Rode basilicum – Ocimum basilicum ‘Magic Blue’

Rode basilicum – Ocimum basilicum ‘Magic Blue’

Rode basilicum is van origine, net zoals groene basilicum, een Mediterraans kruid. Rode basilicum heeft een uitgesproken smaak en wordt veel gebruikt voor het op smaak brengen van gerechten. De bladeren van rode basilicum zijn wat grover van structuur dan bij groene basilicum. Het plantje is een echte zonaanbidder en is makkelijk zelf te zaaien en planten. Daarnaast is rode basilicum gezond en wordt het veel gebruikt om hoestklachten, hoofdpijn en koorts te verlichten en verlagen.

Plant eigenschappen:

Plantgroep: Keukenkruid
Standplaats: Zon
Plantafstand: 10×15 cm
Zaaidiepte: 0.5 cm
Planthoogte: 20-80 cm
Bloeiperiode: Jun t/m Sept

Wetenschappelijke naam:
Ocimum basilicum ‘Magic Blue’

Bloemkleur:
Wit, Roze

Je eigen rode basilicum zaaien?
Wij hebben de mooiste zaden voor je geselecteerd. Deze zijn snel en makkelijk te bestellen bij onze partner Bol.com. Zo kun je echt snel aan de slag!

Ja, bekijk zaden

Rode basilicum zaaien en planten

Het is niet moeilijk om zelf rode basilicum te zaaien of planten. Dit kun je namelijk op verschillende manieren doen. Als je rode basilicum in de openlucht wilt zaaien, dan doe je dat het beste in de maanden mei of juni. Je kunt er ook voor kiezen om te zaaien of planten in een verwarmde kas of zelfs binnen. Dan kun je in april al aan de slag. In een koude of afgedekte bak zaai je rode basilicum in april of mei.

AprMeiJun
Volle grond
Onder glas
  • Buiten in de openlucht en balkon
  • Koude kas en afgedekte bak
  • Verwarmde kas en binnenshuis

Speciale kenmerken

Rode basilicum is lekker om te verwerken in diverse gerechten en pasta’s. Maar is ook medicinaal te gebruiken. Zo heeft het antibacteriële eigenschappen en is het een prima antioxidant voor het lichaam. Dat komt omdat rode basilicum veel etherische oliën bevat die goed zijn voor ons lichaam.

Onderhoud

Rode basilicum heeft veel zon nodig. Ook moet je de plantjes beschermen tegen wind en harde regen. De bodem moet goed gedraineerd zijn. Deze mag dus niet te vochtig zijn. Rode basilicum heeft grond nodig die voldoende voorzien is van voedingsstoffen en humus. Natuurlijk is het belangrijk om de plantjes vrij van onkruid te houden en ze regelmatig te controleren op de aanwezigheid van ongedierte.

Vorige
IJSbergsla in de moestuin plantent

Sla kweken: van zaaien tot oogsten

Volgende
Rode biet oogsten in de moestuin

Rode biet kweken: van zaaien tot oogsten

TuinTuin

Ook interessant voor jou
Abonneren via e-mail

Meld je gratis aan en ontvang iedere maand de beste tips in je mailbox.

Je bent nu ingeschreven!

Vul een geldig emailadres in.