Tips voor een engelse pointer kopen

Spaanse waterhond kopen? Lees dan eerst deze tips

Hoewel de naam van de Spaanse waterhond anders doet vermoeden, is het ras van origine afkomstig uit Turkije. Daar werden ze vroeger vooral ingezet tijdens de jacht. Ook werden ze ingezet binnen de visserij. Daar hielpen ze de vissers bij het binnenhalen van de visnetten.

Een Spaanse waterhond vertoont qua uiterlijk gelijkenissen met de Portugese waterhond. Toch worden deze honden aangemerkt als uniek ras. Wat zijn de unieke raskenmerken van de Spaanse waterhond en waar moet je op letten bij de aanschaf van een pup?

De raskenmerken van de Spaanse waterhond

De Spaanse waterhond kenmerkt zich in de eerste plaats door zijn krullende en hypoallergene vacht. Deze mag je niet kammen. Een regelmatige douchebeurt behoort dus tot de standaard vachtverzorging van dit hondenras. Dit ras kan goed met honden of andere huisdieren overweg.

Spaanse waterhond ontspannen bij baasje op de bank
©NatRomero – Spaanse waterhond ontspannen bij baasje

De Spaanse waterhond is sociaal, maar kan ook zeer beschermend zijn. Soms ontstaat de behoefte tot “hoeden” wat voor problemen kan zorgen bij kinderen. De vacht van een Spaanse waterhond kan verschillende kleuren hebben: beige, bruin, wit, zwart of een combinatie hiervan.

De Spaanse waterhond heeft een open, sociaal en vriendelijk karakter. De stokmaat van dit ras ligt tussen de 40-50 cm. Het gewicht kan variëren van 18-20 kilo voor teven en tot 22 kilo voor volwassen reuen. Ze hebben veel energie en daardoor ook een grote behoefte aan beweging. De levensverwachting van de Spaanse waterhond ligt tussen de 10-14 jaar.

Is een Spaanse waterhond een geschikte hond voor mij?

Of een Spaanse waterhond bij je past, kun je grotendeels bepalen aan de hand van de unieke raskenmerken. Dit ras is actief en sociaal. Heb je meerdere huisdieren? Dan is een Spaanse waterhond een goede keuze. Zeker als je voornemens hebt om vaak lange wandelingen te maken of over voldoende ruimte beschikt in- en rondom de woning.

Waar op letten bij de aanschaf van een Spaanse waterhond pup?

Spaanse waterhond speelt buiten in de herfst
©NatRomero – Spaanse waterhond speelt buiten

Als je nadenkt over de aanschaf van een Spaanse waterhond pup, dan wil je natuurlijk wel zeker zijn van een gezond dier. Hoewel dit geen garantie is, koop je jouw Spaanse waterhond pup het liefst bij een erkend fokker. Fokkers zullen je tevens graag voorzien van meer informatie over het ras, de bloedlijnen en eventuele erfelijkheden. In alle gevallen is het goed om op de onderstaande zaken te letten bij de aanschaf van een pup:

  • Is de fokker aangesloten bij Waterhondenclub Nederland
  • De voorhand is voldoende stevig en schuin
  • De achterhand heeft een verticale vorm
  • De oren zijn hangend en hebben een driehoekige vorm
  • De ogen zijn helder en hebben een schuine stand

Als je te maken hebt met een goede en erkende fokker met liefde voor het ras, dan zul je vaker bij de pups mogen komen kijken, voordat ze het nest mogen verlaten. Controleer altijd of het paspoort volledig is gemaakt met vaccinaties en ontworming sessies. Laat ook het nummer van de chip controleren. De fokker moet in het bezit zijn van een reader. Koop je een pup met stamboom? Controleer deze dan goed op aftekeningen en specificaties.

Is een Spaanse waterhond gevoelig voor erfelijke aandoeningen en ziektes?

Ook Spaanse waterhonden kunnen te maken krijgen met ziekten en erfelijke aandoeningen. De meest voorkomende aandoeningen ontwikkelen zich in het eerste levensjaar van de hond. Het kan dan gaan om een onschuldig oor-infectie, maar deze kan bij verwaarlozing ook ernstige vormen aannemen. Een Spaanse waterhond is ook gevoelig voor de ontwikkeling van HD (heupdysplasie). Ook spierafwijkingen en gerelateerde aandoeningen komen voor.