Tuinkalender januari: de maand van planning en snoeien

Tuinkalender en zaaikalender januari

Januari is dé maand voor het uitvoeren van voorbereidende klussen en taken in de tuin. Hierbij kun je denken aan diverse snoei- en zaai werkzaamheden, maar ook plannen maken voor het nieuwe seizoen doe je het beste in januari. Ook leent januari zich perfect voor diverse herstel en reparatie klussen. Alle reden dus om lekker de tuin in te gaan!

De moestuin in januari

In de moestuin is altijd werk te vinden, ook in de winter! Door de onderstaande klussen nu uit te voeren kun je in het voorjaar genieten van een moestuin in optimale conditie.

In januari kun toch al redelijk veel binnenshuis en in de tuinkas voorzaaien. Zo heb je later een grote voorsprong.
 • Maak een planning voor het nieuwe seizoen. Bedenk daarbij welke groenten, kruiden en fruit je wilt gaan kweken en in welk tijdsvak deze gezaaid en geoogst moeten worden.
 • Snoei druivenstruiken tot half januari. De sapstroom van de struik is nu nog niet geactiveerd. Snoei je de druif later dan medio januari dan loop je het risico op doodbloeden.
 • Fruitbomen zijn een aanwinst voor je moestuin. Plant fruitbomen als de grond vrij van vorst is. Doe je dit in januari dan heeft de fruitboom alle tijd om te wennen aan de grond en zijn plek.
 • Lap de ramen van de tuinkas in de moestuin. Zo kunnen jonge planten straks optimaal profiteren van de eerste zonnestralen. Nu is dan ook het moment om je tuinkas of serre grondig schoon te maken.

Zaaien en planten in januari

Omdat er vaak in januari nog vorst in de grond zit is er buiten nog weinig te zaaien. Wel kun je alvast beginnen met voorzaaien van diverse groenten en kruiden. Wanneer je onder glas zaait, zorg voor voldoende warmte (±15-18°C) in de kas of vensterbank.

JanFeb
Doperwten
Kropsla
Peulen
Pluksla
Prei
Radijs
Spinazie
Tuinbonen
Veldsla
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

De siertuin en borders in januari

Hoewel de siertuin en de borders in januari veelal in ruste is, hoeft dat niet te betekenen dat je geen voorbereidende klussen kunt doen. Sterker nog, je kunt tevens zorgen voor wat kleur en gezelligheid in je tuin.

De toverhazelaar is een kleurrijke aanwinst voor iedere siertuin.
 • Voorzie de borders met hortensia’s van een laagje turf. Zo bescherm je ze tegen de vrieskou.
 • Breng wat kleur in je siertuin door het aanplanten van winterharde struiken. De mahonia, toverhazelaar of de winterjasmijn zijn hier prima geschikt voor. Zo hou je jouw siertuin en border gezellig en sfeervol.
 • Controleer gevoelige planten op schade. De koude wind kan sommige bloeiers behoorlijk vernielen. Bescherm ze door ze tijdig en goed af te dekken.
 • Laat je planten binnenshuis overwinteren? Vergeet niet om ze regelmatig te voorzien van een beetje water, frisse lucht en voeding.

Het balkon en terras in januari

Ook het balkon en het terras verdienen aandacht in deze eerste maand van het jaar. Vaak staan hier kuipplanten en bloembakken. Met de onderstaande klussen hou je ook in januari je terras of balkon gezellig en sfeervol.

Denk in januari in het bijzonder aan de vogels. Hang vetbollen en pinda slingers op.
 • Dek de wortels van bijvoorbeeld de buxus af. Deze zijn niet zo goed bestand tegen vorst. Dit geldt ook voor tropische plantensoorten en mediterrane exemplaren.
 • Plant wat fleurige bloeiers in bakken voor een gezellige aanblik. Winterharde viooltjes zijn hiervoor prima geschikt.
 • Hang vetbollen en pinda slingers op. Zo help je de vogels de koude winter door en kun je genieten van leuke gasten op je terras of balkon.
 • Laat de kerstverlichting nog even hangen. Zeker als er een laagje sneeuw ligt, zorgt dit voor een gezellige sfeer in deze toch wat donkere maand.

Snoeien in januari

Januari is bij uitstek geschikt voor het snoeien van diverse bomen, struiken en planten. De planten zijn nu nog in rust en de sapstroom is nog niet op gang. Zo kun je in het voorjaar genieten van prachtig gemodelleerde planten en struiken in top conditie.

Vergeet vooral niet te snoeien in januari. Zo kun je later genieten van een prachtig volle tuin.
 • Snoei fruitbomen en struiken bij voorkeur op een vorstvrije dag. Tot half januari zijn deze bomen, struiken en planten nog in rust.
 • Snoei en knip uitgebloeide planten in de borders en de tuin. Zo krijgt de tuin alvast een opgeruimde uitstraling en ben je alvast voorbereid op de aankomende maanden.
 • Knotwilgen snoei je het beste in januari. Bewaar de takken en maak hier een creatieve wand of border rand van door ze te vlechten.
 • Ook de leilinden kun je het beste snoeien in januari. Knip de twijgjes weg die net voorbij de stam zitten, maar houdt de verdikking in takt.

Het gazon verzorgen in januari

In januari kan het gazon wat ijzig en besneeuwd aandoen. Toch zijn er een aantal nuttige klusjes die ervoor zorgen dat jouw grasmat er in het voorjaar weer gezond en groen bij ligt.

Tuinkalender januari - Gazon verzorgen
Bij koud weer is het raadzaam extra voorzichtig te zijn met je gazon.
 • Laat je grasmaaier voorzien van een grondige onderhoudsbeurt. Daar heb je vaak in het voorjaar al profijt van.
 • Plaats een kantopsluiting rondom het gazon. Dit scheelt je in het seizoen behoorlijk veel werk omdat kanten afsteken daardoor niet meer nodig is.
 • Loop niet over het gras als dit bevroren of besneeuwd is. Hierdoor beschadigen de wortels en loop je het risico op lelijke bruine vlekken in het gazon.
 • Een besneeuwd gazon laat je het liefste met rust. Sneeuw is namelijk een perfecte isolatie voor het gras.

Bekijk ook de tuinkalender van: Februari, Maart, April, Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober, November, December

Vorige
Kaassaus maken zonder bloem

Kaassaus maken zonder bloem

Volgende
Tuinbonen peulen aan plant

Tuinbonen kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.