Spruitkool kweken: van zaaien tot oogsten

Spruitkool of spruitjes in de moestuin
©Alan Taylor – Spruitkool

Spruitkool kennen we natuurlijk allemaal onder de naam spruitjes. Spruitkool is een typische wintergroente. Deze groente is van origine afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Deze eetbare groene kooltjes vormen de knoppen van de spruitkool zelf. Ze hebben een uitgesproken smaak die licht bitter is.

Naast het feit dat spruitkool erg lekker is in diverse gerechten, is deze wintergroente ook nog eens heel gezond. Gelukkig is zelf spruitkool kweken in de moestuin niet moeilijk. In deze gids lees je precies hoe je spruitkool zelf moet zaaien, verzorgen en oogsten.

Spruitkool kweken

Als je zelf spruitkool of spruitjes wilt kweken in de moestuin, dan zijn daar verschillende methoden voor. Daarbij kun je ook nog kiezen voor een vroege of late oogst. Als je ze direct in de volle grond wilt zaaien, dan doe je dat voor een vroege oogst het best in april en mei. Voor een late oogst kun je dit tot en met de maand juni doen.

In een verwarmde kas kweek je spruitkool in februari en maart. Dat geldt voor zowel een vroege als late oogst. In een koude kas of afgedekte bak kweek je vroege spruiten in april of mei. Voor een late oogst doe je dat het beste in de maanden april, mei en juni.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Koolgewas
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 50×60 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 60-80 cm
Bloeiperiode: Nov t/m Feb

Wetenschappelijke naam:
Brassica oleracea var. gemmifera

Bloemkleur:
Geel

Je eigen spruitkool zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Spruitkool zaaien en planten

Spruiten zijn een echt koolgewas. Zaaien en planten kun je het beste doen op een zonnige of half zonnige plaats in de moestuin. De plantafstand voor spruitkool is ideaal als deze 50×60 cm is. De zaaidiepte die je daarbij aanhoudt is 1 cm. Spruitkool kan tussen de 60 en 80 cm hoog worden. Deze typische wintergroente staat van november tot en met februari in bloei.

VroegFebMrtAprMei
Volle grond
Onder glas
LaatMrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Stappenplan zelf spruitkool kweken

Natuurlijk laat je liever niets aan het toeval over als je zelf spruitkool wilt kweken in de moestuin. Met dit overzichtelijke stappenplan is dat ook niet nodig.

 1. Zoek in de moestuin naar een zonnige tot half zonnige plaats, dit is de ideale plek om gezonde spruitkool te kunnen zaaien of planten.
 2. Spruitkool komt goed tot groei als je een zaaidiepte van ongeveer 1 cm aanhoudt. De gaatjes maak je makkelijk met je duim of een tak. De afstand die je tussen de gaatjes aanhoudt ligt op 50×60 cm.
 3. Leg de spruitkool voorzichtig in de gemaakte gaatjes. Dek de gaten vervolgens af met een laagje aarde.
 4. In de eerste weken van de groei is het belangrijk dat je de spruitkool regelmatig controleert op de aanwezigheid van ongedierte en onkruid. Vooral vogels kunnen het voorzien hebben op de bladeren van de jonge plantjes. In droge perioden geef je de wintergroente wat extra water.

De spruitkoolplant verzorgen

Natuurlijk is een goede verzorging van belang als je straks wilt kunnen genieten van een geslaagde en smakelijke oogst. Aan de hand van de onderstaande verzorgingstips laat je niets aan het toeval over:

 • Spruitkool heeft behoefte aan een goed bemeste bodem met voldoende voedingsstoffen. Voorkom daarmee dat je de planten voorziet van meststoffen die te veel stikstoffen bevatten. Daardoor krijg je kleinere spruitjes. Ook mag de bodem niet te nat zijn.
 • Plaats een net over de spruitkool om te voorkomen dat vogels jouw oogst verpesten. Een fijnmazig net is de beste keuze. Laat de bescherming zitten tot de planten ongeveer 40 cm groot zijn.
 • Zorg voor een organische bodembedekking. Dit houdt de bodem lekker vochtig en voorkomt tevens dat de spruitkool overwoekerd raakt door onkruid.
 • Plaats desgewenst koolkragen om de steel van de spruitkool. Doe dit zo dicht mogelijk bij de grond. Zo voorkom je overlast van de koolvlieg die zijn eieren graag rondom de voet van de spruitkool legt.

Spruitkool oogsten en bewaren

Spruitkool oogsten kun je het beste doen als de spruitjes goed volgroeid, hard en gesloten zijn. Je kunt ze eenvoudig van de moederplant aftrekken met je vingers. Doe dit door de spruitjes voorzichtig omhoog of omlaag te duwen.

Na de oogst kun je de verse spruitkool een aantal dagen vers houden in de koelkast. Je kunt de spruitjes ook invriezen. Het is dan wel verstandig om ze eerst even kort te koken. Spruiten invriezen is tevens een aanrader als je niet zo’n liefhebber bent van de wat bittere smaak. Door het koken en invriezen wordt de smaak wat zoeter en zachter.

Populaire spruitkoolrassen

Spruitkool is leverbaar in diverse rassen. Ze hebben allemaal hun eigen unieke smaak en groeiwijze. Om een goede keuze te kunnen maken, hebben we een aantal populaire spruitkoolrassen voor je op een rij gezet. Zo weet je zeker dat je straks kunt genieten van een smakelijke wintergroente.

 • Igor F1: dit ras wordt op biologische wijze geteeld. Het geeft middelgrote spruitkool die vol van smaak is. De structuur van de spruitjes is glad met een mooie donkergroene kleur.
 • Trafalgar: dit spruitkool ras is het meest favoriet bij kleine kinderen en mensen die niet zo dol zijn op bittere smaken. Deze spruiten hebben een milde en licht zoete smaak.
 • Amaroso: dit populaire ras verzekerd je van een forse oogst. Amaroso spruitkool heeft mooie grote planten waardoor de spruitjes eenvoudig te oogsten zijn. Amaroso is redelijk resistent tegen ziekten en stelt behalve een goede bemesting niet veel eisen aan de bodem.
 • Groninger: deze spruitkool is eenvoudig te oogsten en geeft een mooie opbrengst. De spruiten zijn redelijk vroeg te oogsten. Groningen geeft middelgrote spruitjes die rijk van smaak zijn.

Ziekten en plagen bij spruitkool

Ook koolsoorten moeten beschermd worden tegen ziekten en plagen. Zo voorkom je dat jouw winteroogst verloren gaat of verpest wordt door ziekten en plagen. We hebben de meest voorkomende ziekten bij spruitkool voor je op een rij gezet:

 • De koolvlieg is een echte plaag voor de spruitkool. Dit ongedierte legt haar eitjes het liefst in het zand, zo dicht mogelijk bij de voet van de spruitkool. Koolvlieg herken je door de aanwezigheid van maden vlakbij de wortel. Ook bruine gangenstelsels in de bladeren van de spruitkool wijzen op de aanwezigheid van koolvlieg.
 • De kooluil en het grote koolwitje leggen hun eieren op de bladeren van de plant. De larven kunnen de jonge bladeren behoorlijk aan vreten en zo zelfs een gehele oogst vernietigen.
 • Ook de bladluis behoort tot de ziekten en plagen waar spruitkool mee te maken kan krijgen. De bladeren van de plant zijn in dat geval bedekt met luis. Deze maken de spruitkool zwak waarna hij uiteindelijk zal afsterven.

Spruitkool en gezondheid

Spruitkool is niet alleen een veelzijdige wintergroente in de keuken en een verrijking in je moestuin, deze kleine kooltjes zijn ook nog eens heel gezond. Ze bevatten zelfs veel meer vitamine C en K dan de bekende sinaasappel.

Daarnaast zit spruitkool ook vol met goede mineralen zoals foliumzuur, kalium en magnesium. Spruitjes danken hun licht bittere smaak aan glucosinolaat. Glucosinolaten beschermen het lichaam tegen schadelijke en zelfs kankerverwekkende stoffen. Ze zijn dus een sterke antioxidant en een goede aanvulling op een detox dieet.

Spruitkool in de keuken

Spruitkool is een behoorlijk veelzijdige wintergroente. Je maakt er de meeste lekkere gerechten mee. Spruiten kun je roerbakken, maar natuurlijk ook koken, blancheren of zelfs verwerken in een lekkere stamppot. Spruitkool is tevens geschikt voor het maken van een smakelijke soep. Je kunt ze dan het beste gekookt pureren.

Spruitkool is het lekkerst als je ze kort kookt of roerbakt. Ze behouden dan niet alleen hun volle smaak, maar natuurlijk ook hun vitaminen en mineralen. In combinatie met geraspte of gesmolten pittige kaas is spruitkool een echte traktatie.

Vorige
Sjalot – Allium ascalonicum ‘Eslook’

Sjalot – Allium ascalonicum ‘Eslook’

Volgende
Tajerblad kweken: van planten tot oogsten

Tajerblad kweken: van planten tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.