Bemeste tuinaarde of potgrond: wat is het verschil?

Tuinaarde of potgrond kiezen
©David Prahl – Planten van bloemen

Je hebt het jezelf vast wel eens afgevraagd toen je voor het schap in het tuincentrum stond. Neem ik bemeste tuinaarde of potgrond, en wat zijn eigenlijk de verschillen? Een flink dilemma waarbij je na lang wikken en wegen toch voor die aanbieding kiest.

Logisch, maar is dat ook zo verstandig? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de verschillen tussen tuinaarde en potgrond én waarvoor je ze het beste kunt gebruiken.

Het verschil tussen bemeste tuinaarde en potgrond

Het zit beiden in een zak en je gebruikt het in de tuin. Dat is ook zo ongeveer de enige overeenkomst tussen deze twee. Er is dus wel degelijk een verschil tussen bemeste tuinaarde en potgrond. Maar hoe zit dat nou eigenlijk?

De eigenschappen van potgrond

Potgrond is een menging van verschillende grondstoffen op natuurlijke basis. Dit kan veen zijn, maar ook kokos wordt als basis gebruikt. Dit wordt vermengd met meststoffen, kalk en boomschors. Ook compost komt voor in potgrond. Potgrond kun je zowel binnen- als buitenshuis gebruiken. Let daarbij wel op het verschil tussen potgrond voor de tuin en border of bloembakken.

Potgrond voor bloembakken en planten in een pot bevat meer meststof. Ze kunnen de planten tot wel een half jaar van voeding voorzien. Deze potgrond heeft als eigenschap dat het de bodem luchtig en vochtig houdt. Potgrond voor in de tuin bevat minder meststoffen. Deze grond wordt vooral aan de aarde toegevoegd om de wortels van de planten in de border of tuin goed te kunnen laten ontwikkelen.

Unieke kenmerken van bemeste tuinaarde

Bemeste tuinaarde is een combinatie van compost, turf en veen. Het is een zwaardere grondsoort en vooral bedoeld als grondverbeteraar in de tuin. Omdat de structuur wat grover is dan die van potgrond, kun je bloemen beter niet in bemeste tuinaarde zetten. Het is niet voldoende lucht en zuurstof doorlatend.

Bemeste tuinaarde kun je in de border en tuin gebruiken door het over de bodem te strooien. Met behulp van een hark vermeng je de tuinaarde met de oude aarde waardoor de bodemstructuur verbeterd. Bemeste tuinaarde is ook geschikt als basislaag in een nieuw aangelegde tuin of als je bepaalde stukken wilt ophogen.

Tip: gebruik hydrokorrels in combinatie met potgrond

Ga je potgrond gebruiken om de bloemen en planten in bloembakken van wat extra voeding en een luchtige bodem te voorzien? Doe dan wat hydrokorrels onderin de pot of de bloembak. Deze korrels laten overtollig water afvloeien zonder dat de aarde de gaatjes verstopt. Als je potgrond gaat kopen in het tuincentrum, let dan ook even op het RHP-keurmerk. Dan ben je zeker van zuivere potgrond zonder bestrijdingsmiddelen.

Vorige
Wanneer de tuin bemesten

Wanneer de tuin bemesten met koemestkorrels?

Volgende
Zomerbloeiende bollen planten in april en mei

Zomerbloeiende bollen planten en bewaren

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.