8 tuinplanten met witte bloemen

Witte Cosmea bloem in de tuin
©Sonja Kalee – Cosmea

Tuinplanten met witte bloemen zijn een aanwinst voor iedere tuin. Ze hebben niet alleen een stijlvolle uitstraling, maar kleuren ook prachtig bij de rest van het groen. In dit artikel geven we je 8 suggesties voor vaste tuinplanten met witte bloemen. Welke eigenschappen ze hebben en hoe je ze van de beste verzorging voorziet.

Dit zijn de leukste tuinplanten met witte bloemen

Of je nu kiest voor de pioenroos, de prachtkaars of de margriet. Ze voorzien je allemaal van de meest mooie witte bloemen voor in je tuin. Wist je dat de kleur wit bij bloemen symbool staat voor natuurlijke liefde en volmaaktheid? Een perfecte aanwinst voor in jouw tuin of border dus. We hebben de 8 mooiste tuinplanten met witte bloeiers voor je op een rij gezet.

1. Margriet – Leucanthemum

Witte margriet bloem in de tuin
©Kati – Margriet

De margriet is een vaste plant met lieve witte bloemetjes. Het hart van de bloem is okergeel. Daarnaast is deze vaste tuinplant winterhard én trekt ze allerlei soorten vlinders aan. Haar witte bloemen staan van juni tot en met augustus in bloei.

Een margriet verzorgen is niet moeilijk. Met een plaatsje in de halfschaduw is deze vaste tuinplant heel blij. De margriet is niet heel veeleisend voor wat betreft haar verzorging, maar regelmatig water en organische mest geven is natuurlijk wel een must.

2. Pluimspirea – Astilbe

Witte pluimspirea bloem in de tuin
©Petra – Pluimspirea

De witte bloemen van de pluimspirea hebben veel weg van besneeuwde kerstbomen. Als je goed kijkt, zie je dat haar pluimen uit heel veel kleine witte bloemetjes bestaat. Een leuke bijkomstigheid is dat deze vaste tuinplant heel lekker ruikt. Je kunt ze dus ook op het terras of het balkon plaatsen.

De verzorging van de pluimspirea is niet heel ingewikkeld. Deze tuinplant houdt van veengrond en staat het liefst op een plaats die zowel in zon als schaduw voorziet. Deze vaste tuinplanten met witte bloemen doen het ook goed naast een vijver of waterpartij. Zodra de bloemen in bloei komen kun je de aarde verrijken met koemestkorrels. Je kunt dit het beste doen in de maanden juni, juli of augustus.

3. Pioenroos – Paeonia

Witte pioenroos bloem in de tuin
©Tanja – Pioenroos

Er bestaat geen vaste tuinplant met witte bloemen die zoveel romantiek uitstraalt als de pioenroos. Zelfs de geschiedenis van deze plant is een waar levensverhaal en vertelt je alles over de Griekse mythologie én Paeon, waarna deze vaste tuinplant met witte bloemen is vernoemd. Deze mooie bloeier wil je dus zeker een mooie plaats geven in de border.

Qua verzorging is het belangrijk om de pioenroos te voorzien van een luchtige bodem. Zo kan ze het water dat ze ontvangt goed opnemen. Ze staat het liefst op een plaats in de zon. Haar witte bloemen komen tevoorschijn in de maand mei of juni. Geef deze vaste tuinplant regelmatig water. Pioenrozen zijn redelijk winterhard. Ze kunnen een temperatuur verdragen tot maar liefst -15°C.

4. Zonnehoed – Echinacea

Witte zonnehoed bloem in de tuin
©Manfred Richter – Zonnehoed

Ook de zonnehoed mag niet ontbreken in deze top 8 van vaste tuinplanten met witte bloemen. Deze sterke plant hebben een geel hart met witte bloemblaadjes. Ze staan niet alleen mooi in je tuin, maar je kunt ze ook als snijbloemen op de vaas gebruiken als ze in bloei staan van juli tot en met oktober. Omdat zonnehoed zo lekker ruikt, zijn ze aantrekkelijk voor vlinders. Je voorziet je tuin dus niet alleen van de mooiste witte bloemen, maar ook van vrolijk fladderende vlindertjes.

Zonnehoed is niet veeleisend als het aankomt op verzorging. Ze kunnen heel goed tegen warme periodes en staan dan ook het liefst in de zon. Regelmatig water geven is natuurlijk wel nodig. Je kunt deze vaste tuinplant in het najaar snoeien en bedekken. Zo kun je het volgende seizoen weer genieten van deze mooie bloeier met witte bloemen.

5. Prachtkaars – Oenothera lindheimeri

Witte prachtkaars bloem in de tuin
©Pitsch – Prachtkaars

Deze vaste tuinplant met witte bloemen mag met recht prachtkaars worden genoemd, want wat is ze mooi. Haar tedere bloemetjes zijn een aanwinst voor elke border. Daarnaast kun je deze plant heel makkelijk combineren met andere vaste planten. Niet alleen de witte bloemen van deze vaste tuinplant zijn mooi om te zien, maar ook de groengele bladeren zijn een lust voor het oog.

Prachtkaars verzorgen is helemaal niet moeilijk. Als je zorgt voor een ruime plaats in de zon is ze snel tevreden. De bodem mag rijk aan voeding zijn en ze is bestand tegen temperaturen tot wel -20°C. Bescherm deze vaste tuinplant in de winter wel tegen grote hoeveelheden sneeuw en regen.

6. Anemoon – Anemone

Witte anemoon bloem in de tuin
©Mariya – Anemoon

Deze vaste tuinplant met witte bloemen mag je ook als mooie bodembedekker gebruiken. Na verloop ze langer staat verspreid ze zich vanzelf. De bloemen van de anemoon, of witte bosanemoon, bloeien in de maand mei. Plant de anemoon op een plaats in de halfschaduw in een bodem die lekker luchtig van structuur is.

Als je de anemoon van een goede verzorging wilt voorzien, dan is het belangrijk dat je de bodem vochtig houdt maar nooit te nat. Anemoon heeft behoefte aan een bodem met een hoog humusgehalte. In het voorseizoen kun je eventueel nog wat extra bemesting geven. De anemoon is bestand tegen kou tot wel -15°C.

7. Nieskruid – Helleborus

Witte nieskruid bloem in de tuin
©Pat – Nieskruid

Een klassieke vaste tuinplant met witte bloemen is nieskruid. Deze mooie plant wordt ook wel eens lenteroos genoemd. Haar bloemen zijn wit van kleur en zijn zo helder dat ze bijna licht geven. Ze staat in bloei tijdens het vroege voorjaar als er verder nog niet zoveel te beleven is in de tuin. Het leuke aan nieskruid is dat het zich naar gelang de jaren verstrijken vanzelf over de bodem verspreid. Een leuke vaste tuinplant om lege plekken mee op te vullen dus.

Nieskruid staat het liefst op een plaatsje waar ze kan beschikken over voldoende schaduw. Deze vaste tuinplant met witte bloemen vergt geen ingewikkelde verzorging. Af en toe wat water geven of besproeien in droge perioden is voldoende. De bodem verdiend wel wat extra aandacht. Deze is optimaal als de structuur lekker luchtig en voldoende gedraineerd is.

8. Duizendblad – Achillea millefolium

Witte duizendblad bloem in de tuin
©Русский – Duizendblad

Heb je een tuin op het zuiden? Denk dan eens na over duizendblad als je graag vaste tuinplanten met witte bloemen wilt planten. Duizendblad staat ook wel bekend onder de Duitse naam Schneetaler. Je kunt deze mooie tuinplanten heel goed combineren met andere plantensoorten. Haar kleine witte bloemetjes komen in bloei in de maanden juni tot en met september.

Duizendblad is niet moeilijk om te verzorging. Wel vinden deze tuinplanten het fijn om in een rijke maar toch droge grond te staan. Bijvoorbeeld dichtbij andere planten waar ze kan profiteren van zowel schaduw als zon. Duizendblad, of Schneetaler, hoef je alleen te bewateren in droge perioden.

De mooiste planten met witte bloeiers in jouw tuin of border

Door een keuze te maken uit de bovenstaande 8 vaste tuinplanten met witte bloemen, voorzie je jouw tuin of border altijd van een frisse uitstraling. Zeker als je een combinatie maakt tussen vaste tuinplanten met verschillende bloeitijden. Je kunt dan bijna het hele jaar genieten van een witte bloemenpracht. Daarbij maakt het natuurlijk niet uit of je kiest voor de anemoon, duizendblad, de prachtkaars of pioenroos.

Vorige
Gras en overig onkruid tussen. tuintegels

Makkelijk onkruid tussen tegels verwijderen

Volgende
Orchidee verzorgen als kamperplant

Uitgebloeide Orchidee verzorgen en snoeien

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.