Romanesco kweken: van zaaien tot oogsten

Romanesco kweken: van zaaien tot oogsten

Romanesco is een heerlijk koolgewas en een echte aanvulling in je moestuin. De groente komt van oorsprong uit Italië waar het vanaf de 16e eeuw ook wel de broccoli van Rome wordt genoemd. In Nederland kennen we Romanesco ook wel als fractoli.

Zelf romanesco zaaien en oogsten is niet moeilijk. Zaaien doe je bij voorkeur in de volle grond van mei tot en met augustus. Eerder kan ook, maar dan zaai je ze het beste in een verwarmde of koude kas. Dit kan van maart tot en met september. Romanesco oogsten doe je van juni tot en met oktober. Aan de hand van de onderstaande informatie weet je zeker dat je straks kunt genieten van een heerlijke oogst.

Romanesco kweken

Romanesco is een echt koolgewas. Als je zelf romanesco wilt kweken, dan zorg je in de eerste plaats voor een standplaats in de zon of halfzon. De planten worden ongeveer tussen de 40 en 50 centimeter hoog. De afstand tussen de planten is ideaal als deze op 60×60 cm ligt. Houd daarbij een zaaidiepte van 0.5 cm aan. Romanesco staat tussen juni en oktober in bloei.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Koolgewas
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 60×60 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 40-50 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Okt

Wetenschappelijke naam:
Brassica oleracea ‘Romanesco’

Bloemkleur:
Geel

Romanesco zaaien en planten

Romanesco zaaien en planten in je eigen moestuin kun je op verschillende manieren doen. Als je ervoor kiest om de romanesco in de volle grond te zaaien of planten, dan kun je dat het beste tussen mei en augustus doen. In een kas of afgedekte bak kan natuurlijk ook. Je kunt deze heerlijke groente dan zaaien en planten van maart tot en met september.

ZomerMrtAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
HerfstMeiJunJulAug
Volle grond
Onder glas
WinterJunJulAugSept
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen romanesco zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf romanesco kweken

Romanesco is een intrigerend koolgewas. Zeker als je goed kijkt naar de vorm en de structuur van deze groente, zal je merken dat het veel weg heeft van een kunstwerk. Als je zelf romanesco wilt kweken, hoop je natuurlijk op een goede oogst. Als je niets aan het toeval over wilt laten, volg dan het onderstaande stappenplan voor het zelf kweken van deze “torentjesbloemkool”.

 1. Zorg voor een bodem die voldoende vochtig is en genoeg humus bevat. Ook moet de structuur van de bodem lekker los en niet te zuur zijn. De wortels van de romanesco hebben veel zuurstof nodig.
 2. Nu je een plaats in de moestuin hebt gevonden met voldoende zonuren, is het belangrijk dat je een plantafstand uitzet van 60×60 cm. Maak vervolgens ondiepe gaatjes van 0.5 cm diep waar je de zaadjes voorzichtig inlegt en vervolgens met een laagje aarde bedekt.
 3. Houd de bodem rondom de romanesco zeker in de eerste periode goed vochtig.
 4. Controleer de romanesco planten zeker in het beginstadium regelmatig op de aanwezigheid van ongedierte. Vooral slakken en rupsen kunnen het kweken van romanesco flink verpesten.

De romanesco plant verzorgen

Als je straks wilt genieten van een mooie oogst, dan is een goede verzorging tijdens de teelt en de groei van groot belang. Dat betekent niet alleen dat je de planten van voldoende water voorziet, maar ze ook regelmatig controleert op de aanwezigheid van ziekten en plagen.

 • Geef romanesco regelmatig water. Niet alleen in het begin van de kweek, maar ook in de weken die daarop volgen. Zeker in droge perioden is het inlassen van wat extra water momenten geen overbodige luxe.
 • Houd de bodem rondom de romanesco vrij van onkruid. Zo heb je niet alleen de minste kans op ongedierte, maar voorkom je ook dat het onkruid de voeding en het vocht uit de bodem opslokt.
 • Voorzie de romanesco planten ongeveer 6 weken na het zaaien opnieuw van wat voedingsstoffen. Dit kun je doen met biologische meststoffen zoals koemestkorrels.
 • Controleer de romanesco in elke fase van de groei op de aanwezigheid van ongedierte en ziekten. Ook duiven en konijnen zijn dol op de bladeren van deze koolsoort. Neem tijdig maatregelen als je het vermoeden hebt dat deze dieren jouw moestuin bezoeken.

Romanesco oogsten en bewaren

Het is tijd om de romanesco te oogsten als de groene torens lekker stevig en solide aanvoelen. De kleur moet daarbij mooi heldergroen zijn. Oogsten van romanesco doe je het beste met een scherp mes. Daarmee snij je de stevige stronk makkelijk door.

Deze heerlijke koolsoort kun je natuurlijk het beste direct na de oogst verwerken in een lekker gerecht. Maar, romanesco kun je ook goed bewaren. In de koelkast kun je deze torentjesbloemkool tot wel een week na de oogst goed houden.

Populaire romaneso rassen

Romanesco is leverbaar in diverse rassen. Natuurlijk wil je daarin een goede keuze maken. Zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt met het zaaien en oogsten van deze koolsoort. We hebben de meest populaire romanesco rassen die je zelf kunt kweken voor je op een rij gezet:

 • Cavolfiore: een klassiek romanesco ras dat mooie groene torentjes geeft. Deze populaire koolsoort wordt veel geteeld in de moestuin en wordt alom gewaardeerd door zijn milde smaak.
 • Natalino: deze koolsoort kun je zowel rauw als bereid eten en heeft een uitgesproken smaak. De Natalino is bijzonder om te zien dankzij zijn opvallende kleur in limegroen.

Ziekten en plagen bij romanesco

Ook deze koolsoort kan gevoelig zijn voor ziekten en plagen. Daarnaast zijn veel dieren dol op de jonge bladeren van de romanesco. Reden te meer om goed op de hoogte te zijn van de ziekten en plagen die voor kunnen komen bij het zelf kweken van romanesco in de moestuin:

 • Konijnen en hazen zijn dol op jonge romanesco planten. Als de plantjes net opkomen, is het dus noodzakelijk om de aanwezigheid van deze dieren in de gaten te houden. Zonodig neem je maatregelen door de planten af te dekken met gaas.
 • Ook duiven kunnen de groei van de koolplantjes verstoren. De jonge bladeren van de romanesco worden aangepikt of de planten worden zelfs compleet kaalgevreten.
 • Romanesco is gevoelig voor koolvliegen en koolluis. Controleer de planten in de moestuin dan ook regelmatig op de aanwezigheid van dit ongedierte.
 • Echte meeldauw komt ook veel voor bij deze torentjesbloemkool. Je ziet dan een witachtig poeder op de bladeren en de stronk van de romanesco.
 • Let goed op de aanwezigheid van het koolwitje. Deze vlinder legt haar eitjes op de bladeren van de romanesco, waarna je na ongeveer 2 weken een flinke overlast kunt verwachten van koolrupsen.

Romanesco en gezondheid

Romanesco is niet alleen heel mooi om te zien, het is ook nog eens heel gezond voor je lichaam. Ze zitten vol met voedingsstoffen zoals vitamine C en K. 100 gram van deze koolsoort bevat bijna 150% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine K per dag.

Opvallend detail is dat het sap uit de bladeren van de romanesco een antibacteriële werking hebben. Ze zijn effectief inzetbaar tegen bijvoorbeeld de E-coli of salmonella bacterie. De bladeren worden ook gebruikt om chronische wonden beter te laten genezen zoals bijvoorbeeld doorlig plekken.

Romanesco in de keuken

Romanesco kan veelzijdig gebruikt worden in de keuken. Deze koolsoort kun je namelijk gestoomd of gekookt eten met bijvoorbeeld vis. Ook rauw kun je romanesco verwerken in recepten. Bijvoorbeeld in een groene salade of lauwwarm in combinatie met olijven. Door zijn milde smaak wordt romanesco ook veel gebruikt in pastagerechten. Even meebakken of licht blancheren is dan vaak al voldoende voor een bijzondere smaak.

Vorige
Knoflook kweken in de moestuin

Knoflook kweken: van planten tot oogsten

Volgende
Knolselderij in de moestuin

Knolselderij kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.