Stalkaars – Verbascum densiflorum

Stalkaars – Verbascum densiflorum

Stalkaars is een inheemse plant die ook in het wild voorkomt in Nederland. Je vindt ze dan vooral op een zonnige plaats en bij voorkeur in een licht verstoorde grond. In de duinen kom je regelmatig stalkaars tegen. De prachtige gele bloemen van de stalkaars kun je eten. Daarnaast zitten ze bomvol met flavonoïden. Deze vind je ook in diverse fruitsoorten. Door de blaadjes te eten of te drinken als thee, bescherm je jouw lichaam tegen kriebelhoest en verkoudheid. Uitwendig zijn de bladeren van de stalkaars ook te gebruiken als verlichting bij brandwonden, jeuk en winterhanden.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 40×40 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 120-180 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Verbascum densiflorum

Bloemkleur:
Geel

Stalkaars zaaien en planten

Stalkaars zaaien of planten in je eigen moestuin of border, kun je zowel in de volle grond doen, als in een koude kas. Als je dit bijzondere kruid in de buitenlucht en de volle grond wilt zaaien, dan doe je dat in de maanden juli of augustus. In een afgesloten kas kun je al eerder al de slag. Je zaait stalkaars dan van juni tot en met augustus.

JunJulAug
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

Stalkaars groeit in toren-achtige gele bloemen. Daarom worden ze veel gebruikt voor de garnering van gerechten en desserts. De bloemen van de stalkaars kun je ook drogen. Je kunt er dan een medicinale thee van zetten die heilzaam werkt bij vastzittende hoest, kriebelhoest en verkoudheden. Ook uitwendig kun je de bladeren van de stalkaars gebruiken. Bijvoorbeeld om de pijn van brandwonden te verlichten. Ze worden ook gebruikt bij zweren en pijn door reumatische klachten. In combinatie met olijfolie zijn de bladeren van de stalkaars effectief tegen oorpijn.

Onderhoud

Stalkaars groeit bij voorkeur op een zonnige plaats in een bodem die open van structuur is. Het regelmatig harken of loswoelen van de bodem is dus aan te raden. Ook het toevoegen van kalk is bevorderlijk voor de groei van de stalkaars. Als je niet wilt dat de plant zich uitzaait, dan moet je ervoor zorgen dat je de uitgebloeide bloemen van de plant regelmatig weg knipt.

Vorige
Rucola planten in de moestuin

Rucola kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Veldsalie – Salvia pratensis

Veldsalie – Salvia pratensis

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.