Rozemarijn – Rosmarinus officinalis

Rozemarijn – Rosmarinus officinalis

Rozemarijn is een kruid dat oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt. Het heeft een uitgesproken geur en smaak. Daarnaast heeft rozemarijn, of ook wel rosmarinus officinalis genoemd, diverse geneeskrachtige eigenschappen en wordt het gebruikt als smaakmaker in diverse gerechten. Rozemarijn is eenvoudig zelf te kweken in je eigen moestuin. Dat doe je het beste bij een constante temperatuur van rond de 20 graden.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon
Plantafstand: 40×40 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 60-100 cm
Bloeiperiode: Apr t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Rosmarinus officinalis

Bloemkleur:
Wit, Roze, Blauw

Je eigen rozemarijn zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Rozemarijn zaaien en planten

Rozemarijn zaaien en planten in de moestuin doe je vanaf mei in de volle grond. Je weet dan zeker dat de buitentemperatuur aangenaam genoeg is voor een goede groei. Van maart tot en met mei kun je rozemarijn ook in een tuinkas of binnenshuis voorzaaien of kweken.

MrtAprMei
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

Rozemarijn is een sterk geurend kruid. Veel mensen vergelijken de geur van rozemarijn ook wel met wierook. Al een paar blaadjes zijn voldoende om een gerecht een uitgesproken smaak mee te kunnen geven. Het keukenkruid wordt veel toegepast in Mediterrane gerechten en op gegrild vlees. Daarnaast draagt rozemarijn ook bij aan een goede spijsvertering en verbetert het de structuur van onze huid.

Onderhoud

Rozemarijn doet het goed op een arme zandgrond die niet al teveel vocht bevat. Het toevoegen van extra meststoffen is dan ook niet nodig. Rozemarijn kan niet zo goed tegen kou en vorst. Haal de plant daarom naar binnen bij koude temperaturen. Knip het overtollige blad regelmatig weg als je wilt dat de rozemarijn compact van formaat blijft.

Vorige
Maarts viooltje – Viola odorata

Maarts viooltje – Viola odorata

Volgende
Echte waterkers – Nasturtium officinale

Echte waterkers – Nasturtium officinale

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.