Rupsen bestrijden en voorkomen

Rupsen bestrijden en voorkomen
©David Reed – Rupsen

Rupsen zijn zeker nuttige insecten, al hebben we ze liever niet in onze moestuin. De kleine veelvraten kunnen namelijk behoorlijk wat schade toebrengen aan je geliefde groenten en planten. Reden te meer dus om rupsen te bestrijden én voorkomen in de tuin of moestuin. Maar hoe doe je dat op een natuurlijke manier? Wat zijn de natuurlijke vijanden van het insect en waaraan kun je de verschillende rupsen het best herkennen? We leggen het je uit in het onderstaande artikel over het bestrijden en voorkomen van rupsen.

Verschillende soorten rupsen herkennen

Als je de rups op een effectieve manier wilt bestrijden en uit jouw moestuin wilt houden, dan is het van belang om het diertje te kunnen herkennen. Er zijn namelijk nogal wat verschillende soorten rupsen, en elk daarvan heeft zijn eigen specifieke kenmerken. We hebben de soorten die het meest voorkomen in de moestuin voor je op een rij gezet. Natuurlijk mét zijn uiterlijke kenmerken:

  • Kleine koolwitje: het koolwitje komt voor in verschillende soorten, en dat geldt ook voor haar rupsen. Het kleine koolwitje geeft vooral groene rupsen, maar kunnen ook voorkomen in de kleur grijs en bruin.
  • Grote koolwitje: de rupsen van het grote koolwitje zijn eenvoudig te herkennen aan hun gele lijf met zwarte vlekken. Ze zijn qua formaat ook groter dan de rupsen van het kleine koolwitje.
  • Sint Jacobsvlinder: de rups van de Sint Jacobsvlinder is heel eenvoudig te herkennen. Hij heeft een zwart met geel geringd lichaam. Daarom wordt dit insect ook wel de zebrarups genoemd.
  • Buxusmot: de rupsen van de Buxusmot vlinder zijn overwegend fel groen met opvallende zwarte bultjes op zijn lichaam. Ook loopt er langs beide zijden van het lichaam een zwarte streep.

Wat is de levensloop van de rups?

De levensloop van de rups kan kort samengevat worden van eitje tot vlinder. Voordat het eitje in een prachtige vlinder verandert, vinden er behoorlijk wat levensfases plaats. Hoewel het ene ras wat sneller verpopt als de ander, komt de levensloop overeen. De eerste levensfase van de rups is het eitje dat door de vlinder wordt gelegd. Dit gebeurd op de plant waarop de rups later ook uit het ei zal kruipen. Na verloop van tijd komen de eitjes uit en veranderen ze in een rups. De rups eet in deze eet-en-groeifase ontzettend veel.

Dat verklaard waarom het insect in rap tempo van 1 millimeter uitgegroeid naar een volwassen rups van centimeters. De rups vervelt twee keer voordat hij verpopt. De metamorfose van rups naar vlinder is een intrigerend proces. De lichaamsdelen van de rups worden gebruikt het lichaam van de vlinder te kunnen bouwen. Nadat de verandering is voltooid barst het buitenste velletje van wat ooit een rups was open. De levensloop van de rups begint hierna weer opnieuw.

Natuurlijke vijanden van de rups

Ook de rups kent natuurlijke vijanden. Dat is direct de reden waarom ze een schutkleur hebben en nauwelijks opvallen tussen onze planten en groenten. Zeker vogels zien de rups als een smakelijk hapje. Goede voorbeelden daarvan zijn de boomklever, de pimpelmees en de koolmees. Ook andere insecten slaan een rups liever niet over als goede maaltijd. Het lieveheersbeestje, de roofkever en de weekschildkever zijn geduchte vijanden van de rups in de moestuin.

Rupsen bestrijden met natuurlijke middelen

Rupsen in je moestuin kun je ook goed bestrijden met natuurlijke middelen. Zo weet je namelijk zeker dat de plant niet wordt aangetast door schadelijke chemicaliën of andere gevaarlijke stoffen. Zo zou je ervoor kunnen kiezen om extra vogels en insecten aan te trekken. Sluipwespen eten bijvoorbeeld de eitjes van de vlinderlarven. Deze insecten trek je aan met dode takken of ander houtafval. Als je jouw planten wilt behoeden tegen de vraatzucht van de rupsen, dan kun je er ook voor kiezen om de moestuin te voorzien van Oost-Indische Kers. Vooral de rupsen van het koolwitje zijn hier dol op. Ze kunnen immers beter hiervan eten dan van jouw andere koolsoorten en planten.

Vorige
Hoe en wanneer een appelboom snoeien

Hoe en wanneer een appelboom snoeien

Volgende
Tuinkalender december

Tuinkalender december: goed voorbereid op volgend seizoen

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.