Slakken bestrijden en voorkomen

Slakken bestrijden en voorkomen

Slakken. De één vindt ze aandoenlijk om te zien, de ander ziet ze liever vertrekken. Zeker als je in het bezit bent van een moestuin die volop in de groei is. Slakken in je moestuin kun je gelukkig redelijk goed bestrijden én voorkomen. Zo worden de jonge plantjes niet aangetast en kun je straks genieten van een goede oogst. Maar wat is de beste manier om slakken in je tuin of moestuin te voorkomen? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Wanneer zijn slakken het meest actief in de moestuin?

Slakken houden van een vochtige bodem. Dat wil zeggen dat je de plantjes in je moestuin extra moet controleren als je een natte periode ingaat. Dat geldt zeker in het voorjaar en de zomer. Tijdens zonnige en droge dagen levert je zoektocht waarschijnlijk weinig resultaat op. Maar na een regenbui komen de slakken plotsklaps weer tevoorschijn. In de tussentijd houden de dieren zich graag schuil tussen dichtbegroeide borders die veel schaduw geven.

Toch hoeft het niet altijd te regenen om overlast van slakken te hebben. Zo kan het zijn dat jouw tuin of moestuin aan een nat stuk grond grenst. Ook moestuinen die vlakbij een sloot of greppel liggen zijn gevoeliger voor de aanwezigheid van het ongedierte. Dus ook de ligging van het stukje grond waarop je verbouwt heeft invloed op de aanwezigheid van slakken.

Slakken zijn het meest actief bij vochtig weer
SLAKKEN ZIJN HET MEEST ACTIEF IN EEN VOCHTIGE TUIN EN MOESTUIN.

Slakken zijn ook het meest actief in het voorjaar. Dit komt vooral omdat jouw moestuin dan van allerlei lekkers te bieden heeft voor de diertjes. Denk maar eens aan jonge slaplantjes en andere bladgewassen. De slak heeft altijd voorkeur voor de jongere zachte blaadjes. Maar wanneer deze niet beschikbaar zijn zal de slak noodgedwongen de volwassen bladeren eten.

Als de plantjes in je moestuin al wat ouder zijn, zul je minder last hebben van slakken. Dat komt in de eerste plaats omdat de plantjes sterker zijn waardoor ze beter bestand zijn tegen de schade. Slakken vinden volwassen slabladeren of andere uitgegroeide groentesoorten ook minder lekker. Uiteraard zal de slak ook moeten overleven en zal het volgroeide blad wel eten. Controleer tevens goed tussen de bladeren, kleinere naaktslakken kunnen zich hier schuilhouden.

Slakken op een natuurlijke manier bestrijden

Gelukkig bestaan er diverse manieren om deze ongewenste gasten uit je moestuin te houden. Uiteraard wil je dat wel op een milieuvriendelijke manier doen zodat je jouw moestuin én de directe omgeving gezond kunt houden. Het bestrijden en voorkomen van slakken in de tuin of moestuin begint met een regelmatige controle. Zeker tijdens vochtig weer is het verstandig om dit dagelijks te doen. Je kunt bijvoorbeeld de slakken vangen en ze ergens anders weer uitzetten. Natuurlijk doe je dat wel een behoorlijk stukje verderop en in een gebied waar ze geen schade kunnen aanrichten.

Nog een goede methode om slakken op een natuurlijke manier te bestrijden is het strooien van schelpengruis in het loopspoor van de slakken. Ook rondom de planten kun je gebroken schelpen gebruiken. Deze scherpe ondergrond is voor de slak alles behalve prettig. Ze laten jouw moestuin daardoor dus liever links liggen. Gebroken eierschalen zijn ook een goede keuze, wel zullen deze sneller verteren in de grond. Tevens voorzie je de grond met eierschalen van extra kalk wat de planten weer sterker maakt. Ook een ring van koper rondom de gevoelige plantjes kan werken om het ongedierte weg te houden.

Slakken zijn behendige ‘klimmers’. Een verticale afbakening is daarom vaak niet effectief.
SLAKKEN ZIJN BEHENDIGE ‘KLIMMERS’. EEN VERTICALE AFBAKENING IS DAAROM VAAK NIET EFFECTIEF.

Ook kun je planten met een sterke geur zoals tijm, oost-indische kers, knoflook en tomatenplanten plaatsen naast je kwetsbare groenten. Dit kan slakken op afstand houden door de voor hun onaantrekkelijke geur. Maar bovenal, een goede inspectie blijft naast de bovenstaande milieuvriendelijke manieren om slakken weg te houden noodzakelijk. Je kunt namelijk nooit alle slakken weren uit je moestuin. Toch kom je door het toepassen van deze anti-slakken tips een heel eind waardoor je jouw jonge plantjes en groenten een perfecte start kunt geven.

Vorige
Tuin en zaaikalender voor augustus met informatie voor zaaien planten oogsten

Tuinkalender augustus: hou je tuin in topconditie

Volgende

Tuinkalender september: ben jij klaar voor de herfst?

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.