Rupsen van het koolwitje bestrijden en voorkomen

Rupsen van het koolwitje bestrijden en voorkomen

De natuur kent vele soorten vlinders met bijzondere kleuren en patronen. Maar hoe prachtig een vlinder ook is, het koolwitje kan iedere tuinder ware nachtmerries bezorgen. Wanneer de eerste rups wordt ontdekt beginnen de visioenen van een mislukte oogst al snel. En dat is ook niet voor niets!

Maar er zijn tips om de rupsen van het koolwitje te bestrijden. En nog belangrijker, ze preventief weg te houden uit je tuin. Met een klein beetje kennis leer je te begrijpen hoe de vlinder zijn instinct volgt. Gebruik deze kennis in je voordeel. Zo kun je met een stuk minder zorgen genieten van je moestuin.

De koolwitje rups

Binnen de kruisbloemenfamilie bestaat het geslacht brassica. In deze groep vallen groenten zoals spruitkool, broccoli, bloemkool en andere koolsoorten. De bladeren van het brassica geslacht stoten een chemische stof af die voor het koolwitje onweerstaanbaar is. De koolwitje vlinder (Pieris brassicae) is op zichzelf onschadelijk voor de plant en onze gezondheid. Het probleem ontstaat wanneer de gelegde eitjes uitkomen. De jonge vraatzuchtige rupsen van ongeveer 3 tot 4 cm beginnen direct met het ontleden van je planten.

Wat zijn rupsen en mogelijke gevaren?

Rupsen zijn de larven of de jongen van de vlinder. Zoals de meeste tuinders weten, rupsen zijn veelvraten. Ze kunnen met gemak binnen twee dagen een hele kool opeten. Aangegeten bladeren kunnen giftig zijn voor mens en dier. Dit is voornamelijk van toepassing op rupsen die zwarte kenmerken vertonen. Deze voedt zichzelf met zwavel uit de Brassica plant. De zwarte kleur maakt hun onaantrekkelijk en het zwavel maakt hun oneetbaar. Neem daarom geen enkel risico. En verwijder de aangetaste bladeren tijdig.

Methode rupsen bestrijden

Er zijn verschillende chemische middelen verkrijgbaar in de het tuincentrum. Vaak in de vorm van een spray, poeder en korrels. Helaas wordt hier te snel en te vaak gebruik van gemaakt. Je kunt altijd beter kiezen voor een organische oplossing wanneer je rupsen wilt bestrijden. Niet alleen omwille van het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid. Er is nooit een goede reden om dieren te vergiftigen. Praktische en organische oplossingen zijn:

  • Bedek tijdig je planten met gaas. Het is erg belangrijk dat je dit doet voor het ‘vlinderseizoen’. Hiermee voorkom je dat de koolwitje vlinder eitjes kan leggen op je planten. Let er altijd goed op dat het gaas geen gaten heeft en er geen kieren ontstaan bij de grond. Gebruik altijd een gaas dat voldoende licht doorlaat.
  • Een combinatieteelt is aanbevolen. Plaats tomaten en selderij als buurplanten. Op deze manier verstoor je de chemische stof uit de koolplant die de vlinder juist aantrekt. De kans dat zij dan eitjes zal leggen neemt hierdoor af.

Wanneer je deze simpele tips zorgvuldig weet toe te passen, zul je zien dat de kans op een rupsenplaag enorm verkleint word. Natuurlijk zul je wel de planten moeten blijven controleren. Kijk regelmatig onder de bladeren of in de meest kleine hoekjes van de plant. Mocht je toch eitjes vinden, verwijder deze met de hand. Of spoel de bladeren met een oplossing van groene zeep. Is het blad erg aangetast. Dan kun je deze verwijderen.

Vorige

Kruidige bloemkool drumsticks

Volgende

6 tips: depressie overwinnen zonder medicatie

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.