Snijbonen kweken: van zaaien tot oogsten

Snijbonen planten in de kas
©Pixefy – Snijbonen

Snijbonen zijn smaakvolle platte bonen. Deze peulvruchten komen van origine uit Zuid-Amerika. Snijbonen zijn qua structuur wat stugger dan sperziebonen maar zitten wel boordevol met smaak. Deze gezonde groente is eenvoudig zelf te kweken in de moestuin.

Ze zijn een echte aanwinst voor je moestuin. Zelf snijbonen zaaien doe je als de laatste vorst de grond uit is. Deze groente is namelijk gevoelig voor koude temperaturen. In deze gids vertellen we je alles wat je moet weten als je zelf snijbonen wilt kweken, zaaien én oogsten. Natuurlijk voorzien we je daarbij ook van handige verzorgingstips.

Snijbonen kweken

Zelf snijbonen kweken is niet moeilijk en juist heel leuk om te doen. Je kweekt ze bij voorkeur op een zonnige plaats in de moestuin. Snijbonen kun je zowel in de volle grond als onder glas kweken. Als je zelf snijbonen wilt zaaien in de volle grond, dan doe je dat in de maanden mei en juni. Onder glas of in een afgedekte bak kan natuurlijk ook. Hierdoor is het zelfs mogelijk om twee keer te zaaien. Begin dan met het kweken van snijbonen in april of mei. Zaai ze op zijn laatst in de maand juni.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Peulgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand
Stoksnijboon
: 120×50 cm
Plantafstand
Stamsnijboon
: 50×15 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 60-250 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Phaseolus vulgaris

Bloemkleur:
Wit

Snijbonen zaaien en planten

Als je zelf snijbonen wilt zaaien en planten in de moestuin, dan kies je als eerste een mooie zonnige plaats uit. De afstand die je aanhoudt als je stamsnijbonen wilt zaaien, is ideaal als deze 50×15 cm is. Wil je liever zelf stoksnijbonen zaaien, dan houd je een plantafstand van 120×50 cm aan. Een zaaidiepte van 1 cm is daarbij voldoende. Snijbonen kunnen behoorlijk groot worden. Een grootte van tussen de 60 en 250 cm is geen uitzondering. Snijbonen staan in bloei in de maanden juni tot en met september.

AprMeiJun
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen snijbonen zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf snijbonen kweken

Als je zelf snijbonen wilt kweken in de moestuin, dan wil je natuurlijk zeker zijn van een gezonde groei en een mooie oogst. Daarom hebben we een overzichtelijk stappenplan voor je gemaakt. Door deze aan te houden, weet je zeker dat je geen belangrijke klussen overslaat bij het kweken van snijbonen.

 • Snijbonen houden van warmte. Zoek dus een mooie zonnige plaats uit in de moestuin. Zorg er ook voor dat deze plaats groot genoeg is. Je moet immers ook de keuze maken of je stoksnijbonen of stamsnijbonen wilt gaan kweken.
 • Zorg voor een bodem die los van structuur is en bij voorkeur niet te nat of te zuur. Snijbonen houden niet van een bodem die te vochtig is. Bepaal ook direct de plantafstand. Deze kan 120×50 zijn, maar ook 50×15 cm als je stamsnijbonen wilt kweken.
 • Als je de plantafstand hebt uitgezet, dan is het tijd om de gaatjes in de grond te maken. 1 cm diep is daarbij ideaal. Leg de zaden van de snijbonen in de gaatjes en dek deze af met aarde. De zaden zijn zo goed beschermd tegen regen en vogels.
 • In de eerste weken van de groei is het belangrijk om de bodem rondom de snijbonen vrij van onkruid te houden. Controleer ook regelmatig op de aanwezigheid van ongedierte, en geef water als de bodem droog aanvoelt of het warm is buiten.

De snijbonen plant verzorgen

Dit peulgewas heeft geen bijzondere verzorging nodig tijdens de groei. Wel is het belangrijk dat je de oogst regelmatig op een aantal punten controleert. De belangrijkste aandachtspunten bij de verzorging van snijbonen zijn:

 • Als je vermoedt dat de bodem toch te zuur is, strooi dan wat kalk. Extra bemesting is in veel gevallen niet nodig. Als je kiest voor stoksnijbonen kun je eventueel wel wat extra compost toevoegen. Dit omdat de planten hoger worden en dus meer energie nodig hebben om te kunnen groeien.
 • Als je stoksnijbonen kweekt in de moestuin, dan moet je de jonge plantjes helpen om de draaiing om de stok te kunnen maken. Dit kun je eenvoudig doen met een touwtje.
 • Zorg voor een goed gedraineerde bodem en geef alleen water als dat echt nodig is. Bijvoorbeeld als het een periode erg warm en droog is. Controleer dus regelmatig of regenwater voldoende weg kan lopen.
 • Kijk zowel stamsnijbonen als stoksnijbonen regelmatig na op de aanwezigheid van ziekten en plagen. Snijbonen die op de grond hangen zijn extra gevoelig voor schimmels en rotting.

Snijbonen oogsten en bewaren

Met snijbonen oogsten wacht je bij voorkeur niet te lang. De bonen hebben dan nog niet zoveel “draadvorming” en zijn dan nog lekker mals en sappig. Daarnaast kun je snijbonen in het seizoen wel tot 2 keer per week oogsten. Je kunt dus niet alleen rekenen op een goede opbrengst, maar met regelmatig oogsten stimuleer je ook de groei van de plant.

Natuurlijk zijn verse snijbonen die zo van het land komen het lekkerst. Maar, je kunt de bonen ook een aantal dagen bewaren. Doe dat op een koele en donkere plaats, maar bij voorkeur niet in de koelkast. Deze temperatuur is te koud voor de bonen. Snijbonen kun je het best bewaren in de kelder of een goed geïsoleerde schuur.

Populaire snijbonen rassen

Er zijn ontzettend veel snijbonen rassen waar je een keuze uit kunt maken. Stamsnijboon rassen zijn daarbij wel in de minderheid. We hebben de meest populaire snijbonen rassen voor je geselecteerd. Zo kun je makkelijk een keuze maken uit één van deze smakelijke rassen.

 • Supermarconi: dit ras is vol van smaak en zorgt voor een rijke oogst. De Supermarconi is groen van kleur en geeft weinig draad.
 • Mantra: ook dit ras is eenvoudig zelf te kweken in de moestuin. De Mantra is vrij van draden en geeft mooie donkergroene middelgrote snijbonen. Dit snijbonen ras geeft een grote oogst bonen met een milde smaak.
 • Helda: Helda is een makkelijk ras dat zeer geschikt is om zelf te zaaien en te planten in de moestuin. Dit ras geeft snijbonen zonder draden die vol van smaak zijn.
 • Sequoia: dit ras geeft opvallende snijbonen met een dieppaarse kleur. Je kunt ze het beste kweken als stamsnijboon. Tijdens het koken worden de sappige en smakelijke bonen groen.

Ziekten en plagen bij snijbonen

Als je zelf snijbonen wilt kweken, zaaien en planten, dan is het goed om bedacht te zijn om ziekten en plagen. Een goede verzorging en controle is dan ook altijd een must. Ook snijbonen zijn vatbaar voor insecten, schimmels en andere plagen. We hebben de meest voorkomende problemen bij snijbonen voor je op een rij gezet:

 • Spintmijten zijn een echte plaag voor snijbonen. Deze insecten worden ook wel kasspint genoemd en hullen de moederplant in kleverige witte draden. Spintmijten kunnen een oogst veel schade toebrengen.
 • De bonenvlieg legt haar eieren graag dichtbij de wortel van de bonen plant. De maden van de bonenvlieg boren zich vervolgens door de zaden van de snijboon en die vervolgens niet kunnen ontkiemen of de plant doen afsterven. Als de plant ouder is kunnen deze maden ook de stengels van de plant aantasten waardoor deze afsterft.
 • Ook mineervliegen behoren tot de ziekten en plagen van snijbonen. De mineervlieg maakt gaten in de bladeren van de plant om daar vervolgens haar eieren in te deponeren. De larven eten zich vervolgens vol aan de bladeren van de snijboon plant.

Snijbonen en gezondheid

Snijbonen zijn niet alleen heel erg lekker en smakelijk, maar ze leveren ook een belangrijke bijdrage aan onze gezondheid. Snijbonen zijn rijk aan fytonutriënten. Deze heeft ons lichaam nodig om schadelijke stoffen op de juiste manier af te kunnen voeren.

Snijbonen bevatten ook veel vitaminen, mineralen en vezels. Calcium, fosfor en ijzer zijn dan ook volop aanwezig. Dat geldt ook voor vitamine A en C. Omdat snijbonen veel vezels en weinig calorieën bevatten, bevorderen ze de stoelgang en passen ze tevens in een verantwoord eetpatroon.

Snijbonen in de keuken

Snijbonen zijn een zeer veelzijdige groente. Vroeger werden ze vooral gesneden gegeten. Dit was om taaiheid door de draden te kunnen voorkomen. Tegenwoordig is vrijwel elk ras vrij van draad. Dat betekent dat ze dus verwerkt kunnen worden in diverse lekkere gerechten. Je kunt snijbonen koken, stoven, roerbakken én wokken. Kook ze alleen niet te lang. Zo blijven ze lekker knapperig en behouden ze hun vitaminen en gezonde voedingsstoffen.

Vorige
Koolrabi planten in de moestuin

Koolrabi kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Spinazie in de moestuin of border

Spinazie kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.