Rode biet kweken: van zaaien tot oogsten

Rode biet oogsten in de moestuin
©Toxitz – Rode biet

Zelf rode biet kweken is niet moeilijk. Bovendien is rode biet ook nog eens heel lekker, veelzijdig en gezond. Ze zijn ook wel bekend onder de naam krootjes en zijn een typisch wortelgewas. Rode bieten zijn door de Romeinen geïntroduceerd in Centraal Europa, terwijl ze hun oorsprong vinden in het Middellands Zeegebied.

Rode bietjes kweken is leuk om te doen. De plant kan meerdere malen per jaar geteeld worden, en daarnaast zijn ze niet overdreven gevoelig voor ziekten en plagen. In deze gids lees je alles wat je moet weten over zelf rode biet kweken, oogsten en bewaren.

Rode biet kweken

De rode biet behoort tot de wortelgewassen. De biet zelf heeft een dieprode tot paarse kleur. De plant wordt ongeveer 40 centimeter hoog. De zaaidiepte ligt op ongeveer tussen de één en twee centimeter. De plantafstand tussen de zaailingen ligt op 10 centimeter. Je kunt ze het beste zaaien tussen half maart en eind juli.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Wortelgewas
Standplaats: Halfzon
Plantafstand: 30×10 cm
Zaaidiepte: 1-2 cm
Planthoogte: 30-40 cm
Bloeiperiode: Apr t/m Okt

Wetenschappelijke naam:
Beta vulgaris subsp. vulgaris var. ruba

Bloemkleur:
Groen, Geel

Rode biet zaaien en planten

Rode biet kun je voorzaaien in een overdekte kas, binnenshuis of in de volle grond vanaf april. Ze kiemen binnen 2 a 3 weken. Als ze een grootte van 4 centimeter hebben bereikt kun je ze uitplanten in de volle grond. Haal daarbij de overtollige kiemen die uit één zaadje zijn gekomen weg. Dit bevorderd de groei in een later stadium. Wanneer je niet de beschikking hebt over een tuin kun je ook heel gemakkelijk rode biet kweken in potten. In dit geval plaats je dan maar één zaadje in het midden van de pot met een zaaidiepte van één tot twee centimeter. Erg leuk om samen te doen met kinderen.

VroegFebMrtApr
Volle grond
Onder glas
ZomerAprMeiJun
Volle grond
Onder glas
HerfstMeiJunJul
Volle grond
Onder glas
 • Buiten in de openlucht en balkon
 • Koude kas en afgedekte bak
 • Verwarmde kas en binnenshuis

Je eigen bieten zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Stappenplan zelf rode biet kweken

Rode biet kweken is helemaal niet moeilijk. Zeker niet als je gebruikt maakt van het onderstaande stappenplan. Deze gezonde groente kun je rustig meerdere keren per jaar kweken. Daarnaast zijn ze redelijk resistent tegen ziekten en plagen. Als je zelf rode bieten wilt kweken in de moestuin, dan laat je niets aan het toeval over met ons stappenplan.

 • Selecteer een plaatsje in de halfzon. Dat is waar rode bieten zich het meeste thuis voelen. Zaai rode biet in de volle grond van maart tot en met juli. Afhankelijk van hoe laat in het jaar je wilt oogsten. Heb je de beschikking over een kas? Dan kun je rode bieten al in februari gaan zaaien. 
 • Maak de bodem van de moestuin lekker los en luchtig. Voeg eventueel wat extra kalium toe. Dit heeft een positieve ontwikkeling op de groei van jouw rode bieten. 
 • Rode bieten kweken in de moestuin doe je op een zaaidiepte van 1-2 cm. Houd er rekening mee dat de planten tot wel 40 cm hoog kunnen worden. De ideale afstand is 30 x 10 cm. 
 • Zorg ervoor dat de rode bieten regelmatig en voldoende water krijgen. Dat komt de smaak en de structuur van de groente ten goede. Bij een gebrek aan water krijgen de rode bieten een houtige en bittere smaak.  

De rode bietenplant verzorgen

Ook de rode biet heeft verzorging nodig. Echter is dit niet moeilijk. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je zelf mooie rode bieten wilt kweken.

 • Als de bieten gekiemd zijn, controleer ze dan op dubbele zaailingen. Haal deze weg voordat je de rode biet uit gaat planten. Zo kunnen ze straks uitgroeien tot een stevige biet.
 • Zorg voor wat extra kalium tijdens de groei. Daardoor krijgt de rode biet mooie stevige wortels wat de groei ten goede komt.
 • Rode biet heeft een middelmatige bemesting nodig. Zorg ervoor dat de bovenlaag voorzien is van compost.
 • Geef de bieten voldoende water. Bieten die onvoldoende vocht toegediend krijgen kunnen droog worden waardoor ze een beetje houtig gaan smaken.
 • Rode biet houdt niet van een plaatsje in de volle zon. Een plek in de moestuin in de halfzon is ideaal.

Rode biet oogsten en bewaren

Rode biet kun je meerdere keren per jaar oogsten. Dat komt omdat biet niet rijp hoeft te zijn om gegeten te kunnen worden. Je oogst rode biet als de bieten zelf ongeveer 6-7 centimeter groot zijn. Ze groeien gedeeltelijk boven de grond, dus kun je de omvang goed zien. Verwijder na het oogsten het loof van de biet. Dit kun je eenvoudig doen met een scherp mesje, maar met een draaibeweging kan ook. Deze kan in de meeste gevallen ook gegeten worden. Zo nuttig je de volledige groente. Als je de bietjes wil bewaren doe je dat het beste op een donkere en koele plek zoals de koelkast. Je kunt ze dan prima een aantal dagen bewaren.

Populaire bietenrassen

 • Bulls Blood: deze van origine Franse biet is heerlijk vol van smaak en heeft een mooi donkerrode bladkleur. Deze bietensoort is tevens geschikt om na de oogst in te vriezen.
 • Pablo F1: deze heerlijke kleine biet is vol van smaak. De Pablo F1 heeft van binnen een dieprode kleur. Je zaait deze bieten het beste tussen april en juli. Oogsten kun je doen van juli tot aan september.
 • Bonel baby biet: deze gourmet, of ook wel baby rode biet genoemd, is zacht van smaak en is heerlijk zoet. Heerlijk om te verwerken in salades en rauwkost. De Bonel is tevens prima te bewaren en kan redelijk snel geoogst worden.

Ziekten en plagen bij rode bieten

Als je zelf rode bieten wilt kweken en oogsten, zijn er een aantal ziekten en plagen waar je rekening mee moet houden.

 • Een bekende ziekte onder rode bieten is bietenmoeheid. Dit remt de groei van de rode biet en tast de wortel aan. Daardoor kan er niet voldoende water opgenomen worden, waardoor de plant vaak in het groei stadium afsterft.
 • Ook Cercospora (bladvlekkenziekte) is een ware plaag voor de rode biet. De bladeren kunnen in de tweede helft van de groei door schimmel aangetast worden en krijgen daardoor kleine bruine vlekken.
 • Qua ongedierte is de rode biet gevoelig voor de bietenvlieg. Deze legt zijn larven in het blad van de rode biet. Ook het Noordelijk wortelknobbelaaltje is een vijand van de rode biet. Ze remmen de groei van de plant. Aangetaste exemplaren vertonen kenmerkende knobbels op de wortels.

Rode biet en gezondheid

Rode bieten zijn erg gezond. Ze bevatten heel veel vitaminen en mineralen zoals vitamine C, foliumzuur en mangaan. Rode bieten zorgen voor een optimale bloeddruk door de hoge dosering van nitraat. Ons lichaam zet deze stof zelf om in nitriet waardoor onze bloedvaten wijder worden. Daardoor is rode biet ook een echte aanrader als je jouw sportprestaties wilt verbeteren. Het effect van de bloedstroom is vaak al binnen 6 uur na het eten van rode biet merkbaar.

Rode biet in de keuken

Bieten zijn heel veelzijdig. Je kunt ze gebruiken in smoothies, als een rode biet carpaccio of door een zomerse salade. Je kunt ze rauw eten, maar rode biet kun je ook prima stoven of roosteren. Ook het blad van rode bieten is eetbaar. Het smaakt heerlijk fris in bijvoorbeeld wokgerechten of bij de pasta.

Vorige
Rode basilicum – Ocimum basilicum ‘Magic Blue’

Rode basilicum – Ocimum basilicum ‘Magic Blue’

Volgende
Echte Kervel – Anthriscus cerefolium

Echte Kervel – Anthriscus cerefolium

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.