuitbloei eenvoudig doden. Als de vlekken zijn opgedroogd veeg je de overblijfselen eenvoudig bij elkaar.

Stoomreiniger kopen?
Snel en grondig je tuintegels schoonmaken zonder chemische middelen? Bekijk dan direct het ruime aanbod van onze partner bol.com.

NU KOPEN

5. Gebruik géén hogedrukreiniger voor jouw tuintegels

Als je jouw tuintegels als nieuw wilt houden, dan kun je de hogedrukreiniger beter in de schuur laten staan. Het gebruik van hogedruk kan verleidelijk zijn, zeker als de tuintegels erg vervuild zijn, maar het maakt meer kapot dan je lief is.

Je kunt niet alleen de voegen tussen de tuintegels beschadigen, maar de tegel zelf raakt ook poreus. Daardoor kunnen ze makkelijker breken en zijn ze gevoeliger voor vlekken die zich in het steen van de tegel bijten. Een reiniging met water en zeep is dan in veel gevallen niet meer voldoende.

Hoe vaak moet ik mijn tuintegels schoonmaken?

Natuurlijk is dat geheel afhankelijk van de plek die je hebt. Als je een tuin hebt die is omgeven met veel bomen, dan hebben jouw tuintegels vaker een schoonmaakbeurt nodig. In de meeste gevallen volstaat het om jouw tuintegels 1 tot 2 keer per jaar te schoon te maken. Het voorjaar én het najaar zijn daarvoor het meest geschikt. Zo houd je jouw tuintegels schoon, fris én als nieuw.

Vorige
Bladeren van kamerplant schoonmaken met vochtige doek

De bladeren van je kamerplanten schoonmaken

Volgende
Pup eet bloemen in de tuin

Pas op! Dit zijn 25 giftige planten voor honden

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.