Sla kweken: van zaaien tot oogsten

IJSbergsla in de moestuin plantent
©Karczmarz56 – IJssla

Sla is niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar natuurlijk ook niet uit de moestuin. Want zelf sla kweken is natuurlijk het lekkerst en helemaal niet moeilijk. Sla wordt al sinds de vroege geschiedenis geteeld. Van oorsprong komt deze groente plant uit het gebied rondom de Middellandse Zee.

Tegenwoordig zijn er heel veel soorten sla die je zelf kunt kweken. Denk maar eens aan de groene kropsla, krulsla of eikenbladsla. Na het lezen van deze gids voor het kweken van sla, weet je exact hoe je jouw moestuin kunt verrijken met deze heerlijke groenten.

Sla kweken

Sla is een bladgroente die tot de composietenfamilie behoort. Bij het voorzaaien ligt de diepte van de zaden op ongeveer 5 millimeter. De afstand tussen de zaailingen ligt op ongeveer 20-30 cm. Zo krijgen ze genoeg ruimte om te kunnen groeien. De hoogte is per soort verschillend. Sla houdt van een plek in de halfzon in een bodem die licht vochtig is.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Bladgewas
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 30×30 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 20-40 cm
Bloeiperiode: Apr t/m Okt

Wetenschappelijke naam:
Lactuca

Bloemkleur:
Wit, Geel, Paars

Sla zaaien en planten

Sla kun je op verschillende manieren zaaien. Voorzaaien doe je het beste binnenshuis, afgedekte bak of koude kas. Ook is sla uitermate geschikt om te kweken in potten. Als de zaailingen minimaal 4 cm hoog zijn kun je ze buiten in de volle grond planten. Sla zaai je hebt beste van half februari tot eind agustus. Dit kan verschillen per ras en de plek van zaaien.

LenteFebMrtApr
Volle grond
Onder glas
ZomerAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
HerfstJunJulAug
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen sla zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf sla kweken

Wie is er niet dol op de knapperigheid van sla? Zelf sla kweken in de moestuin is dan ook een echte aanrader. Het is niet moeilijk en je hoeft niet lang te wachten op een mooie oogst. Als je gebruik maakt van het onderstaande stappenplan, kun je zelf malse en fris smakende kroppen sla kweken uit eigen moestuin. Lekker bij aardappels, op een broodje of bij de pasta 

 • Zoek een mooi plaatsje in de moestuin. Een plek in de zon of halfzon is het meest ideaal als je zelf sla wilt kweken. Dat doe je in de volle grond van maart tot en met augustus. Voorkweken in de kas kan ook. Dan kun je al vanaf februari kweken. Als de jonge slaplanten 4 cm hoog zijn kunnen ze naar buiten.  
 • Sla houdt van een goed bemeste bodem. Het bemesten van de bodem in de moestuin doe je het liefst 2-3 weken voordat je gaat zaaien. Zo weet je zeker dat de tere wortels van de slaplantjes niet beschadigen door de meststoffen. 
 • Zaai sla op een diepte van 0,5 cm en bedek ze vervolgens met een laagje aarde. Zo voorkom je dat de zaden wegspelen na een regenbui. De plantafstand ligt op ongeveer 30×30 cm. Het moeten immers mooie grote kroppen worden.
 • Geef de jonge slaplantjes regelmatig water. De bodem mag niet teveel uitdrogen want dat heeft een negatief effect op de smaak van de sla. 

De slaplant verzorgen

Als je zelf sla gaat kweken moet je natuurlijk ook denken aan de verzorging. Hoewel slaplanten verzorgen niet moeilijk is, zijn er toch een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. We hebben een aantal tips voor de verzorging van sla voor je op een rij gezet:

 • Sla zaai je het beste voor onder glas. Dit kan zelfs in kleine bloempotten. Zorg voor een koele en lichte plaats en houd de toplaag vochtig door ze regelmatig water te geven. Bij voorkeur met een plantenspuit.
 • Zet de zaailingen in de volle grond als ze ongeveer 4 centimeter hoog zijn. Voorzie ze na het planten direct van voldoende water. Sla bestaat voor een groot deel uit water, voorkom daarom droogte.
 • Plant de sla in een voedingsrijke bodem. Eventueel kun je de grond 14 dagen voor je gaat uitplanten voorzien van wat voeding die speciaal gemaakt is voor de moestuin.
 • Hou de grond tijdens de groei goed vochtig. Zo voorkom je dat de planten doorschieten en minder smaakvol zijn.
 • Zorg bij het planten dat er genoeg onderlinge afstand is. Zo kan de slaplant straks uitgroeien tot een mooie volle krop.

Sla oogsten en bewaren

Zelfgekweekte sla oogst je ongeveer 10 weken na het zaaien. Dit is ook afhankelijk van de slasoort die je gekweekt hebt. Sla kun je niet bewaren. Het is dan ook het beste om de krop sla vlak voordat je het wilt gaan eten te oogsten. Denk hier vooral aan bij warm weer. Sla zal anders snel verwelken. Slablaadjes die na het oogsten slap zijn geworden kun je eventueel nog wat opfrissen. Dit doe je door de bladeren in ijswater te leggen. De bladeren nemen het water op en zullen weer fris en knapperig worden.

Populaire slarassen

 • Little Gem: deze Romeinse mini sla is lekker knapperig en bijzonder goed te verwerken bij gerechten zoals pasta of pizza. Little Gem is rijk van smaak. Je zaait deze slasoort het beste tussen half maart en begin augustus.
 • Sylvesta: deze sla is makkelijk om zelf te kweken. Ze vormen een mooie volle krop en kunnen redelijk snel geoogst worden. Deze slasoort is tevens resistent tegen groene bladluis. Sylvesta zaai je het beste vroeg in het voorjaar tot aan de herfst.
 • Gotte Jaun: deze goudgele sla wordt ook wel steeksla genoemd. Ze is bijzonder zacht van smaak en structuur. Ideaal om te combineren in allerlei salades. De goudgele Gotte kun je zaaien van half maart tot eind mei.
 • Little Gem Intred: deze rode sla is bijzonder zoet van smaak. Het is ook wel een combinatie van kropsla en bindsla. De sla plant is compact van structuur en lekker knapperig. Deze sla van Romeinse komaf is deels resistent tegen meeldauw en andere plagen in de moestuin.
 • Latuga Bionda: deze sla wordt ook wel 4 jaargetijde sla genoemd en vormt een stevige krop. Toch is de sla zeer zacht van smaak waardoor deze ook wel als botersla wordt aangemerkt. Latuga Bionda is perfect om gerechten mee op te maken. Je zaait deze slasoort van half maart tot aan begin augustus.

Ziekten en plagen bij sla

Ook sla kan net zoals andere planten in de moestuin hinder ondervinden van ziekten en plagen.

 • Qua ongedierte wordt sla vooral geplaagd door valse meeldauw. Deze schimmel kan een behoorlijke schade toebrengen aan de sla oogst.
 • Ook bladluis en de wollige slawortelluis zijn een ware plaag voor de sla plant. Bij deze plagen is het belangrijk om er tijdig bij te zijn. Deze kunnen je complete oogst verpesten. Controleer daarom regelmatig je planten.

Sla en gezondheid

Sla bevat weinig calorieën maar veel vezels en vitaminen. Vooral ijsbergsla bevat veel vitamine C. Kropsla zit daarentegen weer vol met vitamine A. De rijke hoeveelheid vezels die aanwezig zijn in sla, bevorderen je spijsvertering. Daarnaast bevat sla veel antioxidanten. Dit zorgt ervoor dat de afvalstoffen in ons lichaam optimaal afgevoerd kunnen worden.

Sla in de keuken

Sla kan op heel veel manieren toegepast worden in de keuken. In de meeste gevallen gebruiken we sla om te verwerken als frisse groene salade naast een hoofdgerecht. Maar, ook op of door warme gerechten is sla een echte smaakmaker. Hierbij kun je denken aan sla door de pasta of op de zelfgebakken pizza.

Vorige
Citroenmelisse – Melissa officinalis

Citroenmelisse – Melissa officinalis

Volgende
Rode basilicum – Ocimum basilicum ‘Magic Blue’

Rode basilicum – Ocimum basilicum ‘Magic Blue’

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.