Tajerblad kweken: van planten tot oogsten

Tajerblad kweken: van planten tot oogsten

Tajerblad staat bekend als exotische groente. Het wordt om die reden dan ook veel gebruikt in typisch Surinaamse gerechten. Oorspronkelijk komt tajerblad uit Zuid-Amerika. Daarna heeft het ook West-Afrika en Azië veroverd. Tajerblad heeft qua smaak veel weg van spinazie maar is wel zachter, zoeter en vetter van smaak en wordt daardoor ook wel boterblad genoemd.

Dit bladgewas heeft stevige bladeren en kan vrij eenvoudig zelf gekweekt worden in de moestuin. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over het zelf kweken van tajerblad. Natuurlijk geven we je ook een aantal handige tips die van pas komen tijden het planten en oogsten van tajerblad.

Tajerblad kweken

Als je zelf tajerblad wilt gaan kweken, dan kun je dat op twee manieren doen. Je kunt dit bladgewas in de volle grond planten, maar ook onder glas of een afgedekte bak. Tajerblad kun je natuurlijk ook zelf kweken als je de beschikking hebt over een koude kas of tuinkas.

Als je dit bladgewas in de volle grond wilt planten, dan doe je dat het beste in de maanden mei, juni en juli. In de koude kas of onder glas zaai je tajerblad van april tot en met juni. Als vanzelfsprekend kun je dan iets eerder oogsten. In alle gevallen kun je tajerblad ook prima in een pot kweken, ideaal voor in de huiskamer.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bladgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 40×40 cm
Pootdiepte: 5-10 cm
Planthoogte: 40-80 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Xanthosoma sagittifolium

Bloemkleur:
Niet van toepassing

Tajerblad poten en planten

Als je zelf tajerblad wilt planten in de moestuin, dan is het goed om een zonnige plaats uit te kiezen. Het is dan ook niet voor niets een exotische groente. De knollen poot je op een diepte van ongeveer 5-10 cm. De plantafstand die je daarbij het beste aan kunt houden is 40×40 cm. Tajerblad kan een hoogte bereiken tussen de 40 en 80 cm. Dit bladgewas komt tot bloei tussen de maanden juni en augustus.

AprMeiJunJul
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Stappenplan zelf Tajerblad kweken

Zelf tajerblad kweken en planten in de moestuin vergt een goede voorbereiding. Aan de hand van het onderstaande stappenplan weet je zeker dat je geen belangrijke taken overslaat. Zo heb je dus het meeste kans op een goed geslaagde oogst.

 1. Tajerblad is een exotische groente die dol is op een zonnige plaats. Zoek dus eerst een plekje in de moestuin welke dagelijks van voldoende zonneschijn wordt voorzien. Omdat tajerblad op zowel een droge als natte bodem groeit, hoef je hier geen speciale aandacht aan te besteden.
 2. Maak gaatjes in de bodem die een diepte hebben van 5-10 cm. Plaats de knollen van het tajerblad hier voorzichtig in en dek dit af met een laagje aarde. Zo voorkom je dat knaagdieren zoals konijnen zich hier tegoed aan doen.
 3. Omdat tajerblad flinke bladeren kan krijgen, is het goed om voldoende afstand te houden tussen de planten. Als je een plantafstand van 40×40 cm aanhoudt zit je altijd goed.
 4. Geef het tajerblad regelmatig water en doe dat direct op de wortel. Zo voorkom je dat het blad van dit exotische gewas beschadigd raakt. Uiteraard is het ook belangrijk om regelmatig te controleren op de aanwezigheid van ongedierte en onkruid.

De tajerblad plant verzorgen

Als je zelf tajerblad wilt kweken en planten in de moestuin, dan wil je natuurlijk zeker zijn van een goede verzorging. Dit garandeert straks immers een mooie oogst.

 • Controleer de jonge tajerblad plantjes regelmatig op het blootliggen van de wortels. Blootliggende knolletjes kun je weer voorzichtig afdekken met wat aarde.
 • 6 tot 8 weken na het planten van tajerblad in de moestuin begin je met het toevoegen van wat biologische mest. Dit kan afkomstig zijn van kippen, maar ook stalmest volstaat.
 • Haal het onkruid wat tussen het tajerblad staat voorzichtig weg. Doe dit met enige regelmaat. Je kunt de plantjes zo tevens controleren op de aanwezigheid van ongedierte en plagen.
 • Geef het tajerblad regelmatig en voldoende water. Zeker als er sprake is van een droge periode is dit noodzakelijk. Geef water zo dicht mogelijk bij de wortel. Zo beschadig je het tere blad niet.

Tajerblad oogsten en bewaren

Als je zelf tajerblad hebt geplant of gezaaid, dan kun je vaak al na een periode van 5 tot 6 weken oogsten. Je begint met het oogsten van de grootste bladeren. Zorg ervoor dat je 2 tot 3 kleinere bladeren aan het bladgewas laat zitten. Zo kun je meerdere keren oogsten van het tajerblad dat je zelf hebt gekweekt. Het afsnijden van de bladeren doe je bij voorkeur als de zon niet fel schijnt.

De ochtend of avond zijn dus ideaal als je tajerblad gaat oogsten uit eigen moestuin. Tajerblad kun je een aantal dagen op een koele en donkere plaats bewaren. Bijvoorbeeld in de kelder of de koelkast. Natuurlijk verdiend het de voorkeur om deze exotische groente vers te verwerken in allerlei lekkere gerechten.

Ziekten en plagen bij tajerblad

Als je zelf tajerblad wilt kweken in de moestuin of de tuinkas, dan is het goed om rekening te houden met de meest voorkomende ziekten en plagen bij tajerblad. Door hier alert op te zijn, kun je vroegtijdig ingrijpen zonder dat je jouw oogst verloren ziet gaan.

 • Tajerblad is gevoelig voor bladluis. Het is dus verstandig om hier regelmatig op te controleren. Dat doe je het beste door regelmatig onder de bladeren te kijken. Bladluis bestrijden bij tajerblad is eenvoudig te doen met biologische middelen.
 • Knaagdieren en slakken zijn een plaag voor tajerblad. Deze dieren doen zich maar wat graag tegoed aan de malse bladeren van deze exotische groente. Zet het gewas dus af met gaas om konijnen in de moestuin te weren. Haal slakken zoveel en zo vaak mogelijk weg.

Tajerblad en gezondheid

Tajerblad is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Het bevat een hoge dosis aan vitaminen en mineralen. Voorbeelden daarvan zijn vitamine A, B en C. Ook ijzer en calcium zijn volop aanwezig in tajerblad. IJzer in tajerblad zorgt voor het transporteren van zuurstof in ons lichaam.

Ook zorgt het voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Tajerblad draagt ook bij aan een goede spieropbouw en sterke botten. Daarnaast heeft het een positief effect op het gezichtsvermogen en bevat het per portie weinig calorieën. Een portie van deze exotische groente is daarentegen wel lekker voedzaam. Tajerblad past dus ook in een verantwoord eetpatroon.

Tajerblad in de keuken

Tajerblad kun je op veel manieren bereiden. Je kunt de malse bladeren stoven, roerbakken en koken. Tajerblad wordt ook veel gebakken en kan tevens gebruikt worden als wrap. Ook de stelen van deze exotische groente zijn eetbaar. Let hierbij wel op voor allergische reacties. Ondanks dat het niet gevaarlijk blijkt, kun je ernstige jeuk in je mond ervaren.

Je kunt ook heerlijke soep van tajerblad maken. Surinaamse okersoep is daar een goed voorbeeld van. Tajerblad kun je kort koken of bakken voor een stevige bite, maar wat langer kan ook als je van een botermals gerecht houdt.

Vorige
Spruitkool of spruitjes in de moestuin

Spruitkool kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Onkruid bestrijden zonder gif

Effectief onkruid bestrijden zonder gif

TuinTuin
Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.