De Tradescantia of Vaderplant verzorgen

De Tradescantia of Vaderplant verzorgen als kamerplant
©Iryna_L – Vaderplant

De tradescantia is een prachtige kamerplant. Om de plant gezond te kunnen houden, moet je de tradescantia of vaderplant verzorgen op de juiste manier. Dat betekent dat je rekening moet houden met de hoeveelheid water, maar ook met de standplaats. Ook stekken maakt deel uit van een goede verzorging.

Van oorsprong komt de tradescantia uit Zuid-Amerika. Het is dus een echte warmte liefhebber maar voelt zich toch prima thuis in onze woonkamers. Je kunt deze mooie plant dus gerust online bestellen. Gelukkig maar, want de vaderplant verzorgen en liefhebben is leuk om te doen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten om jouw tradescantia in goede conditie te kunnen houden.

De vaderplant verzorgen en water geven

De tradescantia of vaderplant heeft niet zoveel water nodig. Eenmaal per week een klein scheutje is voldoende. Geef geen water als de bodem nog vochtig aanvoelt, maar doe dat pas als deze droog is. Zo voorkom je dat de plant last krijgt van wortelrot. Te lang wachten met water geven is natuurlijk ook niet de bedoeling, want de bladeren van deze kamerplant gaan dan slap hangen.

De Tradescantia of Vaderplant buiten in bloei van roze bloemen
©PaytonVanGorp – Vaderplant in bloei

Controleren of je de vaderplant voldoende water geeft, doe je eenvoudig met je vingers. Blijft er aarde aan je vinger plakken? Dan heeft de plant nog voldoende vocht tot zijn beschikking. Als de aarde na 2-3 dagen nog redelijk vochtig is, kun je de tradescantia de volgende keer het beste wat minder geven. Op deze manier kun je beter doseren en krijgt de plant nooit teveel.

Het bemesten van de tradescantia of vaderplant

Deze kamerplant neemt genoegen met gewone potgrond. Normaal gesproken is deze aarde voorzien van voldoende voedingsstoffen voor tenminste 6-7 weken. De plant bemesten en van extra voeding voorzien doe je het liefst in het voorjaar. In het najaar en de winter worden er weinig tot geen voedingsstoffen opgenomen omdat de kamerplant dan in rust is.

Wat is de beste standplaats voor een vaderplant?

Zet deze mooie kamerplant op een lichte plaats in de woonkamer. Voorkom daarbij dat de vaderplant te lang in direct zonlicht staat. Ook warmte is belangrijk bij de verzorging van de tradescantia of vaderplant. Zet deze plant dan ook nooit dichtbij een tochtend raam of deur. Te dicht bij de verwarming is ook niet ideaal.

De Tradescantia of Vaderplant buiten in de tuin
©seven75 – Vaderplant buiten in de tuin

Als de plant te weinig nieuwe bladeren vormt, dan krijgt hij waarschijnlijk te weinig licht. Zoek dan een plaatsje op dichtbij het raam of op de vensterbank. Wanneer je de vaderplant buiten wilt plaatsen kun je dit doen tijdens de zomer. Houd hierbij dezelfde vereisten aan die ook voor binnenshuis gelden.

De vaderplant verzorgen: stekken, snoeien en verpotten

Een vaderplant of tradescantia goed verzorgen betekent ook dat je rekening moet houden met snoeien, stekken en verpotten. gelukkig is dat niet moeilijk om te doen.

  • Een vaderplant stekken is heel eenvoudig. Dat doe je door een scheut net onder de kromming bij de stengel af te knippen. Zet het stekje vervolgens in vers water en de tradescantia loopt vanzelf weer uit. Zorg er wel voor dat de stekjes die je afknipt tussen de 10-15 centimeter groot zijn en enkele blaadjes bevatten.
  • De tradescantia snoeien. Oude bladeren kun je makkelijk verwijderen en ook stengels die naar buiten groeien kun je gerust afknippen. Zo blijft de kamerplant zijn mooie vorm behouden. Gebruik hiervoor altijd schoon en goed gereedschap om ziektes te voorkomen.
  • Een vaderplant verpotten doe in je in de lente of als je deze gekocht hebt in de winkel. Des te meer ruimte de tradescantia krijgt, des te sneller hij zal groeien. Als je dat niet wilt, kun je het beste kiezen voor een pot die wat kleiner is. De pot van een vaderplant mag redelijk hoog zijn omdat ze het liefst over de rand heen groeit.
Vorige
Zinnia zaaien en verzorgen in de tuin

Zinnia zaaien en verzorgen

Volgende
De Chlorophytum of Graslelie verzorgen als kamerplant

De Chlorophytum of Graslelie verzorgen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.