Tuinkalender augustus: hou je tuin in topconditie

Tuin en zaaikalender voor augustus met informatie voor zaaien planten oogsten

In deze tuinkalender augustus voorzien we je van de meest belangrijke taken en klusjes in de siertuin en moestuin. In deze warme en vaak droge maand, kan de tuin wel wat extra aandacht gebruiken.

Ook als je op vakantie gaat, is een goede voorbereiding of uitbesteding belangrijk. Zo blijft de zomertuin in perfecte conditie. In deze augustus tuinkalender kan er natuurlijk ook geoogst worden. Zo kun je ook tijdens een zomeravond genieten van een lekker maaltijd uit eigen tuin.

De moestuin

In augustus kun je volop oogsten. Dat komt goed uit, want in deze heerlijke maand eten we natuurlijk vooral lekker buiten. Ook zijn er een aantal belangrijke klusjes die je kunt uitvoeren. We hebben de belangrijkste taken in de moestuin voor je op een rij gezet.

Kersen oogsten tot half augustus
LATE KERSEN OOGST JE TOT HALF AUGUSTUS, NA 1 À 2 WEKEN VAN DE LAATSTE OOGST BEGINT DE SNOEIPERIODE.
 • Controleer de moestuin vooral in augustus regelmatig op ongedierte. Laat je oog daarbij zeker vallen op de aanwezigheid van slakken. Ze zijn namelijk dol op de dauw die zeker in de ochtenden nog over de moestuin ligt. Ook dien je te letten op de aanwezigheid van schimmels. Deze gedijen goed bij vochtige en warme omstandigheden.
 • Oogst fruit zoals kersen, perziken en bramen in augustus. Ze zijn nu heerlijk vol van smaak door de vele zonuren die ze al gehad hebben. Ook groenten zoals courgette en komkommer zijn klaar om geoogst te worden. Wacht daar niet te lang mee. Des te sneller je oogst, des te sappiger en smaakvoller de vrucht blijft.
 • Controleer de tomatenplanten op uitlopers en scheuten. Door ze tijdig te toppen blijft de plant in goede conditie.
 • Ook aardappels kunnen prima geoogst worden in deze maand. De omstandigheden zijn droog, wat noodzakelijk is voor het oogsten van aardappelen. Het loof kun je het beste in de groene container doen. Zo kunnen ze geen ziekten en plagen veroorzaken op de composthoop.

Zaaien en planten in augustus

Augustus is ook een zeer geschikte maand om te zaaien en planten in de moestuin. Er zijn tal van lekkere groenten die nu al de volle grond in kunnen. Vooral de bladgroenten en kool kun je volop planten en zaaien in deze maand.

Boerenkool zaaien in augustus
OM LATER TE GENIETEN VAN BIJVOORBEELD EEN BOERENKOOL STAMPPOT KUN JE NU NOG BEGINNEN MET ZAAIEN.

Zo kun je bijvoorbeeld al boerenkool en bloemkool zaaien voor de aankomende winter. Ook radijs, paksoi en Chinese kool kun je in augustus planten. Vergeet daarbij zeker de spitskool en savooiekool niet.

AugSept
Amsoi
Andijvie
Bindsla
Bloemkool
Boerenkool
Broccoli
Chinesekool
Groenlof
Koolraap
Koolrabi
Kropsla
Paksoi
Pastinaak
Postelein
Raapstelen
Radijs
Rammenas
Rapen
Roodlof
Rucola
Snijbiet
Spinazie
Spitskool
Veldsla
Veldzuring
Wortel
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Siertuin en borders

Ook de siertuin en de border kan wel wat aandacht gebruiken. Dit gaat natuurlijk verder dan alleen het verstrekken van voldoende water. Hoewel de siertuin nog volop in bloei staat, is de meeste groei er wel uit.

Hortensia in bloei in augustus
GEEF DE HORTENSIA VOLDOENDE WATER IN AUGUSTUS.

Toch kun je met het juiste onderhoud nog lang genieten van al deze kleurenpracht. Daarom geven we je in deze tuinkalender voor augustus een aantal praktische tips voor de siertuin en de border mee.

 • Controleer de border en de siertuin op uitgebloeide bloemen. Verwijder ze om onnodige energieverspilling voor de plant te voorkomen.
 • Als je zonnebloemen in de siertuin hebt, let er dan goed op dat ze niet gaan doorhangen. Als ze een behoorlijke lengte hebben, kunnen ze eenvoudig omvallen of knakken door een windvlaag. Ondersteun ze daarom vroegtijdig met bindstokken.
 • Gooi uitgebloeide bloemen niet zomaar weg. Je kunt ze prima laten drogen op een daarvoor geschikte plaats. Zo kun je straks beschikken over je eigen zaden voorraad.
 • Zaaien en stekken in augustus kan natuurlijk ook. Je kunt in deze maand tweejarige planten zaaien zoals duizendschoon en viooltjes. In augustus kun je ook beginnen met het stekken van kuipplanten en de buxus.

Balkon en terras

We maken in deze maand natuurlijk volop gebruik van ons balkon of het terras. Alles staat nog mooi in bloei en geurt heerlijk. Toch zijn er een aantal belangrijke klusjes die je in deze maand kunt uitvoeren. Zo kun je nog langer genieten van een gezellig buitenverblijf.

Geniet van je achtertuin in augustus
VERGEET VOORAL NIET TE GENIETEN VAN AL JE HARDE WERK.
 • Voorzie de planten in bakken wekelijks van wat organische mest. Zeker in deze warme periode is dat geen overbodige luxe. In combinatie met voldoende water kun je extra lang genieten van een sfeervol balkon of terras.
 • Geef bloemen en planten die te hoog zijn geworden de juiste ondersteuning. Dit kun je doen met stokken of geschikt touw. Ook in augustus kun je te maken krijgen met windvlagen tijdens een zomerse bui. Met de juiste ondersteuning voorkom je dat de planten omvallen of knakken.
 • Plaats voldoende anti-muggen kaarsen op het terras. Zeker in augustus zijn deze diertjes in de avond actief. Zo laat je jouw zwoele zomeravond niet verpesten door stekende muggen of insecten.
 • Breng wat extra verlichting aan op het balkon of terras. In deze maand zitten we nou eenmaal wat langer buiten. Als je fakkels gebruikt, let dan wel op de veiligheid. Leuke windlichten doen het ook heel goed op jouw zomerterras.

Snoeien

Rode bessen snoeien in augustus
DE MEESTE BESSEN KUN JE TERUGSNOEIEN 1 À 2 WEKEN NA DE LAATSTE OOGST.

In deze warme zomermaand kan er tevens gesnoeid worden. De meeste groei is er wel uit, dus bijhouden en snoeien is best belangrijk in de maand augustus. Zo kun je extra lang genieten van al het moois. We hebben de belangrijkste snoeiwerkzaamheden in augustus voor je op een rijtje gezet.

 • Snoei de bramenstruik en andere bessen in augustus lekker terug. De meeste bessen zijn nu wel geoogst en zo hou je de struiken in een goede gezondheid.
 • Snoei de toppen van de lavendel. Doe dit wel met beleid en snoei niet te diep terug. Anders krijg je later in het seizoen last met de vorstbestendigheid van lavendel.
 • Augustus is een perfecte maand om alle hagen te voorzien van een laatste snoeibeurt voor de winter. Het is van belang om dat nu te doen. Zo zijn ze straks goed bestand tegen de eerste nachtvorsten. Vooral de coniferenhaag kun je het beste in augustus snoeien. Hou daarbij de onderzijde iets breder dan de bovenkant voor een optimale lichtinval.
 • Zorg ervoor dat je in deze maand de knoppen van de winterbloeiers afknipt. Dit komt de bloei later in het jaar ten goede.

Het gazon

Gazon maaien in augustus
MAAI HET GAZON IN AUGUSTUS MAAR DOE DIT MET BELEID.

Zeker in de vaak warme en droge augustusmaand, heeft het gazon wat extra aandacht nodig. Zo hou je de grasmat mooi groen en in perfecte conditie. We hebben de meest belangrijke klussen voor het gazon in de maand augustus voor je geselecteerd.

 • Maai het gazon regelmatig in deze maand, maar maai het gras daarbij niet te kort. Zo bescherm je de wortels tegen de felle zonnestralen. Maai het gazon in augustus ongeveer éénmaal per week.
 • Maai het gazon in augustus altijd als de zon onder is, of als het een dag wat meer bewolkt is. Zo raken de wortels en het gras niet onnodig beschadigd.
 • Steek de kanten van het gras regelmatig af. Zo blijft je gazon ook in augustus strak en netjes verzorgd.
 • Ook bemesten van het gazon kun je in augustus doen. Doe dat bij voorkeur als er regen in de lucht zit, dan voorkom je gele vlekken in het gazon of dat het gras verbrand.

Bekijk ook de tuinkalender van: Januari, Februari, Maart, April, Mei, Juni, Juli, September, Oktober, November, December

Vorige

Tuinkalender juli: de maand van zomerse oogst en klusjes

Volgende
Slakken bestrijden en voorkomen

Slakken bestrijden en voorkomen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.