Savooiekool kweken: van zaaien tot oogsten

Savooiekool in de moestuin
©Markus Distelrath – Savooiekool

Savooiekool is in de volksmond ook wel bekend onder de naam groene kool. Deze koolsoort komt oorspronkelijk uit de gebieden rondom de Middellandse Zee. De naam savooiekool dankt deze groene kool aan de regio “Savoye” waarin hij is ontdekt. Deze groene koolsoort heeft een ruwe bladstructuur met nerven. Deze groente heeft een uitgesproken kool smaak.

Savooiekool komt naast groen ook in de kleur geel voor. Zelf savooiekool kweken, zaaien en oogsten in de moestuin is niet moeilijk om te doen. Je kweekt de kool vrijwel het het hele jaar door. In dit artikel lees je alles wat je moet weten als je zelf savooiekool wilt kweken in de moestuin.

Savooiekool kweken

Zelf savooiekool kweken kun je op verschillende manieren doen. Je kunt deze groene kool direct in de volle grond van de moestuin zaaien of planten, maar ook voorzaaien onder glas of in een afgedekte bak behoort tot de mogelijkheden. Daarbij heb je ook nog eens de keuze uit vroege savooiekool, of kool die je in de herfst of winter kunt oogsten.

In de volle grond kun je zelf savooiekool kweken van maart tot en met juli. In een koude kas doe je dat al in februari. Je kunt dan zaaien tot en met de maand juli. Will je savooiekool in een verwarmde kas kweken? Doe dat dan in februari, maart of april.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Koolgewas
Standplaats: Zon
Plantafstand: 50×50 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 30-60 cm
Bloeiperiode: Aug t/m Okt

Wetenschappelijke naam:
Brassica oleracea var. sabauda

Bloemkleur:
Geel

Savooiekool zaaien en planten

Savooiekool kan behoorlijk groot qua omvang worden. Je houdt dan ook het beste een plantafstand van 50×50 cm aan. De kolen liggen elkaar op deze manier niet in de weg. Groene kool houdt van een plaatsje in de zon en kan 30-60 hoog worden. De zaaidiepte is met 1 cm optimaal. Savooiekool staat in bloei van augustus tot en met oktober.

VroegFebMrtApr
Volle grond
Onder glas
HerfstAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
WinterMeiJunJul
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen savooiekool zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf savooiekool kweken

Aan de hand van het onderstaande stappenplan kun je heel eenvoudig zelf savooiekool kweken in de volle grond of de kas. In dit overzichtelijke stappenplan lees je welke grond het beste is om groene kool in te kweken. Ook vertellen we je welke afstanden je het beste aan kunt houden tijdens het planten van savooiekool.

 1. Savooiekool houdt van rijke bodems. Dat wil zeggen dat de bodem voorzien moet zijn van voldoende mest- en voedingsstoffen. Zorg er dus voor dat de bodem voldoende voedingsrijk is voordat je de groene kolen gaat planten.
 2. Zet vlakken uit van 50×50 cm. Zo hebben de kolen straks voldoende ruimte om tot ontwikkeling te komen. Maak vervolgens gaatjes van 1 cm diep.
 3. Leg de savooiekool zaden voorzichtig in de gaatjes die je gemaakt hebt. Denk ze vervolgens af met een dun laagje aarde. De zaden kunnen zo niet wegspoelen na een regenbui. Ook vogels zullen de zaden op deze manier minder snel stelen.
 4. Houd de ruimte tussen de kolen goed vrij van onkruid. Door dit regelmatig te doen, blijft de bodem rijk aan voeding. Daarnaast heb je ook direct de kans om de kolen te controleren op de aanwezigheid van ziekten, plagen en ongedierte. Controleer tevens of de bodem vochtig genoeg blijft en geef regelmatig water.

De savooiekool plant verzorgen

Savooiekool is een makkelijke groente die eigenlijk niet veel verzorging nodig heeft. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je wilt kunnen genieten van een gezonde en volle oogst.

 • Zorg voor een goed bemeste bodem als je zelfs savooiekool wilt gaan kweken in de moestuin. De bodem voorzie je bij voorkeur 2 weken voor het zaaien en planten van een behoorlijke hoeveelheid mest
 • Houd de jonge koolplanten vooral in de beginfase goed in de gaten. Controleer op de aanwezigheid van duiven en slakken. Zij zijn dol op de sappige koolbladeren. Breng eventueel een bescherming aan in de vorm van een net.
 • Breng eventueel kragen aan om de voet van de kool. Zo voorkom je dat de koolvlieg haar eieren dichtbij de wortels van de savooiekool legt, en daardoor jouw oogst behoorlijk kan verpesten.
 • Geef de savooiekool vooral bij droge perioden veel water. Doe dit wel met regelmaat en geef de kool aan het einde van de groei wat minder water. Je hebt anders kans dat de savooiekool openbarst.

Savooiekool oogsten en bewaren

Savooiekool oogsten is niet moeilijk. Dit doe je wanneer de kolen groot genoeg en mooi groen van kleur zijn. Pak een scherp mes en snij de kolen zo dicht mogelijk bij de grond van de wortel af. De buitenste bladeren verwijder je en kun je prima composteren. Wanneer je oogst is natuurlijk afhankelijk van wanneer je de groene kolen gezaaid hebt. Dit kan vroeg zijn, maar natuurlijk ook in de herfst of de winter.

Savooiekool kun je verrassend lang bewaren. Dit doe je bij voorkeur op een koele en donkere plaats. Bijvoorbeeld in de garage of de kelder. Als de ruimte koel en donker genoeg is, kun je savooiekool tot wel 2 weken goed houden en bewaren. Daarnaast kun je deze groene sluitkool ook rauw invriezen.

Populaire savooiekool rassen

Savooiekool behoort tot de sluitkolen. Er zijn behoorlijk wat verschillende rassen die je zelf kunt kweken in de moestuin. We hebben onze favoriete én de meest populaire savooiekool rassen voor je op een rij gezet:

 • Winterkoning: dit ras kun je prima zaaien en planten in de volle grond. Deze groene kool is prima bestand tegen lage temperaturen en vorst. De smaak is rijk en specifiek.
 • Bloemendaalse Gele: een prachtige savooiekool met een spitse vorm en een zachtgele kleur. Deze kool is zacht van smaak en geeft sappige malse kool.
 • Vertus 3: dit ras is bij uitstek geschikt om laat te zaaien. Bijvoorbeeld in de herfst of de winter. Vertus 3 is goed winterhard en geeft bijzonder grote groene kolen die rijk van smaak zijn.
 • Wirosa F1: deze groene kool is een hybride ras. Dat wil zeggen dat ze goed resistent zijn tegen ziekten en plagen. De Wirosa geeft grote donkergroene kolen met een echte kool smaak.

Ziekten en plagen bij savooiekool

Ook savooiekool moet je goed in de gaten houden als je deze zelf wilt kweken en planten in de moestuin. Zo weet je namelijk zeker dat je geen vervelende ziekten en plagen over het hoofd ziet, die jouw oogst behoorlijk kunnen aantasten.

 • Koolrupsen: koolrupsen komen voor uit het koolwitje. Deze rupsen kunnen de bladeren van de savooiekool behoorlijk kaal vreten en aantasten. De eieren vind je vaak in groepen aan de onderkant van het koolblad.
 • Koolvlieg: de koolvlieg boort gaten in de koolbladeren. Dit zie je aan de bruine gaatjes in het blad. De koolvlieg lijkt op de gewone vlieg maar is iets kleiner.
 • Echte meeldauw: savooiekool is gevoelig voor echte meeldauw. Je herkent deze ziekte door geel en afvallend blad. Ook zie je witte vlekken op de bladeren, de steel en de stam van de savooiekool.
 • Duiven: zeker als je jouw savooiekool net hebt uitgeplant of als de jonge koolplantjes opkomen, dan kunnen ze te prooi vallen aan duiven. Bescherm de kool met een stevig net.

Savooiekool en gezondheid

Savooiekool is heel erg gezond. Deze koolsoort mag zich zelfs tot één van de meest gezonde groenten die we kennen noemen. Savooiekool zit van nature vol met vitamine C en K. Deze koolsoort bevat zelfs ruim 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C.

Ook mineralen zoals kalium en mangaan zijn volop aanwezig in deze groene kool. De bladeren van savooiekool hebben tevens een geneeskrachtige werking bij wonden en kneuzingen. De sappen bevorderen het genezingsproces. Savooiekool heeft tevens een positieve uitwerking op het maag- en darmstelsel.

Savooiekool in de keuken

Naast gezond is savooiekool ook vooral een erg lekkere groente. Zeker als deze uit je eigen moestuin komt natuurlijk. Het blad van deze groene kool wordt veel rauw gegeten. Bijvoorbeeld op een broodje of door een salade. Maar, savooiekool kun je ook prima roerbakken of stomen.

Ook kort gekookt of geblancheerd is savooiekool een echte delicatesse. Bijvoorbeeld met rijst of aardappels. De grote bladeren kun je ook gebruiken om te vullen. Vervolgens maak je er pakketjes van door de bladeren te vullen met vlees of vis.

Vorige
Andijvie plant in de moestuin

Andijvie kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Koolrabi planten in de moestuin

Koolrabi kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.