Tuinkalender maart: de maand van waardevolle klusjes

Tuinkalender met zaaikalender voor de maand maart

De dagen lengen en de zon is weer vaker aanwezig. Dat betekent dat het de hoogste tijd is voor de tuinkalender van maart. Deze maand is er veel te doen in de moestuin, de siertuin en de borders. Ook zaaien, planten en oogsten kan al prima in de maand maart.

Net als jij hebben ook de flora en fauna in je tuin al last van lentekriebels. In de tuinkalender maart vind je diverse leuke én waardevolle klusjes waarmee je jouw moestuin, border en gazon optimaal voorbereid op het nieuwe seizoen.

De moestuin

Moestuin spitten in de maand maart
SPITTEN IS EEN BELANGRIJKE KLUS BIJ HET VERWIJDEREN VAN ONKRUID.

De moestuin verdiend in de maand maart wat extra aandacht. Je kunt namelijk al beginnen met zaaien en planten van verschillende gewassen. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke voorbereidende klussen te doen in de moestuin.

 • Verwijder overtollig onkruid en spit de grond van de moestuin om. Zo ontstaat er ruimte voor extra zuurstof en een goede afwatering van de grond.
 • Lupine of klaver planten voegen wat extra stikstof toe aan de grond. Dit komt weer ten goede als je diverse koolsoorten wilt gaan zaaien.
 • Bekijk de onderstaande lijst van gewassen. Zo kun je gemakkelijk bepalen welke groenten je wilt gaan gaan zaaien en pas de voorbereidingen van de grond daarop aan.
 • Voorzie de bodem van de moestuin van een extra voedingsbodem in de vorm van compost. Verwijder tevens mulch zodat de eerste zonnestralen de grond kunnen bereiken.
 • Begin alvast te zaaien in de volle grond. Enkele goede opties zijn doperwten, spinazie, uien, wortel en tuinbonen. Deze zijn redelijk tot goed bestemd tegen kou.

Zaaien en planten in maart

Er zijn al best veel gewassen die je in maart kun zaaien en planten. De aardpeer en aardappel bijvoorbeeld voelen zich prima thuis in de volle grond. Ook keukenraap, knoflook en pastinaak kun je rustig zaaien en planten in de maand maart.

Als je beschikt over een afgedekte moestuinbak of koude kas, kun je zelfs al spruitkool, spitskool en waterspinazie zaaien. Ook radijs en rode biet kunnen in een afgedekte bak of koude kas gezaaid worden in de maand maart.

MrtApr
Aardappel
Aardpeer
Amsoi
Andijvie
Antroewa
Artisjok
Aubergine
Augurken
Bindsla
Bitawiri
Bleekselderij
Bloemkool
Boerenkool
Broccoli
Chinesekool
Courgette
Doperwten
Knolselderij
Komkommer
Koolrabi
Kropsla
Maïs
Meloen
Okra
Palmkool
Paprika
Pepers
Pastinaak
Peulen
Pluksla
Pompoen
Prei
Raapstelen
Radijs
Rammenas
Rapen
Rode biet
Rode kool
Rucola
Savooiekool
Schorseneer
Snijbiet
Snijsla
Sopropo
Sperziebonen
Spinazie
Spitskool
Spruitkool
Pronkbonen
Stambonen
Stokbonen
Struikbonen
Tomaten
Tuinbonen
Uien
Veldzuring
Witte kool
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Siertuin en borders

Slakken bestrijden in de maand maart
SLAKKEN KUNNEN VANAF MAART GOED ACTIEF ZIJN. CONTROLEER METNAME DE JONGSTE PLANTEN IN JE TUIN.

De siertuin en de borders komen helemaal tot leven in deze eerste maand van de lente. Planten komen al voorzichtig in bloei en de borders zien er al weer wat fleuriger uit. De hoogste tijd voor een aantal leuke klussen in de siertuin en borders.

 • Plant klimplanten en zorg voor een goede ondersteuning. Maak overigens wel gebruik van bescherming als je planten niet winterhard zijn. De nachten van maart kunnen nog behoorlijk koud zijn.
 • Verwijder aangebrachte bedekking van overwinterde planten. Doe dit als er geen vorst meer in de lucht en grond zit.
 • Creëer een vrolijke en kleurrijke border in maart. De siertuin in maart fleur je op door het planten van bloeiende perkplanten.
 • Wil je in de zomer graag bollen in je siertuin? Dan is maart dé maand om ze te poten.
 • Controleer de siertuin en borders goed op de aanwezigheid van slakken. Juist deze maand gaan ze op zoek naar sappige jonge blaadjes.

Balkon en terras

Ook het balkon en terras komen langzaam uit hun winterslaap. Maart is dé uitgelezen periode om het balkon en het terras van een grote schoonmaak te voorzien. Daarnaast kun je al diverse kleurrijke plantjes poten.

 • Ruim oude potten op en verwijder dode bladeren. Zo ziet het terras en balkon er alvast opgeruimd uit en kun je fris aan het nieuwe seizoen beginnen.
 • Wanneer je aan de slag wilt gaan met groenten kweken in bakken en potten, begin dan nu met de benodigde voorbereidingen.
 • Plant nu bollen die in het najaar voor een vrolijke noot zorgen. Denk hierbij aan de Anemoon of de Dahlia.
 • Plant Primula’s en viooltjes. Ze geven je balkon en terras direct een zomerse uitstraling. Ook krokussen en sneeuwklokjes houden van de nog wat frisse maand maart.
 • Maak zelf leuke plantenlabels. Zo weet je straks precies wat er bloeit op jouw balkon of terras.

Snoeien

Klimop snoeien in de maand maart
SNOEI DE UITLOPERS VAN JE KLIMOP IN MAART. ZO STAAT JE “GROENE MUUR” ER WEER PRACHTIG BIJ.

Maart is een prima maart om nog wat snoeiwerk te verrichten. Het geeft direct een opgeruimde aanblik en zorgt ervoor dat ze straks optimaal tot bloei komen. Enkele snoei werkzaamheden in maart zijn:

 • Snoei de zijtakken van de klimrozen. Dit kun je doen tot iets boven het zogenaamde vijfde oog. Wees voorzichtig met de hoofdtakken en laat deze met rust.
 • Verwijder de droge en dorre stukken uit de vaste planten. Deze kun je tevens versnipperen en gebruiken als mulch voor een goede voedingsbodem.
 • Snoei de knotwilgen nu het nog kan. Halverwege de maand maart is het daarvoor te laat.
 • Snoei de losse takken van de klimop. Let daarbij op dat uitschieters zich niet vasthechten aan kozijnen of dakgoten. Indien dit het geval is, verwijder deze direct.
 • Ook de planten die overwinterd hebben op een beschutte plaats kunnen gesnoeid worden. Dit mag best rigoureus en vrij diep. Dat komt de groei en bloei straks ten goede.

Het gazon

Gazon onkruidvrij maken in de maand maart
VERWIJDER ONGEWENSTE PAARDENBLOEMEN UIT JE GAZON, DENK HIERBIJ OOK AAN DE WORTEL.

Ook de grasmat wordt steeds groener naarmate de maand maart vordert. Het gazon mag in maart dan ook best wat meer aandacht hebben. Gelukkig zijn er al behoorlijk wat klussen te doen die straks zorgen voor een frisgroen en gezond gazon.

 • Verwijder de bovenste laag van het gazon. Deze is vaak wat viltig geworden. Zo geef je jonge uitschieters weer de kans om uit te groeien.
 • Maak een lijstje waarin je een maandelijks schema maakt voor het bemesten van het gazon. Maart is een prima maand om daarmee te starten.
 • Als je kale vlekken in je gazon hebt of geheel opnieuw moet inzaaien, is de maand maart daar zeer geschikt voor. Dit kan tot aan de herfst.
 • Breng wat extra lucht toe aan de bodem van het gazon door het te verticuteren. Zorg daarna voor een laagje compost vermengd met zand.
 • Als je straks niet te druk wilt zijn met het afsteken van kantjes, plaats dan nu een rijtje klinkers langs de rand van het gazon.

Bekijk ook de tuinkalender van: Januari, Februari, April, Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober, November, December

Vorige
Verse kruiden kweken in de keuken

Verse kruiden kweken in de keuken

Volgende
Groenten kweken in bakken en potten

Groenten kweken in bakken en potten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.