Tuinkalender februari: goede voorbereiding is het halve werk

Tuinkalender met zaaikalender voor de maand februari

De maand februari kan nog flinke koude dagen bevatten. Toch worden de dagen zo langzamerhand weer wat langer en begint de natuur voorzichtig te ontwaken. We zien sneeuwklokjes, winterheide en onze tuin wordt druk bezocht door winterkoninkjes en roodborstjes.

Februari is dan ook dé maand om voorbereidende klussen aan te pakken en planten extra te beschermen voor ijsdagen. Maar ook is er al voldoende werk voor in de moestuin. De lijst van zaaien begint vanaf februari ook steeds langer te worden.

De moestuin

In februari zijn er al voldoende moestuin klussen. Wanneer je nu al enkele van de onderstaande uitvoert kan dit je veel tijd besparen. Zo hou je in het hoogseizoen meer tijd over om te genieten van je planten. Als je beschikt over een tuinkas kun je nu ook al beginnen met het zaaien van diverse groentesoorten.

Binnenshuis voorzaaien in de maand februari
IN FEBRUARI KUN JE AL VEEL ZOMERSE GROENTEN BINNENSHUIS VOORZAAIEN.
 • Maak een zaaiplan op basis van wat je wilt gaan zaaien en op welke plek. Of als je een moestuin wilt aanleggen, dan is nu het moment om de voorbereidingen te treffen. Het is in beide gevallen goed om rekening te houden met vruchtwisseling.
 • Oogst de laatste wintergroenten die je voorhanden hebt. Je kunt ze direct nuttigen natuurlijk, maar wintergroenten invriezen is ook een prima idee. Zo kun je er ook in het voorjaar nog van genieten.
 • Geef de kas een grote schoonmaakbeurt. Maak de ramen schoon, ontdoe de goot van bladeren en repareer eventuele schade. Je serre of tuinkas schoonmaken heeft veel voordelen, zo helpt dit ook in de strijd tegen ongedierte.
 • Maak de grond van de moestuin klaar voor gebruik. Dit doe je door de grond alvast te bemesten en lekker los te maken door te spitten. Mits de grond niet bevroren is.

Zaaien en planten in februari

Februari is prima geschikt om alvast wat groenten te gaan zaaien. Omdat het nog behoorlijk koud kan zijn in deze tijd van het jaar, is het goed om ze binnenshuis voor te zaaien. Dit kun je bijvoorbeeld doen met groenten zoals de aubergine, groene selderij, kropsla, pepers en rode kool.

De uien, radijs en tuinboon kun je in februari al wel in de volle grond zaaien. Zaaien en planten in februari kun je ook doen in een afgedekte bak of koude kas. Dan zijn enkele goede keuzes om te zaaien: bloemkool, broccoli, doperwten, raapstelen of wortelen.

FebMrt
Amsoi
Andijvie
Antroewa
Artisjok
Bindsla
Bitawiri
Bloemkool
Boerenkool
Broccoli
Doperwten
Komkommer
Kropsla
Paprika
Pepers
Pastinaak
Peulen
Pluksla
Prei
Raapstelen
Radijs
Rapen
Rode biet
Rode kool
Rucola
Savooiekool
Snijbiet
Snijsla
Spinazie
Spitskool
Spruitkool
Tomaten
Tuinbonen
Uien
Veldsla
Witte kool
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Siertuin en borders

Ook in de siertuin en de borders is er genoeg te doen in de maand februari. Hoewel de meeste planten nog niet echt actief zijn, kun je hier en daar al wel wat ontluikende knoppen ontdekken. In februari kun je de volgende tuinklussen uitvoeren in de siertuin en border, maar ook kun je deze lijst gebruiken voor de moestuin.

Roze bloemen in de maand februari
IN HET TUINCENTRUM KUN JE AL VEEL KLEURRIJKE PLANTEN VINDEN OM JE TUIN MEER KLEUR TE GEVEN.
 • Maak een lijst van planten die je nog graag wilt toevoegen aan je border. Zo kun je lege gaten straks mooi opvullen. Zaai plantjes die je straks graag in je tuin wilt gaat zetten vast voor. Je kunt dit binnenshuis of in de serre doen.
 • Verwijder afgestorven delen van de planten. Doe dit alleen als de temperatuur boven 0 graden Celsius is.
 • Voorzie de border en de siertuin van een laagje kalk. Doe dit wel voor de helft van de maand februari. Voorzie het gazon, de siertuin en de border ook van een dunne laag compost. Dit moet echter wel goed verteerd zijn.
 • Verhoog het water quotum voor de planten die binnen overwinteren. Zo bereid je ze optimaal voor op het voorjaar. Zet ook af en toe een raampje open als het niet vriest.
 • Bescherm gevoelige planten. Voor planten die afhankelijk zijn van warmte is het belangrijk deze te beschermen tegen vorst. Dit doe je door het aanbrengen van isolerende noppenfolie. Zorg er wel voor dat je deze overdag verwijderd als het niet vriest.

Balkon en terras

Het balkon en het terras kunnen ook in februari wel wat extra aandacht gebruiken. Naast de verzorgende taken breng je met een goed onderhouden balkon en terras ook nog eens meer sfeer en gezelligheid aan.

Fleur het balkon en de siertuin op in de maand februari
 • Poot bloembollen in potten of bakken naar wens. Zo kun je straks ook als het nog wat kouder is genieten van een prachtig bloeiend balkon of terras. Wanneer je bloembollen wilt planten in februari, kies dan voor voorjaarsbollen.
 • Plant eventueel wat fleurige eenjarige planten die winterhard zijn. Zo blijft het balkon een lust voor het oog.
 • Hang vetbollen en pindaslingers op voor de vogels. Februari kan nog behoorlijk koud zijn waardoor de diertjes wel een extra vetlaagje kunnen gebruiken.
 • Geef het balkon en het terras een flinke schoonmaakbeurt. Verwijder bladeren van de tegels en pak groen uitgeslagen tegels aan. Zo heb je straks weer een prachtig schoon geheel.

Snoeien

Hoewel februari nog best wel wat ijsdagen in petto kan hebben, zijn er ook voldoende dagen waarop het niet vriest. De uitgelezen tijd dus om nog wat extra te gaan snoeien in de tuin.

Snoeien in de maand februari
FEBRUARI IS EEN BELANGRIJKE SNOEIMAAND. SLA DEZE KLUS DAN OOK NIET OVER.
 • Snoei de fruitbomen. Februari is een prima maand om de appelboom, maar ook de perenboom te snoeien. Het hart van de boom moet daarbij van voldoende licht worden voorzien. Dit heeft een positief effect op de vruchtgroei.
 • In de tuin kun je heesters en struiken het beste in februari snoeien. Mits het niet vriest natuurlijk. Zo kun je in het voorjaar weer genieten van prachtige vormen.
 • Verzamel het snoeiafval. Hout dat je verzamelt hebt na het snoeien van fruitbomen en heesters kun je goed gebruiken om een haag mee te vlechten. Daarmee hou je de bodem voldoende doorvoed en doe je vogels en kruipende insecten een groot plezier.

Het gazon

Ook het gazon mag niet overgeslagen worden in februari. Oudere bladeren zijn ideaal om te mulchen, zo bescherm en voedt je het gazon op de juiste manier. Het gras kan zelfs alweer een klein beetje gaan groeien als de temperatuur hoger is dan 6 graden Celsius.

Gazon met bladeren in de maand februari
IN FEBRUARI VEREIST JE GAZON WAT EXTRA VOEDING EN BESCHERMING.
 • Verwijder molshopen door het zand te verspreiden over het gazon. Dit doe je het beste met een bezem. Zo breng je geen schade toe aan de kwetsbare wortels van het gras.
 • Steek onkruid in het gras van het gazon uit. Zo kun je straks in het voorjaar genieten van een prachtige egale grasmat.
 • Besteed aandacht aan de randen van het gazon. Steek ze netjes af met een scherpe spade. Doe dit alleen als het droog weer is en de temperatuur boven het nulpunt uitkomt.
 • Tref voorbereidingen om het grasveld te herstellen. Als je in het voorjaar gras wilt zaaien op kale plekken kun je deze grond nu alvast bewerken. Eenvoudig omspitten en luchtig maken is daarbij voldoende.

Bekijk ook de tuinkalender van: Januari, Maart, April, Mei, Juni, Juli, Augustus, September, Oktober, November, December

Vorige
Gezonde lunch voor school

28 tips: een gezonde lunch voor school

Volgende
Verse kruiden kweken in de keuken

Verse kruiden kweken in de keuken

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.