Sopropo kweken: van zaaien tot oogsten

Sopropo of balsempeer in de moestuin
©Trangiap – Sopropo

Sopropo komt van origine uit Azië. Tegenwoordig wordt het vooral veel gebruikt in de Surinaamse keuken. Sopropo wordt in de volksmond ook wel balsempeer, paré of bittermeloen genoemd. Deze van oorsprong Aziatische groente geeft komkommerachtige vruchten die bitter van smaak zijn. Sopropo oogst je bij voorkeur als de vrucht nog net niet helemaal rijp is. De sopropo moet dan stevig aanvoelen en nog geen gele vlekken vertonen.

Zelf sopropo kweken of zaaien en oogsten in de moestuin is leuk om te doen. Hoewel het kweken van sopropo niet erg moeilijk is, moet je wel kunnen beschikken over een warme plaats. Bijvoorbeeld onder glas in een tuinkas, maar ook binnenshuis met voldoende licht en warmte van minimaal 8 uur per dag is een mogelijkheid.

Als de jonge plantjes eenmaal tot groei zijn gekomen, kun je sopropo wel uitplanten in de volle grond. Houd er dan wel rekening mee dat de buitentemperatuur minimaal 20°C moet zijn. Ook een beschutte plek is aan te raden. Sopropo is namelijk een stressgevoelige plant, enige aanraking met de bladeren kan de groei ernstig laten afnemen. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten als je zelf sopropo wilt kweken, zaaien én oogsten in je eigen moestuin of tuinkas.

Sopropo kweken

Sopropo kweken doe je bij voorkeur op een zo warm mogelijke plaats. Een afgedekte bak is prima, maar een tuinkas is een betere optie. Je kunt dit vruchtgewas dan het beste in maart en april zaaien. Heb je alleen de beschikking over een koude bak, dan zijn de maanden april, mei en juni ideaal. Uitplanten in de volle grond doe je vervolgens in de maand juni als de buitentemperatuur rond de 20°C is.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Vruchtgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 15×30 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 170-250 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Momordica charantia

Bloemkleur:
Geel

Sopropo zaaien en planten

De sopropo plant kan een behoorlijke hoogte bereiken. In de meeste gevallen ligt de planthoogte tussen de 170-250 cm. Zelf sopropo zaaien en planten doe je bij voorkeur op de zonnige en warme plaats. De plantafstand die je aan moet houden is ideaal als deze 15×30 cm is. De zaden van de sopropo stop je vervolgens 1 cm diep in de grond. Dit tropische vruchtgewas komt tot bloei in de maanden juni tot en met augustus.

MrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen sopropo zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf sopropo kweken

Aan de hand van het onderstaande stappenplan, weet je precies hoe je zelf sopropo kunt kweken in jouw eigen moestuin of tuinkas. Door het volgen van de stappen weet je precies welke punten extra aandacht nodig hebben tijdens het zaaien en planten. Zo laat je niets aan het toeval over en heb je de meest kans op een mooie sopropo oogst uit eigen tuin.

 1. Zorg ervoor dat je de beschikking hebt over een zonnige en warme plaats. Bij voorkeur in een afgesloten bak of een tuinkas. Sopropo houdt namelijk niet alleen van warmte, maar ook van een beschutte plek.
 2. Sopropo doet het prima in een licht bemeste bodem die los van structuur is. Tuinaarde of potgrond volstaan dan ook goed. Vul de kleine potjes met aarde als je de sopropo binnenshuis voor wilt zaaien. Zorg voor een plantafstand van ongeveer 15×30 cm als je sopropo direct wilt zaaien in een tuinkas.
 3. Maak met je vinger of een stokje gaatjes van ongeveer 1 cm diep. Denk aan de plantafstand en leg de sopropo zaden voorzichtig in de gaatjes. De zaden van sopropo zijn erg wispelturig qua ontkiemen, het is raadzaam om meerdere zaden tegelijk te zaaien. Dek ze vervolgens af met een laagje aarde.
 4. Voorzie de sopropo zaden ongeveer tweemaal per week van water. Afhankelijk van hoe warm de buitenomgeving is. Natuurlijk houd je de ruimte tussen de planten onkruidvrij en controleer je regelmatig op de aanwezigheid van ongedierte.

De sopropo plant verzorgen

Sopropo is een tropisch vruchtgewas dat soms nog wel eens wat moeite kan hebben met ons koudere klimaat. Juist daarom is het aan te raden om sopropo van wat extra verzorging en aandacht te voorzien tijdens de groei. Nog een belangrijke tip bij het kweken van sopropo: deze plant kent mannelijke en vrouwelijke varianten. De vrouwelijke sopropo plant is te herkennen aan het vruchtbeginsel. De bestuiving is het meest succesvol als dit handmatig wordt gedaan.

 • Voorzie de bodem waarin de sopropo groeit halverwege het groeiproces van wat extra bemesting. Op deze manier stimuleer je de groei van de plant én de ontwikkeling van de vruchten.
 • Controleer de planten regelmatig op de aanwezigheid van ongedierte, ziekten en plagen. Uiteraard is het ook belangrijk om regelmatig onkruid te verwijderen. Zo voorkom je dat er onnodig voedingsstoffen uit de bodem verdwijnen.
 • Afhankelijk van de droogte en warmte, is het goed om de sopropo planten een aantal keren per week van water te voorzien. Zorg er daarbij voor dat je de vruchten en de bladeren van de sopropo niet raakt en geef bij voorkeur water in de ochtenduren. Direct op en rondom de wortel water geven is het beste.
 • Als de planten een behoorlijke hoogte hebben bereikt, is het raadzaam om de planten wat stevigheid te geven. Dit kun je doen met een zelfgemaakt raster of klimstokken. Sopropo houdt van ondersteuning en klimt graag.

Sopropo oogsten en bewaren

Sopropo kun je meerdere malen achtereen oogsten. Daarmee stimuleer je de plant juist om door te groeien waardoor je nogmaals kunt genieten van haar vruchten. Sopropo oogsten doe je als de vrucht nog niet helemaal rijp is. Het juiste moment is net voordat de vrucht gele vlekken begint te vertonen. In de meeste gevallen is dit 20 dagen nadat de vrouwelijke plant vrucht heeft gegeven. Dit kun je om de 3-4 dagen doen omdat de vruchten van de sopropo snel rijpen.

Je haalt de vruchten met een scherp mesje van de moederplant af. Sopropo eet je bij voorkeur vers als je de vrucht net geoogst hebt. Je kunt dit vruchtgewas wel een aantal dagen bewaren in de koelkast, maar dat doe je bij voorkeur in zijn geheel. Het is niet aan te raden om sopropo in te vriezen. Naast het feit dat de smaak grotendeels verloren gaat, wordt de structuur van de vrucht ook melig en slap.

Populaire sopropo rassen

Feitelijk gezien kunnen we sopropo onderverdelen in grofweg 3 rassen. Namelijk de Indiase, Chinese en Zuid-Afrikaanse sopropo. In de Surinaamse keuken wordt vooral de Zuid-Afrikaanse variant gebruikt. We hebben een aantal populaire sopropo rassen voor je op een rij gezet. Zo maak je altijd een goede keuze als je zelf balsempeer of sopropo wilt kweken.

 • Goya: dit ras is zo gezegd de voorloper van de sopropo en staat in Suriname ook wel bekend als wilde sopropo. Deze plant komt oorspronkelijk uit het oosten. De goya geeft vruchten die wat kleiner zijn, maar hebben daarentegen wel een meer intense smaak.
 • Taiwan white: een hybride sopropo soort met een opvallend wit uiterlijk. Dit ras heeft een fijne structuur en een rijke smaak.
 • Bangkok large: deze sopropo soort is mild van smaak en geeft grote vruchten. Deze zijn groen van kleur en hebben een prachtig glanzende buitenzijde.
 • India star: de india star heeft een stekelige buitenzijde en geeft relatief kleine vruchten. Het vruchtvlees is wit en stevig en kan veelzijdig worden toegepast in diverse gerechten.

Ziekten en plagen bij sopropo

Als je zelf sopropo wilt kweken in de moestuin, dan moet je bedacht zijn op ziekten en plagen. Met een goede verzorging en een regelmatige controle, kun je voorkomen dat jouw gewas aangetast wordt. We hebben de meest voorkomende ziekten en plagen bij het kweken van sopropo voor je op een rij gezet.

 • Echte meeldauw komt veel voor bij sopropo. Zowel in het begin als aan het einde van de groeiperiode. De schimmel gedijt dan ook goed onder warme en droge omstandigheden. Echte meeldauw herken je aan de witte poederige laag aan de onderzijde van de bladeren.
 • Valse meeldauw kun je herkennen aan de gele en bruine vlekken op de bovenkant van de sopropo bladeren. Controleer daarom regelmatig op de aanwezigheid van valse meeldauw en haal aangetaste planten of bladeren direct weg. Gooi ze niet op de composthoop.
 • Wortelknobbelaaltjes bij sopropo belemmeren de groei van de plant. De wortel van de sopropo zit vol met kleine knobbeltjes. Op den duur verwelken de bladeren en zal de gehele plant afsterven.
 • Ook wantsen zijn een bedreiging voor dit subtropische vruchtgewas. Deze dieren zuigen de stengels en de kleine vruchtjes van de plant leeg. Het gevolg is een plant die belemmert wordt in zijn groei en uiteindelijk vruchten geeft die afwijkend van vorm zullen zijn.

Sopropo en gezondheid

Sopropo is misschien wel één van de meest gezonde tropische vruchtgewassen die we kennen. De vrucht van de plant zit namelijk vol met antioxidanten. Deze stoffen verwijderen de schadelijke chemicaliën uit ons lichaam. Daarnaast bevat sopropo of bittermeloen ook veel mineralen en vitaminen. Ze dragen bij aan een optimale nierfunctie en hebben een pijn verlichtende werking bij reuma en maagklachten. Ook diabetespatiënten verbeteren hun gezondheid met het eten van sopropo.

Sopropo in de keuken

Sopropo heeft een redelijk uitgesproken smaak. Niet iedereen kan deze waarderen, maar als je dit vruchtgewas op de juiste manier bereidt, dan is het een ware delicatesse. Sopropo kun je roerbakken en wokken, maar ook gestoomd of gekookt smaken de vruchten heerlijk.

Als je nog geen ervaring hebt met het eten van sopropo, dan kun je ervoor kiezen om wat zoetstof toe te voegen aan het recept. Ook inwrijven met zout reduceert de smaak. De smaak van de vrucht wordt dan wat milder en minder bitter. Sopropo is heerlijk in diverse curry’s en pittige groenteschotels. Sopropo is ook geschikt als bijgerecht zoals bijvoorbeeld atjar.

Vorige
Broccoli kweken in de moestuin

Broccoli kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Tuinkalender met zaaikalender voor de maand mei

Tuinkalender mei: de maand van kleur en verse oogst

TuinTuin
Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.