Spitskool kweken: van zaaien tot oogsten

Spitskool plant in de moestuin
©Felipe Palma – Spitskool

Spitskool is een veelzijdige koolsoort. Deze groente komt oorspronkelijk uit China, maar is tegenwoordig wereldwijd bekend. De bladeren van de spitskool worden verwerkt in diverse gerechten, maar natuurlijk ook in stamppot. Anders dan veel andere koolsoorten, is spitskool een typische zomergroente door de licht frisse smaak.

Zelf spitskool kweken in de moestuin is erg leuk om te doen. Dit kun je buiten in de volle grond doen, maar natuurlijk ook in de kas. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het zelf kweken van spitskool. Waar je tijdens de kweek op moet letten, wanneer je moet oogsten en met welke ziekten en plagen je te maken kunt krijgen.

Spitskool kweken

Spitskool is een echte zomergroente. Dit koolgewas kun je dan ook op enkele verschillende manieren kweken. Elke manier kent zijn eigen periode. Zelf spitskool kweken in de volle grond kun je van maart tot en met augustus doen. In een koude kas zijn de maanden maart tot en met oktober het meest ideaal. Je kunt spitskool ook in een verwarmde tuinkas kweken. Je kunt de zomergroente dan het beste in de maanden februari tot en met april zaaien of planten.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Koolgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 60×60 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 30-50 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Brassica oleracea var. capitata for. alba subv. conica

Bloemkleur:
Geel

Spitskool zaaien en planten

Zelf spitskool zaaien en planten in de moestuin doe je bij voorkeur op een zonnige plaats. Zorg er dus voor dat de plaats waarop je spitskool wilt gaan zaaien voldoende zonlicht krijgt. Spitskool kan tussen de 30-50 cm hoog worden. Het is goed om een afstand tussen de planten aan te houden van ongeveer 60×60 cm. De zaaidiepte is goed als deze niet meer of minder is dan 1 cm. Spitskool is een zomerse koolsoort welke tussen de maanden juni en september optimaal groeit.

VroegFebMrtApr
Volle grond
Onder glas
ZomerMeiJunJul
Volle grond
Onder glas
WinterAugSeptOkt
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen spitskool zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf spitskool kweken

Met dit eenvoudige stappenplan kun je zelf eenvoudig spitskool zaaien en oogsten in de moestuin. Door gebruik te maken van het onderstaande schema, weet je zeker dat je geen belangrijke stap overslaat als je zelf spitskool wilt gaan kweken in de kas of moestuin.

 • Zoek een zonnige plaats uit in de moestuin. Deze zomerkool is een echte zonaanbidder en heeft dagelijks minimaal 8 zonuren nodig om uit te groeien tot een gezonde en smaakvolle kool.
 • Zorg voor een mooie losse bodem die luchtig van structuur is. Spitskool vergt enige bemesting en een niet al te zure grond. Wat extra humus of kalk door de bodem mengen is aan te raden als je zelf spitskool wilt gaan kweken. Zet vervolgens vlakken uit van 60×60 cm.
 • Maak gaatjes van ongeveer 1 cm diep. Plant hierin vervolgens de jonge zaailingen, afhankelijk van de grootte van het wortelstelsel kan de diepte iets afwijken. Of zaai de zaden van de spitskool direct in de grond. Dek ze vervolgens af met een klein laagje aarde.
 • Als de spitskool eenmaal is opgekomen, moet je dagelijks controleren op de aanwezigheid van ongedierte zoals vlinders en rupsen. Ook is het belangrijk dat je het onkruid tussen de jonge planten regelmatig verwijderd.

De spitskool plant verzorgen

Dit koolgewas heeft geen bijzondere verzorging nodig tijdens de groei. Wel is het belangrijk dat je de plant regelmatig op een aantal punten controleert. De belangrijkste aandachtspunten bij de verzorging van spitskool zijn:

 • Zorg dat de bodem goed bemest blijft. Je kunt de grond waarin de kolen groeien van wat extra humus, stalmest of compost voorzien. Spitskool heeft ook behoefte aan een kalkrijke bodem.
 • Verwijder regelmatig onkruid. Deze trekken namelijk de voedingsstoffen uit de bodem die de kolen nodig hebben om goed te kunnen groeien. Daarnaast kan onkruid ongedierte en plagen aantrekken.
 • Geef spitskool regelmatig water in droge perioden. De bodem mag daarbij niet verzadigd raken met vocht.
 • Vogels en insecten zijn dol op de malse bladeren van de spitskool. Als je niet wilt dat jouw oogst aangetast of aangevreten wordt, dan kun je ervoor kiezen om een net over de spitskool planten te spannen.

Spitskool oogsten en bewaren

Spitskool is een snelgroeiend koolgewas. Oogsten moet je dan ook vroegtijdig doen om te kunnen voorkomen dat de kolen openbarsten. Je kunt deze zomergroente het beste oogsten als de bladeren nog mooi gesloten zijn en de kolen voldoende zijn volgroeid. Je maakt de kolen los van de stronk door ze met een mesje zo dicht mogelijk bij de grond af te snijden.

Spitskool is natuurlijk het lekkerst om vers te gebruiken in diverse gerechten, maar de kool kun je ook redelijk goed bewaren. Dit kun je in de koelkast doen tot ongeveer 1 week nadat je de kolen hebt geoogst. Spitskool kun je ook invriezen. Het is dan verstandig om het koolgewas eerst even kort te blancheren. Als je spitskool wilt invriezen, lever je wel wat in qua smaak.

Populaire spitskool rassen

Ook spitskool kent veel verschillende rassen en soorten. Ze hebben allemaal hun eigen uitgesproken vorm, teeltwijze en smaak. Als je zelf spitskool wilt gaan kweken en zaaien in de moestuin, wil je natuurlijk een goede keuze kunnen maken. We hebben de meest populaire spitskool rassen daarom voor je op een rij gezet

 • Filderkraut: dit ras heeft een opmerkelijke vorm die de naam “spits” echt eer aan doet. Filderkraut geeft grote kolen die mals en sappig van smaak zijn.
 • Eersteling: dit spitskool ras geeft kleine smaakvolle kolen. Ze wegen doorgaans niet meer dan 800 gram per stuk. De structuur is fijn en de bladeren zijn vol van smaak.
 • Capricorn F1: dit ras wordt ook wel witte spitskool genoemd en is zeer geschikt om direct in de volle grond te zaaien of planten. Voorzaaien in een verwarmde kas of binnenshuis kan ook. Dit ras geeft mooie grote kolen die vol en rijk van smaak zijn.
 • Kalibos: deze spitskool is rood paars van kleur in plaats van groen. Deze spitskool soort is niet alleen mooi om te zien, maar heeft ook nog eens een hele lekkere en milde smaak. Dit ras kan zowel gekookt, gebakken als rauw gegeten worden.

Ziekten en plagen bij spitskool

Zoals dat bij veel koolsoorten het geval is, is ook spitskool gevoelig voor een aantal ziekten en plagen. We hebben de meest voorkomende voor je op een rij gezet. Zo ben je altijd goed voorbereid als je zelf spitskool wilt gaan kweken en zaaien in de moestuin.

 • De koolvlieg is een bedreiging voor de spitskool. Deze kleine witte vliegen leggen hun eieren in de bodem waarin de spitskool staat. Het liefst zo dicht mogelijk bij de wortel. De larven veroorzaken bruine gangen in het blad van de spitskool.
 • Koolrupsen zijn afkomstig van het koolwitje. Zij legt haar eieren op de onderkant van het koolblad. Deze koolrupsen zijn echte veelvraten en kunnen eenvoudig een gehele oogst vernietigen.
 • Echte meeldauw bij spitskool kun je herkennen aan de witte vlekken die het achterlaat. Je vindt ze op de bladeren en de stam van de spitskool. Na verloop van tijd worden de bladeren geel waarna ze loslaten.

Spitskool en gezondheid

Spitskool is een echte super food. Het zit vol met gezonde en essentiële vitaminen en mineralen. Spitskool is namelijk rijk aan vitamine B, C en K. Dit ondersteund het zenuwstelsel, de hersenfunctie en de stofwisseling in ons lichaam.

Ook zorgt vitamine C in combinatie met kalium voor een gezonde bloeddruk. Spitskool bevat ook veel foliumzuur en eiwitten. De combinatie van deze twee zorgt voor een goede en sterke spieropbouw. Ook zink, koper en magnesium zijn volop aanwezig in deze typische zomergroente.

Spitskool in de keuken

Spitskool kun je op heel veel verschillende manieren bereiden. Het meest bekende recept met spitskool is misschien wel de stamppot. Maar, spitskool kun je ook kort roerbakken met diverse soorten vlees. Deze zomergroente smaakt ook prima in combinatie met kerrie. Daarnaast kun je spitskool nadat je deze kort hebt gekookt ook invriezen. De smaak wordt dan wel wat minder uitgesproken. Ook rauw kun je deze typische zomergroente verwerken in allerlei lekkere rauwkost en salades.

Vorige
Sperziebonen planten in de moestuin

Sperziebonen kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Zelf gemakkelijk kruidentuin aanleggen

Zelf gemakkelijk een kruidentuin aanleggen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.