Snijbiet kweken: van zaaien tot oogsten

Snijbiet kweken in de moestuin
©Kevin Walker – Snijbiet

De snijbiet is een oude groente soort welk behoort tot de amarantenfamilie. De snijbiet staat ook wel bekend als warmoes. Zowel de stelen als de bladeren van de snijbiet zijn eetbaar. De smaak komt overeen met spinazie. Wel is de smaak wat zachter en meer zoet. Je kunt deze gezonde groente dus eenvoudig combineren met diverse andere smaken en gerechten.

Zelf snijbiet kweken en zaaien in de moestuin is niet moeilijk. Omdat het een makkelijke groente is, kun je bijna altijd rekenen op een goed geslaagde oogst. Zelf snijbiet zaaien in de moestuin kun je in een koude kas of afgedekte bak doen, maar direct in de volle grond is natuurlijk ook mogelijk. In dit artikel lees je alles wat je moet weten als je zelf snijbiet wilt kweken in de moestuin.

Snijbiet kweken

Als je zelf snijbiet wilt kweken voor in de moestuin, dan heb je de keuze uit verschillende manieren van zaaien en planten. Je kunt er namelijk voor kiezen om de snijbiet vroeg, in de zomer of in de herfst te kweken. Dat kan in de volle grond, in een verwarmde kas of in een koude kas.

Direct buiten in de volle grond zaai je snijbiet van maart tot en met augustus. Afhankelijk van wanneer je wilt oogsten. In een koude kas of afgedekte bak zaai je snijbiet van maart tot en met oktober. Onder glas of een verwarmde kas kun je zelf snijbiet kweken in de maanden februari, maart en april.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bladgewas
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 30×30 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 40-60 cm
Bloeiperiode: Juni t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Beta vulgaris subsp. vulgaris

Bloemkleur:
Groen

Snijbiet zaaien en planten

Snijbiet is een echt bladgewas. Zaaien en planten in de moestuin doe je het beste op een standplaats die voorzien is van zon of halfzon. Snijbiet wordt tussen de 40-60 centimeter hoog. Het plantje komt tot bloei tussen juni en september. Snijbiet zaai je op een diepte van 0.5 cm. De plantafstand die je daarbij het beste kunt aanhouden is 30×30 centimeter.

VroegFebMrtApr
Volle grond
Onder glas
ZomerMeiJunJul
Volle grond
Onder glas
HerfstAugSeptOkt
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen snijbiet zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf snijbiet kweken

Een overzichtelijk stappenplan is onmisbaar als je zelf snijbiet wilt kweken, zaaien én oogsten. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke stap overslaat. Bijvoorbeeld in het voorbereiden van de bodem of de verzorging van snijbiet.

 • Snijbiet doet het goed op een plaatsje in de zon of halfzon. Kies dus een geschikte plaats uit in de moestuin. Voldoende zonuren zijn van belang. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is. Eventueel kun je de bodem nog voorzien van wat extra stikstof om de groei te bevorderen.
 • Maak met je vinger of de achterkant van een steel kleine ondiepe gaatjes. 0.5 cm is voldoende voor de snijbiet. De plantafstand zet je af op 30×30 cm. Zo heeft het blad straks voldoende ruimte om tot ontwikkeling te kunnen komen.
 • Plaats de jonge snijbiet of de zaden in de gaten die je hebt gemaakt. Eventueel kun je de bodem nog wat extra bevochtigen voordat je de gaatjes afdekt met een laagje aarde. Voorkom wel dat je niet teveel water gebruikt, hierdoor kunnen de zaden beschimmelen en dus niet ontkiemen.
 • De eerste periode hebben de jonge snijbiet planten veel vocht nodig. Zeker in droge perioden is dit iets waar je rekening mee moet houden. Ook een dagelijkse controle op de aanwezigheid van slakken is aan te raden. De jonge bladeren van de snijbiet zijn namelijk het favoriete hapje van slakken.

De snijbiet plant verzorgen

Snijbiet is een makkelijke groente die eigenlijk niet veel verzorging nodig heeft. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je wilt kunnen genieten van een gezonde en volle oogst.

 • Als de snijbiet te vol wordt, kun je de jonge plantjes het beste uitdunnen. De overtollige uitschieters knip je eenvoudig weg met een schaartje.
 • Geef de snijbiet regelmatig water. Zeker in de zomer of als je in het voorjaar te maken hebt met een droge periode. Dit doe je bij voorkeur direct op de wortel. Zo tast je de kwetsbare blaadjes niet aan.
 • Regelmatig controleren op de aanwezigheid van ongedierte is een must als je zelf snijbiet gaat kweken in de moestuin. Zeker als de plantjes nog jong zijn, kun je te maken krijgen met slakken in de moestuin. Ze kunnen jouw snijbieten oogst behoorlijk verpesten.
 • Oogst de snijbiet regelmatig. Zo blijft de plant jonge bladeren aanmaken en kun je altijd genieten van verse malse snijbiet. Let er daarbij wel op dat je het hart van de snijbiet heel laat. Een goede regel is om minstens 3-5 bladerren aan de plant te laten zitten. Zo heeft ze voldoende energie om te herstellen van de oogst.

Snijbiet oogsten en bewaren

Snijbiet oogsten doe je eenvoudig door de bladeren inclusief de stelen voorzichtig van de moederplant af te breken. Dit kun je eventueel ook met een scherp mesje doen. Regelmatig oogsten bevorderd tevens de aanmaak van nieuw blad. Zo kun je om de 2-3 weken weer genieten van een verse oogst.

Snijbiet kun je helaas niet goed bewaren. De maximale bewaartijd in de koelkast is 1 dag. Het is dan ook het beste om de bladeren en de stelen direct vanuit de moestuin te gebruiken in gerechten of salades. Maar, gelukkig kun je snijbiet vaak achter elkaar oogsten zodat bewaren eigenlijk helemaal niet nodig is.

Populaire snijbiet rassen

Er zijn behoorlijk wat verschillende snijbiet rassen. Elk met hun eigen unieke groeiwijze en smaak. We hebben de meest populaire snijbiet rassen voor je uitgewerkt. Zo maak je altijd een keuze die aan jouw persoonlijke wensen voldoet:

 • Lucullus: we beginnen meteen met het meest populaire en bekendste snijbiet ras. Lucullus is vooral geschikt voor ribbenteelt. Dat wil zeggen dat je bij dit ras niet de jonge bladeren en stelen teelt, maar wacht tot de plant volledig volgroeid is. Dit ras is zacht van smaak en makkelijk te telen.
 • Groene witribbige: deze soort heeft een zachte spinazie smaak en is makkelijk te telen. De bladeren zijn wit generfd en donkergroen van kleur.
 • Rhubarb Chard: dit ras heeft mooie dieprode stelen en helder groen gekleurde bladeren. Deze fijne snijbieten soort is perfect geschikt om te verwerken in salades.
 • Rainbow mix: zoals de naam al doet vermoeden is rainbow mix een kleurrijke verzameling van snijbieten. Ze kunnen rode, gele en zelfs roze stelen hebben. De smaak is zacht en de bladeren zijn lekker mals.

Ziekten en plagen bij snijbiet

Ook snijbiet moet je goed in de gaten houden als je deze zelf wilt kweken en planten in de moestuin. Zo weet je namelijk zeker dat je geen vervelende ziekten en plagen over het hoofd ziet, die jouw oogst behoorlijk kunnen aantasten.

 • Bietenmoeheid: als je hier en daar een achterstand opmerkt in de groei, dan kun je te maken hebben met bietenmoeheid. Dit komt omdat deze plaag de wortels van de snijbiet aantasten waardoor ze geen vocht en voedingsstoffen meer kunnen opnemen.
 • Bietenvlieg: de maden van de bietenvliegen maken gaten en gangenstelsels in de bladeren van de snijbiet. Als je hier niet tijdig wat aan doet, kan de hele oogst verloren gaan.
 • Bietenkever: ook de bietenkever is dol op snijbiet. De kevers storten zich vooral op de wortels van de jonge en nog kiemende snijbieten. Deze aantasting zorgt ervoor dat de wortels beschadigen.
 • Slakken: slakken zijn een echte plaag voor jonge snijbieten. Het is dan ook zaak om vooral de jonge planten regelmatig aan een controle te onderwerpen. Doe je dit niet, dan kunnen de slakken zich binnen enkele dagen volvreten met alle snijbiet planten in jouw moestuin.

Snijbiet en gezondheid

Snijbiet lijkt dan wel enigszins op spinazie, maar is misschien nog wel veel gezonder. Ze bevatten namelijk een hele hoge dosis aan vitaminen en mineralen. Voorbeelden daarvan zijn foliumzuur, fosfor en magnesium. Maar ook vitamine A, C en K vind je volop terug in de malse bladeren en stelen van snijbiet. Snijbieten zijn tevens gezond voor het lichaam omdat ze ons helpen schadelijke chemicaliën af te kunnen voeren.

Je kunt snijbiet dus ook prima eten tijdens een detox dieet. Het heeft een positieve invloed op ons immuunsysteem. Temeer omdat snijbieten een ontstekingsremmende werking hebben op ons lichaam. Ook de hersenfunctie wordt geoptimaliseerd als je regelmatig snijbieten eet. Zowel de bladeren als de stelen bevatten veel voedingsstoffen.

Snijbiet in de keuken

Snijbiet is in de keuken een veelzijdige groente. Je kunt zowel de stelen als het blad op diverse manieren verwerken. Je kunt snijbiet namelijk roerbakken, koken én stoven. Ook rauw in diverse salades, door een stamppot of een pizza smaakt snijbiet heerlijk. Door de zachte smaak van deze groente kun je het vrijwel met elke andere smaak combineren. Ook bij vlees en vis kun je snijbiet gebakken of rauw serveren.

Vorige
Courgette plant met bloem en vrucht in de moestuin

Courgette kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Palmkool plant in de moestuin

Palmkool kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.