Rode kool kweken: van zaaien tot oogsten

Rode kool in de moestuin
©127071 – Rode kool

Van origine is rode kool afkomstig uit het Middellands-Zeegebied. Het is een direct familielid van de witte kool die hier tevens in het wild groeit. Deze sluitkool bevat veel anthocyanen. Dit stofje zorgt ervoor dat de kool zijn prachtige rood-paarse kleur krijgt. Er bestaat zowel vroege als late rode kool.

Beide soorten zijn prima zelf te kweken in de moestuin. In dit artikel vertellen we je precies hoe je dat het beste kunt doen. We laten je zien wanneer je zelf rode kool moet zaaien en hoe je deze kolen het beste kunt oogsten en bewaren. Uiteraard voorzien we je ook van een aantal handige verzorgingstips zodat je altijd zeker bent van een goede oogst.

Rode kool kweken

Rode kool kweken kun je direct in de volle grond doen, maar deze sluitkool voelt zich ook prima thuis in een afgesloten bak of een warme tuinkas. Als je de jonge koolplanten direct in de volle grond van jouw moestuin wilt zetten, dan doe je dat het beste in de maanden april of mei. In een afgesloten bak zaai of plant je van februari tot en met april. Zelf rode kool kweken in een verwarmde kas of binnenshuis voor zaaien kun je in februari of maart doen.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Koolgewas
Standplaats: Zon, Halfzon
Plantafstand: 60×60 cm
Zaaidiepte: 1 cm
Planthoogte: 40-60 cm
Bloeiperiode: Mei t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Brassica oleracea var. capitata f. rubra

Bloemkleur:
Geel

Rode kool zaaien en planten

Zelf rode kool zaaien of planten in de moestuin is heel leuk om te doen. Je hoeft er geen ervaren tuinder voor te zijn. Deze sluitkool doet het heel goed op een half zonnige plaats. Omdat de kolen wel 40 tot 60 cm groot kunnen worden, is het goed om een plantafstand aan te houden van 60×60 cm. De zaden liggen op 1 centimeter diepte ver genoeg in de grond. Rode kool bloeit tussen mei en september.

FebMrtAprMei
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen rode kool zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf rode kool kweken

Met het onderstaande stappenplan kun je zelf rode kool kweken op een eenvoudige manier. Je vergeet geen belangrijke punten, waardoor je niets aan het toeval overlaat als het gaat om een volle en gezonde rode kool oogst uit eigen moestuin.

 1. Rode kool geeft de voorkeur aan een half zonnige plaats in de moestuin. Maak de aarde op deze plaats lekker los en zorg ervoor dat de bodem voldoende bemest is. Ook mag de bodem niet te nat zijn of worden. Een goede water afvoer is dus van belang.
 2. Zet vlakken uit van ongeveer 60×60 cm. Rode kool kan behoorlijk groot worden. Door deze plantafstand aan te houden, voorkom je dat de kolen straks tegen elkaar aan komen te liggen of elkaars groei belemmeren.
 3. Maak gaatjes in de aarde van ongeveer 1 cm diep. Leg de zaden van de rode kool hier voorzichtig in en dek de gaten af met een laagje aarde.
 4. Jonge rode kool plantjes hebben best veel vocht nodig. Regelmatig water geven is dus aan te raden. Ook onkruid wieden moet je zorgvuldig doen. De wortels van de rode kool liggen redelijk dicht aan de oppervlakte. Om ze niet te beschadigen kun je het onkruid het beste met de hand wegplukken.

De rode kool plant verzorgen

Rode kool is met uitzondering van de koolvlieg, redelijk resistent tegen ziekten en plagen. Het heeft dus niet direct een ingewikkelde verzorging nodig. Toch voorzien we je graag van een aantal belangrijke verzorgingstips als je zelf rode kool wilt kweken in de moestuin:

 1. Rode kool houdt van een goed bemeste en onkruidvrije bodem. Haal de wildgroei dus regelmatig weg. Zo kan het geen onnodige voedingsstoffen uit de bodem halen. Doe dit bij voorkeur met de hand om de wortels van de rode kool niet te beschadigen.
 2. Rode kool heeft een grote behoefte aan water. Houd er dus rekening mee dat je rode kool vooral in droge perioden van wat extra water voorziet.
 3. Koolvlieg is dol op rode kool en andere koolsoorten. Ze legt haar eieren graag aan de voet van de stam. Dek de stam dus af met rubber of een speciaal kapje als je vermoed dat jouw rode kool aangevallen wordt door de koolvlieg.
 4. Deze koolsoort heeft naast veel water ook voldoende voedingsstoffen nodig. Je kunt er dus voor kiezen om de bodem halverwege de oogst nog van wat extra meststoffen te voorzien.

Rode kool oogsten en bewaren

Rode kool oogsten is niet moeilijk. Je oogst deze sluitkool als de kolen hard aanvoelen en groot genoeg zijn. Snij voorzichtig de voet los van de wortel die in de grond blijft zitten. De ruwe en buitenste bladeren van de rode kool kun je op de composthoop gooien, mits ze niet aangetast zijn door schimmel of ongedierte natuurlijk.

Rode kool kun je heel lang bewaren. Dit doe je het beste op een donkere en koele plaats. Bijvoorbeeld in de kelder of de schuur. Rode kool kun je ook invriezen. Je moet de kool dan wel eerst even snijden en kort koken. Dit wordt ook wel blancheren genoemd.

Populaire rode kool rassen

Er zijn verschillende soorten rode kool die je zelf kunt kweken en zaaien in de moestuin. Je hebt dan bijvoorbeeld de keuze uit een vroeg of laat ras, maar er bestaan ook rassen die je extra lang kunt bewaren. We hebben de meest populaire rode kool rassen voor je op een rij gezet:

 • Roodkop: deze rode kool heeft een intense kleur. Haar smaak is mild en zacht. Roodkop is een ras dat geschikt is om te zaaien medio april. Dit ras kan direct in de volle grond gezaaid worden.
 • Redcap F1 Hybride: dit betreft een F1 hybride rode koolsoort. Dat betekent dat dit ras minder gevoelig is voor ziekten en plagen. Dit populaire rode kool ras geeft kleine stevige kolen die vol van smaak zijn.
 • Langedijker bewaar: de naam van deze rode kool doet al vermoeden dat ze lekker lang te bewaren is. Dit ras geeft stevige grote rode kolen met een volle kool smaak.
 • Langedijker vroege: als je al vroeg in het seizoen wilt kunnen genieten van lekkere rode kool, dan is dit ras een prima keuze. Deze rode kool kan namelijk al vroeg in het zomerseizoen geoogst worden.

Ziekten en plagen bij rode kool

Opvallend is dat rode kool vrij weinig hinder ondervindt van ziekten en plagen. Dit is tegenstelling tot de andere sluitkolen die we kennen. Dat heeft mede te maken met haar intense kleur. Dit schrikt de meeste insecten af.

 • Koolvlieg: rode kool is vatbaar voor de koolvlieg. Dit insect legt haar eieren graag rondom de voet van de rode kool. Haar larven kunnen de wortel én de kool zelf behoorlijk aantasten.
 • Grote en kleine koolwitje: de rupsen van zowel het kleine als het grote koolwitje kunnen zich behoorlijk tegoed doen aan de bladeren van de rode kool. De vlinder legt haar eitjes aan de onderzijde van de koolbladeren.
 • Knolvoet: rode kool kan tevens vatbaar zijn voor knolvoet. Zeker als je niet genoeg rekening houdt met wisselteelt (om de 3-4 jaar). Knolvoet tast de wortels van de rode kool aan. Het opnemen van voedingsstoffen wordt daardoor beperkt. Deze ziekte komt veel voor als de temperatuur van de bodem aan de hoge kant is.
 • Knaagdieren: zeker muizen en konijnen doen zich graag tegoed aan de jonge koolplantjes. Houd de oogst dus extra goed in de gaten. Zodra de kolen gaan sluiten is het meeste gevaar wel geweken.

Rode kool en gezondheid

Rode kool is lekker én gezond. Het bevat een hoge dosis aan vitamine C, en draagt daardoor bij aan een goede weerstand. Ook vitamine A is volop te vinden in deze koolsoort. Deze vitamine geeft je een stralende huid en houdt je ogen gezond.

Omdat rode kool ook cyanidine en magnesium bevat, stimuleert het tevens een goede hersenfunctie en een sterke bot opbouw. Ook heeft deze koolsoort een zuiverende werking op het lichaam. Het helpt mee om schadelijke stoffen uit het lichaam te kunnen verwijderen.

Rode kool in de keuken

Rode kool is een hele veelzijdige koolsoort. Het smaakt niet alleen mild en zacht, maar voorziet vrijwel elk gerecht van de kleur die het nodig heeft. Je kunt rode kool blancheren, koken en roerbakken. Ook stoven behoort tot de mogelijkheden. Rode kool is ook rauw lekker in diverse soorten rauwkost en salades.

Een echte aanrader is het inleggen van rode kool. Je hebt dan altijd een frisse, kleurrijke én zelfgemaakte atjar tot je beschikking. Maar, gekookt met een aardappeltje en een gehaktbal smaakt rode kool natuurlijk ook heerlijk.

Vorige
Boerenkool plant in de moestuin

Boerenkool kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Tomaten water geven in de moestuin of serre

Hoe vaak moet je tomaten water geven?

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.