Hoe vaak moet je tomaten water geven?

Tomaten water geven in de moestuin of serre
©Zbynek Pospisil – Tomatenplant water geven

Dat tomaten een goede verzorging nodig hebben is duidelijk. Maar hoe vaak moet je tomaten eigenlijk water geven en wat is hiervoor de beste methode? En hebben tomaten die buiten in de volle grond staan dezelfde hoeveelheid water nodig als de tomatenplanten die in de serre staan?

Tomaten water geven is belangrijk voor een smaakvolle en rijke oogst. In dit artikel geven we je dan ook een goede richtlijn hoe vaak je tomaten het beste kunt bewateren. Let wel, doordat het weer en de behoefte van iedere plant varieert is het belangrijk om zelf goed te blijven observeren. Zo leer je nog beter in te schatten wanneer jouw tomatenplanten water nodig hebben.

Tomaten in de serre water geven. Hoe vaak doe je dat?

Als je jouw tomaten in de serre of onder glas wilt gaan kweken, dan heb je al snel te maken met een hoge luchtvochtigheid. Mede omdat tomaten in de serre meer water nodig hebben dan buiten in de volle grond. Zorg dus in eerste instantie altijd voor een goede beluchting. Ook de bodem waarin de tomatenplanten staan kan sneller uitdrogen door de warmte.

Tomaten die in de serre staan, geef je regelmatig water. Als je de tomaten plantjes net hebt geplant onder glas, dan doe je dit dagelijks. Geef je plantjes echter net voldoende zodat de grond vochtig is en niet te nat. Zo kunnen de wortels van de plant zich goed ontwikkelen. Deze groeiperiode duurt ongeveer 2 weken. Na deze tijd kun je volstaan met 2-3 keer per week water geven.

Wanneer de tomatenplant volwassen is en in bloei staat, geef je nog maar 1-2 keer per week water. Dit is afhankelijk van hoe snel de grond opdroogt. Probeer de grond ten alle tijden vochtig te houden en hier zoveel mogelijk regelmaat in te behouden. Geef nooit teveel water ineens, zo voorkom je neusrot of gebarsten tomaten. Zeker als de tomaten gaan rijpen.

Voorkom water op de tomatenplant
©Christoph Friske – Voorkom water op de tomatenplant

Ook de manier van water geven is belangrijk bij tomatenplanten in de serre. Tijdens het bewateren van tomatenplanten is het belangrijk dat je het plantje zelf niet raakt. Hierdoor kunnen de bladeren of vruchten verbranden door de warme zonnestralen. Geef daarom water dichtbij de wortels of maak gebruik van een watersysteem.

Deze kun je zelf eenvoudig maken met behulp van een fles met gaatjes aan de onderzijde. Door deze half in te graven dichtbij de tomatenplant, kun je tomaten in de serre veilig en op de juiste manier water geven.

Peper en tomaten water geven met druppelslang
©Diyana Dimitrova – Druppelslang bij peper- en tomatenplanten

Ook kun je er voor kiezen om een druppelsysteem te installeren, zonder al teveel moeite of zelfs geautomatiseerd kun je dan de tomaten- en natuurlijk andere groenteplanten voorzien van water op een veilige en effectieve manier.

Tomaten water geven die buiten in de volle grond staan

Ook de tomatenplanten die in de volle grond staan hebben regelmatig water nodig. In principe doe je dit op dezelfde manier als bij de tomaten uit de serre of de kas. De volle grond is vaak wat vochtiger, waardoor je wellicht kunt volstaan met wat minder water per beurt.

Geef de tomaten aan het einde van hun bloeitijd zo min mogelijk water. Zo voorkom je dat ze openbarsten of gevoeliger worden voor ziektes en plagen. Als de tomaten gaan rijpen en kleuren, neemt het risico van bijvoorbeeld neusrot toe. De volle smaak van de vruchten blijft dan ook beter behouden.

Vorige
Rode kool in de moestuin

Rode kool kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Paprika kweken in de moestuin

Paprika kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.