Tuinkalender juli: de maand van zomerse oogst en klusjes

Juli is natuurlijk dé zomermaand bij uitstek. Vaste planten, borders en struiken staan volop in bloei. Ook in de moestuin is er veel te zaaien en te oogsten. Daarnaast kunnen diverse planten wel wat extra verzorging gebruiken in deze vaak warme maand. Met deze tuinkalender voor juli als handleiding weet je precies welke klusjes je te doen staan.

De moestuin

In de moestuin is er in juli vooral veel te oogsten, maar ook te planten. Voor het zover is zijn er een aantal belangrijke klussen te doen. Zo hou je jouw moestuin ook in deze zomermaand in topconditie.

DE EERSTE BRAMEN KUN JE OOGSTEN VANAF JULI.
 • Schoffel regelmatig en verwijder overtollig onkruid. Zo tasten ze de volgroeide groenten of vruchten niet aan en hou je overzicht.
 • Geef dagelijks water. Zeker op warme dagen is dat noodzakelijk. Dit doe je bij voorkeur in de ochtend of later op de avond als de zon niet meer schijnt.
 • Plaats eventueel een schaduwdoek boven kwetsbare plantjes. Vooral op dagen met veel zonkracht. Zo bescherm je ze optimaal tegen zonlicht en houden ze beter vocht vast.
 • Oogst groenten op tijd. Zo kun je misschien later in het seizoen nog een keer oogsten.
 • Verwijder dood blad of aangetaste plantjes. Zo voorkom je verspreiding van ziekten en plagen in je moestuin. Zeker met warm weer kan dat snel gaan.

Zaaien en planten in juli

Ook in juli kun je diverse soorten groenten zaaien en planten. Het voordeel is dat je ze direct in de volle grond kunt plaatsen. Ook kun je al een begin maken met het zaaien van groenten die bestand zijn tegen vorst zoals bijvoorbeeld ui, radijs, rode biet en spinazie. Maar, ook diverse soorten sla kun je zaaien en planten in de maand juli.

JulAug
Amsoi
Andijvie
Bindsla
Bleekselderij
Bloemkool
Boerenkool
Broccoli
Chinesekool
Groenlof
Knolselderij
Koolraap
Koolrabi
Kropsla
Paksoi
Pastinaak
Postelein
Prei
Raapstelen
Radijs
Rammenas
Rapen
Rode biet
Roodlof
Rucola
Savooiekool
Snijbiet
Sperziebonen
Spinazie
Spitskool
Pronkbonen
Stambonen
Stokbonen
Struikbonen
Veldsla
Veldzuring
Wortel
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Siertuin en borders

Hoewel de siertuin en de border in deze maand volop in bloei staat, betekent dat niet dat je er geen omkijken meer naar hebt. Er zijn voldoende klussen die ervoor zorgen dat het groen in top conditie blijft. Zo kun je er de hele zomer van genieten. We hebben de belangrijkste werkzaamheden in de siertuin en de border voor je op een rij gezet.

GEEF UITSLUITEND WATER IN DE VROEGE OCHTEND OF LATE AVOND.
 • Hoewel je hagen eigenlijk voor de langste dag (21 juni) moet snoeien, kun je nog in de herkansing. Scheer en snoei dus nu de heg als je dat nog niet hebt gedaan.
 • Controleer de border op uitgegroeide of aangetaste planten. Zo voorkom je dat vervelende ziekten overgedragen worden op andere planten.
 • Blijf onkruid wieden. Zo houden de planten voldoende ruimte om te groeien en bloeien. Ook hou je de toevoer van water effectiever. Onkruid bestrijden kan een lastige klus zijn, consistent zijn is hierin belangrijk.
 • Bemest de borders in juli. Juist in deze periode kunnen ze wat extra krachtvoer goed gebruiken.
 • Plaats bamboestokken waar dat nodig is. Bijvoorbeeld als een plant te zwaar is geworden of als deze door een windvlaag om is gevallen. Zo geef je ze een steuntje in de rug.

Balkon en terras

In deze maand ben je natuurlijk veel op het terras of het balkon te vinden. Reden te meer om deze lekker opgeruimd, netjes én gezellig te houden. Ook de planten kunnen we wat extra aandacht gebruiken in deze warme tijd. De belangrijkste taken voor het balkon en het terras zijn:

DE BEGONIA IS EEN IDEALE PLANT VOOR IEDER BALKON EN TERRAS. DE BLOEI BEGINT VANAF JULI.
 • Geef de planten in bakken en potten elke dag water. Bij voorkeur als de zon onder is.
 • Giet het overtollige water na een forse regenbui af. Bloemen in bakken kunnen deze grote aantallen niet verwerken waardoor de wortel én de plant aangetast wordt.
 • Zaai meerjarige planten in deze maand. Dan heb je lang plezier van bijvoorbeeld het leeuwenbekje of de stokrozen.
 • Controleer de bloeiende planten op uitgebloeide bloemen. Haal deze regelmatig weg zodat je nog een keer kunt genieten van een prachtige bloemknop.

Snoeien

Ook in juli hoef je niet stil te zitten voor wat betreft snoeien. Daarbij moet je er wel op letten dat de temperatuur niet boven de 25 graden uit mag komen. Tenzij het om dood hout gaat natuurlijk. Deze struiken en planten kun je snoeien in de maand juli:

Echte lavendel – Lavandula angustifolia
SNOEI LAVENDEL OM EEN TWEEDE BLOEI TE STIMULEREN.
 • Snoei bomen zoals bijvoorbeeld de esdoorn of de walnoot. Doe dit pas als ze helemaal in het blad staan. Dat is in juli vaak het geval.
 • Ook fruitbomen kun je snoeien in juli. De nieuwe uitlopers van de perenboom snoei je tot 5 cm terug. De kersenboom kun je het beste snoeien na de oogst. De takken die vruchten hebben gegeven mag je tot ¼ terugsnoeien.
 • De lavendel mag je in de maand juli snoeien. Zo kun je later van een tweede bloei kunt gaan genieten.
 • Snoei de jasmijn terug direct nadat ze is uitgebloeid.

Het gazon

Je gazon mooi groen houden lijkt met de warme temperaturen van juli een flinke opgave. Toch hou je jouw gazon aan de hand van de onderstaande klusjes prachtig op kleur en in goede conditie. De belangrijkste werkzaamheden daarbij zijn:

Hou het gras vochtig in de maand mei voor een gezonde groei
PAS OP VOOR UITDROGING VAN JE GAZON. MAAR GEEF GEEN WATER WANNEER DE VOLLE ZON EROP STAAT.
 • Maai het gazon regelmatig. Het liefst eenmaal per week als dat tot de mogelijkheden behoort. Maar, let op met warm weer. Maai het gras dan niet korter dan 4 cm.
 • Laat het afgemaaide gras op het gazon liggen en verdeel het een beetje. Dit komt de hydratatie ten goede.
 • Besproei het gazon alleen als dat echt nodig is. Doe dat in ieder geval als de zon onder is of heel vroeg in de ochtend.
 • Let op voldoende water. Als je net een nieuwe gazon hebt gezaaid is het wel noodzaak dat je voldoende water geeft.
 • Zorg voor de essentiële stoffen voor je gazon. Geef eventueel wat vloeibare voedingsstoffen maar overdrijf het niet.

Bekijk ook de tuinkalender van: Januari, Februari, Maart, April, Mei, Juni, Augustus, September, Oktober, November, December

Vorige
5 Snelle tips voor tomaten kweken in pot

5 Snelle tips voor tomaten kweken in pot

Volgende
Tuin en zaaikalender voor augustus met informatie voor zaaien planten oogsten

Tuinkalender augustus: hou je tuin in topconditie

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.