Sjalot – Allium ascalonicum ‘Eslook’

Sjalot – Allium ascalonicum ‘Eslook’

De sjalot is een wortelgewas en wordt ook wel eens eslook genoemd. Deze kleine ui soort komt oorspronkelijk uit het zuiden van Azië maar is tegenwoordig wereldwijd bekend. Het wordt verwerkt in diverse gerechten, sauzen en salades. De sjalot heeft een sterke smaak en zijn daarnaast erg gezond.

Ze bevatten veel vitamine A en C en hebben een bloedzuiverende en antibacteriële uitwerking op het lichaam. Zelf sjalotten kweken in de moestuin is niet moeilijk. Daarnaast hebben ze niet veel onderhoud nodig.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Wortelgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 10×30 cm
Zaaidiepte: 1-1,5 cm
Planthoogte: 20-30 cm
Bloeiperiode: Jul t/m Aug

Wetenschappelijke naam:
Allium cepa var. aggregatum

Bloemkleur:
Paars

Je eigen sjalotten zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Sjalotten zaaien en planten

Zelf sjalotten zaaien en planten is niet moeilijk om te doen. Dit wortelgewas bloeit tussen juli en augustus. Zaaien kun je in de volle grond doen, maar sjalotten kweken in de tuinkas of een afgedekte bak behoort ook tot de mogelijkheden.

PlantenFebMrtApr
Volle grond
Onder glas
ZaaienFebMrtApr
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

De sjalot is een zonaanbidder en doet het dan ook goed op een plaats in de moestuin waar voldoende zonlicht komt. Het uitje is pittig van smaak en heeft antibacteriële eigenschappen voor het lichaam. Dat betekent dat ze werken als een soort antioxidant. Ze voeren de schadelijke stoffen in ons lichaam af. De sjalot kan rauw gegeten worden in salades, maar is ook een smaakmaker als deze toegevoegd wordt aan vleesjus, dressings of warme sauzen.

Onderhoud

De sjalot, of ook wel allium ascalonicum genaamd, heeft niet veel verzorging nodig. Ze houden niet van een te natte grond. Dat betekent natuurlijk niet dat je de eslook geen water hoeft te geven. Doe dit vooral als de bodem droog aanvoelt. Ook het regelmatig wieden van het onkruid is belangrijk bij sjalotten. Zo blijft er voldoende voeding over voor de smaakvolle uitjes. Controleer de sjalotten ook op de aanwezigheid van ongedierte zoals bijvoorbeeld de preimineervlieg.

Vorige
Dagoeblad of waterspinazie in de moestuin

Dagoeblad kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Spruitkool of spruitjes in de moestuin

Spruitkool kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.