Sperziebonen kweken: van zaaien tot oogsten

Sperziebonen planten in de moestuin
©Lessismoregraph – Sperziebonen

Zelf sperziebonen kweken in je moestuin is een leuke bezigheid. Deze groene krachtpatsers zijn natuurlijk heerlijk op je bord, maar zijn daarnaast ook nog eens heel gezond. Een echte aanwinst voor je tuin dus. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het zaaien en kweken van sperziebonen. Natuurlijk laten we je ook weten wanneer je deze sappige boontjes het beste kunt oogsten én geven we je handige tips over de verzorging van sperziebonen.

Sperziebonen vinden hun oorsprong in Zuid-Amerika. Deze eenjarige plant wordt ook wel prinsessenboon of herenboon genoemd. De lange malse boontjes hebben een verfijnde smaak en worden in zijn geheel gegeten. Een echte aanwinst voor al je gerechten. Daarnaast is deze groente ook erg gezond. Ze bevatten veel vezels wat onze spijsvertering bevorderd. Daarnaast zitten ze vol met nutriënten en vitaminen zoals C, B, C en K.

Sperziebonen kweken

Zelf sperziebonen kweken doe je bij voorkeur tussen half mei en begin juli in de volle grond. Bij het zaaien is de rijafstand van groot belang. Zorg voor een afstand van ten minste 40×20 centimeter. Zo kunnen de planten straks volop ontwikkelen. De zaaidiepte die je daarbij het beste aan kunt houden ligt op 1 centimeter. Sperziebonen houden van een plaatsje in de zon. Sperziebonen worden tussen de 40-60 centimeter hoog en komen in juli en augustus tot bloei.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Peulgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 40×20 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 40-60 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Phaseolus vulgaris

Bloemkleur:
Wit

Sperziebonen kun je opbinden met bamboestokken maar ook touw is een goede keuze
SPERZIEBONEN KUN JE OPBINDEN MET BAMBOESTOKKEN MAAR OOK TOUW IS EEN GOEDE KEUZE.

Sperziebonen zaaien en planten

Als je niet te lang wilt wachten met het zelf zaaien en planten van sperziebonen, dan kun je ze vanaf half april ook al in een afgedekte bak of een verwarmde kas voorzaaien. Binnenshuis in stekpotjes kan natuurlijk ook. Zo hebben ze al een kleine voorsprong en kunnen ze medio mei de volle grond in. Als je deze groene lekkernijen toch liever direct buiten wilt zaaien, dan doe je dat tussen mei en juli.

AprMeiJunJul
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Stappenplan zelf sperziebonen kweken 

Zelf sperziebonen kweken doe je nog eenvoudiger aan de hand van het onderstaande stappenplan. Deze van origine Zuid-Amerikaanse peulvruchten mogen namelijk niet ontbreken in jouw moestuin. Gelukkig hoeft dat ook niet, want zelf sperziebonen kweken, zaaien én oogsten is helemaal niet moeilijk. 

 • Sperziebonen kweken in de moestuin doe je van mei tot en met half juli. Vanaf half april kun je de bonen ook binnen voorzaaien. Eind augustus staan de sperziebonen volop in bloei. Zorg wel voor een steuntje in de vorm van een hek of draad. Ze kunnen namelijk flink groeien.  
 • Zaai de sperziebonen op een plaats waar voldoende zon komt. De bonen worden dan extra sappig en smaakvol. De bodem moet lekker los en luchtig van structuur zijn, maar een goede drainage is wel een must. 
 • Sperziebonen hebben een zaaidiepte van 1 cm nodig. De planten worden tot wel 60 cm hoog. De plantafstand is ideaal als deze 40 x 20 cm bedraagt. 
 • Geef de sperziebonen regelmatig water en controleer de planten op de aanwezigheid van zwarte bonenluis. Konijnen zijn overigens ook dol op de jonge planten. Span dus eventueel een net als je de aanwezigheid van ongenode gasten vermoedt.

Sperziebonen verzorgen

Zoals bij elk gewas in je groentetuin, hebben ook sperziebonen de nodige aandacht en verzorging nodig. We hebben de meest voorname verzorging voor sperziebonen voor je op een rij gezet. Zo ben je altijd verzekerd van een prachtige oogst.

DE EERSTE BLOEMEN VAN SPERZIEBONEN VERSCHIJNEN TUSSEN MEI EN JUNI.
 • Zorg voor een luchtige bodem als je zelf sperziebonen wilt gaan kweken. Zo kunnen ze optimaal kiemen en tot ontwikkeling komen.
 • Controleer de sperziebonen regelmatig op de aanwezigheid van zwarte bonenluis. Als je dit ongedierte ontdekt, kun je ervoor kiezen om de top uit de plant te halen.
 • Vermijd een te natte bodem. Hier zijn sperziebonen niet echt een liefhebber van.
 • Geeft de sperziebonen regelmatig water. Bij voorkeur in de ochtend en liever niet op de bladeren van de plant zelf.

Sperziebonen oogsten en bewaren

Zelf sperziebonen oogsten blijft toch altijd het leukste om te doen. Dit doe je bij voorkeur rondom eind juli tot en met eind augustus. De bonen zijn in de periode volledig volgroeid, zijn stevig en knapperig. Natuurlijk kun je ze dan het beste direct verwerken in een heerlijke maaltijd. Sperziebonen kun je ook prima 1 a 2 dagen bewaren op een koele donkere plaats. Als je langer wacht kunnen ze wat taai worden.

Populaire sperziebonen rassen

Er zijn veel bonenrassen die je zelf kunt kweken en zaaien in de moestuin. De keuze die je maakt is afhankelijk van je persoonlijke smaak en de ruimte die aanwezig is in je moestuin. We hebben een aantal populaire sperziebonen rassen voor je op een rij gezet:

 • Calima: deze sperzieboon komt qua smaak overeen met een Franse boon of Haricot Verts. Dit ras groeit zeer snel. Je kunt dan ook meerdere malen per seizoen oogsten. Jonge sperziebonen zijn van dit ras het lekkerst.
 • Satelit: deze middellange sperzieboon is dun van structuur en heeft een frisse smaak. Als je ze zaait in je moestuin kun je meerdere malen en tot laat in het seizoen oogsten. Deze bonen worden ongeveer 12 cm lang.
 • Speedy: deze slanke sperziebonen zijn fijn van smaak en lekker fris. Een leuke bijkomstigheid is dat deze bonen vroeg oogstbaar zijn. Ze zijn tevens geschikt om in te vriezen.
 • Cobra: deze sperziebonen hebben met 18 cm een aanzienlijke lengte. De plant zelf krijgt leuke paarse bloemen wat ook nog eens fleurig staat in je moestuin. Deze bonen moet je wel ondersteunen met een geraamte.

Ziekten en plagen bij de sperziebonen plant

Ook sperziebonen kunnen nog wel eens aangevallen worden door plagen en ongedierte. Zeker tijdens de bloei en net voor de oogst is het aan te raden om dit goed in de gaten te houden. De meest voorkomende ziekten en plagen bij sperziebonen zijn:

 • Bonenvlieg: deze vliegen zijn zeer klein en hebben een geelkleurig lijf. Ze leggen hun eitjes in de bodem nabij de wortels van de plant. De larven tasten de zaden aan waardoor de opkomst van de sperzieboon belemmert wordt. Als de plantjes eenmaal boven de grond uitkomen is het gevaar geweken.
 • Zwarte bonenluis: deze luissoort is vooral actief als de sperziebonen planten niet hard genoeg of juist te snel groeien. Je kunt dit voorkomen door de juiste balans te vinden in de groei. Bemest de planten dus niet overmatig.
 • Spint: deze ongedierte zuigt kleine gaatjes in de bladeren van de plant. Dit maakt de bladeren bruin waardoor ze vervolgens verdrogen en afsterven. Ook de oogst van de sperziebonen komt hiermee in gevaar.
 • Botrytis: sperziebonen zijn bijzonder gevoelig voor deze schimmel. De schimmelvorming wordt veroorzaakt door vocht. Deze ziekte kun je voorkomen door voldoende plantafstand in acht te nemen tijdens het zaaien.

Sperziebonen en gezondheid

Sperziebonen zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens erg gezond. Ze bevatten veel vezels. Dat zorgt ervoor dat onze spijsvertering wordt bevorderd en in optimale conditie blijft. Zelf gekweekte sperziebonen zitten daarnaast ook vol met nutriënten en vitaminen. Hierbij kun je denken aan vitamine B en C. Maar, deze groene krachtpatsers bevatten ook veel vitamine K.

Sperziebonen in de keuken

Deze groene bonen zijn heel veelzijdig te gebruiken in de keuken. Je kunt ze stoven, roerbakken en lekker traditioneel koken met gesmolten boter en nootmuskaat. Ook heel lekker, gestoomde sperziebonen verwerken in Gado Gado. Zo zet je in een handomdraai een heerlijke maaltijd op tafel welke deels uit je eigen moestuin komt.

Vorige
Kinderen tuinieren

8 tips: zo vinden kinderen tuinieren wél echt leuk

Volgende
Spitskool plant in de moestuin

Spitskool kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.